Totul despre gripa porcină

Totul despre gripa porcină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Considerând extrem de utile informaţiile despre gripa porcină (puse la dispoziţia mass-media de către autorităţi spre a fi difuzate în scop preventiv), domnul dr. Emil Popa, medic primar epidemiolog, ne-a oferit câteva date suplimentare despre această boală infecţioasă.

Gripa porcină este o boală respiratorie acută a porcilor, foarte contagioasă, cauzată de mai mulţi viruşi gripali porcini de tip A. Rata îmbolnăvirii în rândul porcilor tinde să fie ridicată, dar mortalitatea este scăzută (1-4 la sută). Virusul este răspândit în rândul porcilor prin aerosoli, prin contact direct şi indirect, prin obiecte contaminate recent.

La porci, în zonele temperate, boala evoluează în focare în tot cursul anului, cu o creştere a incidenţei în perioadele de toamnă şi iarnă. Multe ţări vaccinează de rutină populaţiile porcine din ferme împotriva gripei.

Viruşii gripali porcini cel mai frecvent întâlniţi sunt de subtipul H1N1, dar şi alte subtipuri sunt de asemenea circulante (de exemplu, H1N2, H3N1, H3N2). Porcii pot fi de asemenea infectaţi cu viruşii gripei aviare şi viruşii gripei sezoniere umane. Iniţial, virusul H3N2 s-a crezut că a fi fost introdus în populaţiile porcine de către om.

Uneori porcii pot fi infectaţi cu mai mult de un anumit tip de virus la un moment dat, ceea ce poate permite ca genele acestor virusuri să se amestece, având drept rezultat tulpini noi, uneori agresive. Deşi viruşii gripali porcini sunt în mod normal specifici (adică infectează numai porcii), uneori traversează bariera speciilor şi provocă boala la om.

Implicaţiile pentru sănătatea umană

Focare sporadice de infecţie cu gripă porcină, la om, au fost raportate ocazional. În general, simptomele clinice sunt similare cu cele din gripa sezonieră, dar aspectul clinic variază în linii mari, de la infecţie asimptomatică până la pneumonie severă, care uneori duce la deces.

Deoarece formele clinice de manifestare a infecţiei gripei porcine la om se aseamănă cu infecţia acută din gripă şi cu alte infecţii ale tractului respirator superior, cele mai multe cazuri au fost depistate ocazional prin acţiuni de supraveghere a gripei. Cazurile mai uşoare sau asimptomatice au scăpat nedepistate. Prin urmare, gradul de implicare a acestei infecţii a porcilor în rândul oamenilor este necunoscut.

Ţările afectate de focare de gripă la porci

Primele ţări care au notificat cazuri de gripă porcină la oameni au fost Statele Unite şi Spania, în 2007.

Focare de gripă la porci sunt relativ frecvente în America de Nord, America de Sud şi Centrală, Europa (inclusiv Marea Britanie, Suedia şi Italia), Africa (Kenya) şi în unele părţi din Asia de Est, inclusiv China şi Japonia.

Cum se pot infecta oamenii?

Oamenii se pot infecta de la porcine infectate cu virusul gripal, în procesul de îngrijire a acestor animale. Cu toate acestea, în unele cazuri comunicate şi confirmate de gripă porcină umană, nu a fost semnalat contactul cu porci.

Transmiterea de la om la om s-au produs în unele cazuri, dar a fost limitată la persoanele de contact ale bolnavului şi a inclus grupuri de persoane apropiate de bolnav.

Se poate consuma cu siguranţă carne de porc?

Nu a fost dovedit că gripa porcină poate fi transmisă la oameni prin manipularea cărnii de porc sau alte produse provenite de la porci sau prin consum de carne de porc (dacă acesta este preparată în mod corespunzător). Virusul gripal este distrus de temperatura de 70 grade Celsius, aşa că orice modalitate de gătit carnea de porc (fript, fiert, prăjit) îl distruge.

Care este riscul de pandemie?

Cele mai multe persoane, în special cele care nu au intrat in contact cu porci, nu au imunitate la viruşii gripali porcini şi deci se pot infecta în cazul unei pandemii cu virusul gripal porcin. În cazul în care un virus porcin stabileşte o transmitere eficientă interumană, aceasta poate provoca o pandemie de gripă. Şi deja această transmitere s-a realizat!

Impactul unei pandemii cauzate de un astfel de virus este dificil de estimat. Depinde de gradul de virulenţă a virusului, de existenţa stării de imunitate la oameni, de protecţia încrucişată dată de anticorpi obţinuţi după gripa sezonieră sau după vaccinare antigripală.

Nu există un vaccin uman pentru protecţie

Nu există vaccinuri de uz uman care să conţină în compoziţia lor virusul gripal porcin. Vaccinul antigripal utilizat în actualul sezon de gripă nu poate oferi nici o protecţie împotriva gripei porcine.

Este important să se dezvolte un vaccin împotriva virusului care circulă în prezent, dintr-o tulpină izolată din focarele actuale, pentru a asigura pe viitor o protecţie a persoanelor vaccinate. Acesta este motivul pentru care producătorii de vaccin au nevoie de acces la cât mai mulţi viruşi pentru a selecta pe cât posibil cel mai potrivit virus candidat pentru vaccin.

Ce medicamente sunt disponibile pentru tratament?

Regulamentul Sanitar Internaţional ediţia 2005  (http://www.who.int/ihr/about/en/ ) recomandă ca medicamente antivirale pentru gripa sezonieră două categorii:

1. amantadină şi remantadine;

2. inhibitori de neuraminidază (oseltamivir şi zanamivir).

Unii viruşi gripali pot dezvolta rezistenţă la medicamentele antivirale, fapt care limitează eficienţa chimioprofilaxiei şi tratamentul.

În orice caz, nu există suficiente informaţii pentru a face recomandări cu privire la utilizarea de antivirale în prevenirea şi tratamentul infecţiei cu virus gripal porcin.

Citit 1685 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.