Cleric creştin, agent dublu: Episcopul Melchisedec şi masoneria în România

Cleric creştin, agent dublu: Episcopul Melchisedec şi masoneria în România
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pare puţin absurd să fi existat o legătură strânsă între masonerie şi religia ortodoxă, majoritară în România, căci sunt câteva aspecte care se bat cap în cap. Cu toate astea, pe parcursul ultimilor ani, au fost numeroase cazuri de preoţi şi ierarhi ortodocşi care au avut şi unele preocupări mai puţin ortodoxe.

Ce este masoneria

Francmasoneria, sau masoneria, ca instituţie este un ordin iniţiatic ai cărui membri sunt înfrăţiţi prin idealuri comune morale, spirituale şi sociale, prin iniţierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărţile sfinte ale marilor religii şi prin credinţa într-o fiinţă supremă (un „Mare Arhitect al Universului”). În întreaga lume sunt aproximativ patru milioane de membri.
Cu toate că masoneria este privită ca un ordin secret, membrii ei nu fac foarte mari eforturi să se ascundă de ochii lumii. Apropo de partea misterioasă a francmasoneriei, ordinul susţine că deţine un secret atât de important, încât în momentul în care îl va face public acesta va schimba lumea aşa cum o ştim.

Francmasoneria în România

Cea mai mare lojă francmasonă din România poartă numele de Marea Lojă Naţională din România, fiind singura recunoscută de UGLE (Marea Lojă Unită a Angliei). În ţara noastră, masoneria este o societate discretă, nicidecum secretă, iar scopul ei este unui simplu: „O asociaţie de oameni liberi şi de bune moravuri care conlucrează pentru binele şi progresul societăţii prin perfecţionarea morală şi intelectuală a membrilor săi“.
Principalele simboluri masonice sunt cele “trei mari lumini”: echerul, compasul şi volumul Legii Sacre, precum şi litera “G” scrisă în interiorul celor două instrumente geometrice, reprezentând iniţiala cuvintelor “God” (zeu), “geometrie”, “gnoză”, “generare”, sau “geniu”.
În 2009, în România erau aproximativ 7.500 de francmasoni. Pe lângă aceştia, mai sunt alte cercuri masonice mai restrânse - grade superioare - care îşi iniţiază membrii într-o cunoaştere mai profundă a simbolisticii şi a istoriei esoterice şi spirituale ale omenirii.
În Galaţi, sunt recunoscute patru loji masonice: "Costache Conachi", "Del Chiaro", "Demnitatea Danubiană" şi "Steaua Dunării".

Poziţia ortodoxiei faţă de masonerie

Ramura ortodoxiei care are cea mai mare influenţă şi în România (cu aproximativ 300 de milioane de adepţi în total) are o atitudine fermă în ceea ce priveşte masoneria: un creştin-ortodox nu are voie să fie membru al vreunei frăţii masonice, pentru că multe dintre învăţăturile acestui ordin sunt în directă contradicţie cu cele ale Bisericii Ortodoxe.

Episcopul Melchisedec Ştefănescu

Primul mason român a fost Anton(io) Maria del Chiaro, care a fost secretar al domnitorului Constantin Brâncoveanu, apoi secretar al lui Constantin Mavrocordat şi a înfiinţat o lojă masonică la Galaţi (în 1734) şi apoi una la Iaşi (în 1744), ultima condusă de Leon Gheuca, episcop de Roman şi mitropolit.
Melchisedec Ştefănescu a fost episcop eparhiot al noii eparhii a Dunării de Jos, cu reşedinţa la Ismail (judeţul Ismail s-a învecinat cu judeţul Covurlui) în perioada 1865-1879; numirea sa a fost făcută printr-un decret semnat de Alexandru Ioan Cuza. Episcopul a fost savant, istoric şi teolog, activând în loja masonică „Renaissance” din Ismail, alături de Mihail Kogălniceanu, pe care l-a ajutat foarte mult în punerea în aplicare a legii secularizării averilor mănăstireşti.
Melchisedec este considerat un adevărat deschizător de drumuri în masoneria din Moldova şi este de apreciat apetitul său pentru cunoaştere şi raţiune. De asemenea, mai este de apreciat şi faptul că a militat constant pentru cunoaştere şi educaţie, fiind membru al Academiei Române (către care a donat întreaga sa colecţie de cărţi şi manuscrise) şi oferind după moarte, prin testament, o bursă anuală unui tânăr pentru studii la Academia din Kiev.

Citit 6470 ori Ultima modificare Duminică, 01 Iunie 2014 13:41

5 comentarii

 • postat de Ra
  Miercuri, 11 Iunie 2014 19:56
  5.13.205.***
  In mod limpede, logica echilibrata nu este la indemana oricui. E mai usor sa arati cu degetul, sa arunci cu pietre, sa-ti ignori barna din ochii proprii, sa vezi numai satane peste tot, decat sa-ti deschizi putin mintea si sa vezi cum stau lucrurile dupa aceea.

  "Dupa dealuri..."
  2
  2
  Raportează
 • postat de nu imi e frica de masoni
  Marți, 10 Iunie 2014 20:52
  89.136.184.***
  Au inceput masoneii sa sara la beregata? gata? v-ati iritat? pai ce sa va fac daca iradiati oamenii! Nu va convine ca va da lumea in vileag cine sunteti cu adevarat? Niste monstrii ca voi care se preteaza sa iredieze oameni si sa ucida nu merita nici un scuipat! Sunteti satanisti si trebuie sa recunoasteti asta! Hitler nu va agreat, Ceausescu nici el si mai sunt exemple pt ca stiau ei ce revolutii puneti la cale si ca sunteti unealta finantistilor lumii ca sa fiu elegant! Sa va dau adresa sa ma mierliti si pe mine masoneilor? Ce metoda preferati?!
  4
  3
  Raportează
 • postat de nu Iorgovane , nu
  Miercuri, 04 Iunie 2014 06:38
  5.13.219.***
  Iorgovan a avut meritele lui limitate la expertiza in drept constitutional . Mai departe de acest domeniu si-a aratat de prea multe ori limitele si spiritul inchistat si agresiv , lipsa de viziune politica .
  1
  1
  Raportează
 • postat de Ra
  Duminică, 01 Iunie 2014 22:08
  5.13.188.***
  Masoneria ca masoneria, dar BOR-ul vrea controlul educatiei copiilor. Lucru care nu este deloc in regula. Cu masoneria e mai greu, pentru ca nu-i cunosti "tainele" decat din interior, dar cu crestinismul asta de interes chiar e o problema pentru ca lucreaza/manipuleaza mintile copiilor. Isus nu a dorit niciodata ca in numele lui sa se faca asemenea "rataciri". Ba chiar zicea ceva de niste farisei... si-i descria.. :)
  Iorgovan a avut dreptul la parerea lui, firesc. Asta nu inseamna ca e si adevarata. Tara asta e condusa de securisti de 25 ani si au toate mijloacele la indemana sa-si apere interesele, din pacate pentru noi. Chiar si iradiind...

  Informatii reale despre masonerie si crestinism exista cu duimul in piata. O documentare minima despre ele ne-ar scoate cu siguranta din zona habotnicismului si a judecatii superficiale. Hai sa facem un efort...
  2
  10
  Raportează
 • postat de crestin adevarat ortodox
  Duminică, 01 Iunie 2014 18:32
  89.136.184.***
  Vedeti pe youtube ce spune Antonie Iorgovan despre masonerie. Tastati la cautare in youtube: "Antonie Iorgovan despre masonerie". O sa vedeti ca inseamna masoneria. Dupa cum stiti el a fost iradiat se pare de catre acesti indivizi care cica vor binele lumii. Pai logic...daca vrei binele lumii de ce se face asta in secret? Numai oamenii rai se aduna in secret si au secrete din astea malefice. Domnul nostru Isus nu se ascundea in intuneric ca ei si complota. Hai sa fim seriosi! Nu ne mai puteti aburi cu masoneria. La munca toata lumea si lasati prostiile si furturile si jafurile tarii. Cu ceausescu nu va mergea si l-ai omorat aaa? PS: Nu va obositi sa ma cautati si pe mine ca sa ma iradiati ca sunt prea neinsemnat. Ciao golanilor! Mafiotilor! Oricum daca comentariul va fi sters e clar ca avem masoni si pe la ziar dar scopul e sa fie desconspirati cei care vorbesc impotriva.
  10
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.