De ce este RMN-ul cel mai performant mijloc de investigaţie

De ce este RMN-ul cel mai performant mijloc de investigaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pornind de la tarifele percepute pentru investigaţiile imagistice „de top” prin rezonanţă magnetică nucleară, mai mulţi cititori şi-au exprimat dorinţa de a afla, pe înţelesul lor,  „ce face, în plus, RMN-ul”.

Pentru a vă putea informa, am discutat cu specialiştii centrului Cavxmed (din Ţiglina III, lângă Bingo Europa, în acelaşi corp de clădire cu farmacia) şi iată ce am aflat.

Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) este net superioară tuturor metodelor de explorare imagistică din mai multe motive: nu utilizează radiaţie ionizantă (ca în cazul radiografiei), evidenţiază structurile vasculare fără a fi necesară injectarea substanţelor de contrast, imaginile pot fi produse cu uşurinţă în orice plan. Contrastul este mare la nivelul ţesuturilor moi, avantajul fiind categoric în cazul investigaţiilor ce privesc afecţiunile musculaturii. De asemenea, este examinarea de primă intenţie la copii datorită caracterului său neinvaziv (fără sonde, fără injecţii etc.).

Enumerarea avantajelor poate continua însă mult mai elocvente ar fi câteva exemple de diagnostice care au putut fi stabilite numai cu ajutorul RMN, la centrul Cavxmed:

- Bolnav de 45 ani, cu dureri insuportabile la nivelul ambelor şolduri, imobilizat la pat, dureri care n-au cedat în ciuda tratamentului urmat timp de mai multe luni. Pe radiografia bazinului nu sunt vizibile modificări, iar diagnosticul precis nu poate fi stabilit.  Examinarea RM cu substanţă de contrast pune în evidenţă necroză aseptică de cap femural, bilateral şi face posibilă instituirea tratamentului corespunzător.

- Examenul ecografic evidenţiază la o bolnavă în vârstă de 50 ani o formaţiune expansivă hepatică, neomogenă, care sugera un diagnostic sever. Examinarea RM cu substanţă de contrast permite stabilirea diagnosticului de hemangiom, o tumoră benignă care nu necesită intervenţie chirurgicală.

- Bolnavă de 50 ani care fusese operată pentru hernie de disc se prezintă pentru dureri lombare cu temerea că intervenţia nu a fost corectă. Investigaţia RM nu confirmă recidiva herniei şi pune în evidenţă modificări de fibroză, cicatriceale, postoperatorii, care nu necesită o nouă intervenţie chirurgicală.

- Pacient în vârstă de 41 de ani, muncitor în construcţii, se prezintă acuzând cu dureri lombare („de mijloc”) şi amorţeli la nivelul membrului inferior drept, care nu au cedat la tratament. Investigaţia RM indică o hernie de disc cu conflict radicular, care necesită efectuarea neîntârziată  a unei intervenţii chirurgicale.

Singurele „limite” ale imagisticii prin rezonanţă magnetică sunt reprezentate de eventualele contraindicaţii ale acesteia. Astfel, nu pot fi investigaţi bolnavii care au implantate stimulatoare cardiace, obiecte metalice (proteze, tije, valve etc.), femeile în primul trimestru al sarcinii şi persoanele suferind de claustrofobie (care însă pot fi sedate).

Citit 4047 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.