CASA ROŞIE, mândrie a unor vremuri de mult apuse, a ajuns FOCAR de infecţie (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

CASA ROŞIE, mândrie a unor vremuri de mult apuse, a ajuns FOCAR de infecţie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe vremuri, actuala Casa Roşie era Casa de cultură a Tineretului din Galaţi, un loc de mândrie pentru cei din zonă. Acum, nu mai este decât un focar de infecţie, un loc unde gălăţenii fără cei şapte ani de acasă aruncă, necontrolat, gunoaie, unde câinii şi boschetarii îşi fac veacul, iar oamenii obişnuiţi se luptă cu mirosurile şi mizeria de toate felurile.


Acum mai bine de zece ani, lângă Casa Roşie se construia primul mall al oraşului, un magazin cu mai multe etaje, care aducea mai mult cu magazinul Modern decât cu un mall adevărat. Deschiderea a fost, însă, una fastuoasă, iar gălăţenii au dat năvală. Minunea a durat, însă, foarte puţin. Preţurile mari şi interesul relativ scăzut al gălăţenilor au dus la închiderea mallului, din care acum au mai rămas doar geamurile, câteva bannere şi reclama imensă de deasupra, din care litera M este aproape dispărută.

Cu toate acestea, adevărata imagine dezolantă a cartierului se vede doar dacă ocoleşti clădirea în care a funcţionat cândva mallul. Chiar dacă frigul a îngheţat majoritatea gunoaielor, duhoarea este tot insuportabilă. Primul instinct este să te uiţi în jur, să vezi unde este ascuns vreun hoit de câine sau de pisică, dar tot ce vezi sunt ambalaje, saci de gunoi aruncaţi şi răvăşiţi, mâncare stricată şi mulţi rahaţi, şi de om, şi de câine. Pe lângă astea, spaţiul de care nu se mai îngrijeşte nimeni are şi saltele murdare, peturi, resturi de haine agăţate, la propriu, prin copaci şi multe altele. Iar asta se întâmplă în locul unde ar fi trebuit să fie un amfiteatru, poate chiar şi un mic cinematograf în aer liber. Toate astea, sunt, însă, speranţe de mult apuse. Acum, de jur împrejur e doar ruină. Iar tabloul este atât de dezolant încât nici dacă ar trece un câine cu o mână în gură nu ar fi nimeni mirat.

Nici aşa-zisul amfiteatru nu mai este întreg. Pe locul unde ar fi trebuit să fie scena este o baracă hidoasă, plină de graffiti şi învechită de ploi şi vânt, o completare a spaţiului de depozitare al mallului.

De cartier nu se mai îngrijeşte nimeni. Oamenii spun că lipsa bunului simţ este un fenomen general în zonă şi că, deşi cel de la Ecosal vin şi strâng periodic dintre gunoaie, oamenii sunt cei care le aruncă la loc. Fie că este vorba de boschetari, de gunoaie, de rahaţii de câine sau de chiştoacele de ţigară aruncate la voia întâmplării, zona de la Casa Roşie este una desprinsă, parcă, dintr-un film de groază.

"Dacă nu vrei să fii muşcat, mai bine traversezi..."

La întâlnirea de joi cu cititorii au venit mai multe persoane care au decis să înfrunte temperatura destul de scăzută şi vântul biciuitor pentru a le semnala autorităţilor toate neregulile din cartier.

Una dintre aceste persoane a fost doamna Georgeta Melinte, în vârstă de 66 de ani. Primele cuvinte pe care ni le-a spus au fost: "să vină domnul primar aici, să vadă cum arată cartierul nostru". Printre nemulţumirile doamnei se numără mizeria făcută atât de câini, atât cei fără stăpân cât şi cei din lesă. "De când mă ştiu, nu am văzut pe nimeni să umble cu punguţa la purtător. Toţi cei care îşi plimbă câinii îi lasă să îşi facă nevoile unde le vine bine şi apoi pleacă mai departe. Culmea e că tot ei sunt cei care ţipă că e mizerie în cartier", mai spune femeia.

În ultima vreme, numărul câinilor fără stăpân din zonă a crescut exponenţial, mai ales de când anumite persoane aruncă diverse gunoaie în zona fostului mall. "Vin şi de pe la blocuri, de peste stradă, ca să răscolească prin gunoaiele de aici. E trist tare ce se întâmplă. Dacă vrei să treci seara pe aici, mai bine traversezi, altfel rişti să fi muşcat", ne spune o altă doamnă.

Ajunşi la capătul răbdării, oamenii arată cu degetul spre cei din administraţia locală, pe care îi acuză că nu au interes să le asigure gălăţenilor condiţii civilizate de trai. "În alte oraşe de ce nu sunt câini pe stradă? În Braşov nu se plăteşte taxă de ecarisaj şi totuşi nu există câini maidanezi. La fel şi în Piatra Neamţ. Numai noi sărim peste rahaţii de câine în drum spre casă", ne spune Daniela Saigiu, în vârstă de 49 de ani.

Staţie fără refugiu

Una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor care locuiesc la blocurile din vecinătatea Casei Roşii este lipsa unui refugiu în staţia de autobuz. Doamna Popescu A., o pensionară care a venit de fiecare dată să stea de vorbă cu noi, ne-a spus că oamenilor le este cel mai greu iarna, când e foarte frig. "Aici bate vântul foarte tare, e curent. Nu avem unde să ne adăpostim şi stăm să aşteptăm autobuzul în frig chiar şi câte zece minute. Se vede că oamenii de la primărie nu circulă cu autobuzul, habar nu au cum stă treaba în oraş. Ar trebui să vină să vadă cum ne chinuim noi, aici...”, ne spune doamna Popescu.

De altfel, lipsa unui refugiu este o problemă pentru toţi cei care stau în zonă. În faţa fostului mall, vântul bate în rafale şi are forţa de a muta un om din loc. În aceste condiţii, majoritatea aleg să se adăpostească în dosul chioşcului de ziare şi apoi să fugă spre autobuz. „Stau aici, că nu vreau să mă sufle vântul de tot. E rău, dar ce să facem? Am fost la Transurb şi am vorbit cu doamna directoare,  dar mi-a zis că nu depinde de ea. Am fost la primărie, dar acolo nu se fac audienţe. La cine să apelez?”, ne explică o doamnă.

Până la găsirea unei soluţii viabile, cei care aşteaptă un autobuz sau un maxi-taxi în faţa Casei Roşii trebuie să se lupte, în continuare, cu furia naturii, fie că vorbim despre vântul aspru al iernii, fie despre soarele arzător al verii. "Să nu vă imaginaţi că vara o ducem mai bine. Când e foarte cald, nici nu mai ştim unde să ne adăpostim de soare, că nu prea e umbră aici. Doar seara, când se ascunde soarele după blocuri", ne mai spune doamna Popescu.

Nici preşedinţii de asociaţie nu sunt mulţumiţi

Florin Dendrinos, un pensionar în vârstă de 68 de ani, este preşedintele asociaţiei de locatari 321, care include blocurile dintre Casa Roşie şi stadionul "Oţelul". Dumnealui are mai multe nemulţumiri la adresa municipalităţii, printre care incapacitatea de a păstra curăţenia din zonă, dar şi faptul că, atunci când se strică o porţiune de stradă, nu se repară corespunzător.

"Când au fost puşi stâlpii ăştia pentru nocturna stadionului, nu i-a păsat nimănui că se surpă solul cu ei. La fel şi la lucrări. Dacă se sparge asfaltul pentru o ţeavă sau ceva, se acoperă doar cu pământ şi pietriş. De asta avem un oraş plin de gropi", explică omul.

Mândria de a locui într-un cartier care, pe vremuri, era frumos, e aproape dispărută. "Ginerele meu e neamţ şi când vine la mine stau şi mă gândesc pe unde să-l duc ca să nu vadă adevărata faţa a oraşului ăsta. Suntem în moarte clinică, din nefericire, iar pe primar îl doare de concerte şi de altele...", mai spune Florin Dendrinos.

La chioşcul de lângă Şcoala 13, de la bar la scandal

"Nu îmi place că primăria a dărâmat toate chioşcurile din cartier, dar l-a lăsat pe cel de la colţ, de acolo. Funcţionează şi ca bar, iar mai sus de el e Şcoala 13, iar copiii vin şi beau acolo, în loc să meargă la ore. Nu e normal aşa", ne spune Daniela Saigiu.

Prezenţa acelui chioşc, în care se vând băuturi alcoolice, este deranjantă pentru cei mai mulţi din zonă. Principalul motiv, se pare, este gălăgia produsă de cei care se adună acolo aproape seară de seară. "Nu contează că e iarnă, că e vară. Ei se adună şi beau, scuipă seminţe, ba uneori se mai iau şi de lume. Sunt nişte golani care nu au ce face. Iar dacă mai e şi vreun meci în seara respectivă, e clar, se lasă cu scandal", ne spune un cetăţean.

Oamenii spun că au sunat la poliţie, că agenţii au venit şi au mai calmat spiritele, dar că totul este reluat cu prima ocazie. "Probabil că au foarte mulţi bani şi îşi permit să plătească amenzile, dacă nu le pasă că noi sunăm la poliţie. Vrem să fie linişte în cartier, să nu ne fie frică să venim seara acasă, pe întuneric", mai spune Daniela Saigiu, în vârstă de 49 de ani.

Parcurile cartierului, în paragină

Cei care au venit la întâlnirea cu cititorii sunt oameni care au copii şi nepoţi, dar au şi regrete că nu au în apropiere un loc de joacă şi de relaxare pentru cei mici. „Parcul de lângă Spitalul de copii arată deplorabil. Băncile sunt ruginite, parcul e plin de gropi, iar copiii se pot lovi oricând", ne spune o mămică îngrijorată.

Chiar dacă în imediata apropiere a Casei Roşii sunt două parcuri, unul lângă spital, iar unul chiar lângă fostul mall, părinţii şi bunicii se văd nevoiţi să îşi ducă odraslele în parcul Viva. "Nici măcar în parcul de la Ultimul Leu nu putem merge. Acolo sunt ruginite toate leagănele şi e mare riscul. În părculeţul de lângă mall, aici, e păcat că nu avem nişte băncuţe, nişte flori. E frumos tare când sunt artezienele pornite", ne spune Georgeta Melinte.

După meciurile de fotbal e prăpăd

Cei care locuiesc la blocurile de lângă stadion spun că, după fiecare meci de fotbal, au foarte mult de lucru. Grupurile de suporteri aruncă seminţele, ambalajele şi paharele de plastic la voia întâmplării în grădinile de lângă stadion, fără să le pese că alţii vor trebui să cureţe după ei. Oamenii spun că astfel de practici au loc deoarece poliţia nu intervine cu amenzi.

Vecina cu 30 de pisici

Doamna A.P, o pensionară din zonă, a venit să ni se plângă de faptul că una dintre vecinele dânsei are, în apartament, nu mai puţin de 30 de pisici. Mirosul de urină, dar şi zgomotul făcut de pisici atunci când sunt în perioada de împerechere sunt insuportabile. Până acum, însă, nimeni nu a luat nici o măsură împotriva iubitoarei de pisici.

Atenţie la gropile din trotuare!

Unul dintre lucrurile de care s-au plâns cei care au venit la întâlnirea cu cititorii a fost prezenţa gropilor de pe trotuare, în unele locuri fiind chiar cratere. Astfel, siguranţa pietonilor este pusă în pericol, mai ales pe timp de noapte, când lumina dintre blocuri este difuză, iar gropile sunt greu de observat.

În lipsa parcărilor, maşini lăsate la voia întâmplării

Lipsa locurilor de parcare este una dintre principalele probleme ale oraşului, iar acest cartier nu face excepţie de la regulă. În spatele stadionului "Oţelul", locurile de parcare sunt limitate, astfel că majoritatea şoferilor aleg să îşi lase maşinile direct pe trotuar, incurcând şi circulaţia pietonilor.

Ce schimbări îşi doresc oamenii

A. Popescu: "Aş vrea să fie mai curat cartierul, să nu mai fim nevoiţi să ocolim rahaţii pe trotuare. Oamenii trebuie să aibă mai mult bun simţ, iar dacă asta nu poate fi făcut fără amenzi, atunci să fie amendaţi drastic. În alte ţări, cum de se poate să fie curat, să fie civilizaţie, iar la noi nu?".

Daniela Saigiu, 49 de ani: "Cum s-au desfiinţat toate celelalte chioşcuri din cartier, să îl desfiinţeze şi pe ăla de lângă Şcoala 13. Astea sunt locurile preferate de golanii cartierului ca să bea şi ca să facă scandal, aşa că trebuie să punem stop acestui lucru. De asemenea, sper să fie strânşi câinii, că îmi e frică mereu când ies pe stradă. Să se refacă parcurile, să simţim şi noi că actuala conducere a primăriei lucrează pentru gălăţeni, nu pentru propriul buzunar".

Florin Dendrinos, 68 de ani, preşedintele Asociaţiei de locatari 321: "Mallul ăsta e lăsat să ruginească, când primăria ar putea ori să confişte clădirea ori să-l amendeze pe proprietar până o cedează singur. Ar putea fi făcut ceva în clădire, că totuşi nu arată rău. O bibliotecă, un magazin, ceva. Numai să nu mai arate aşa. Ar mai trebui şi nişte locuri de parcare în cartier, că ducem lipsă. Plus mai multă curăţenie".

Georgeta Melinte, 66 de ani: "Sunt parcurile astea aici, ar putea să pună primăria nişte flori, nişte bănci, să se facă frumos. Un refugiu în staţie ar fi perfect. Să se mai strângă din câini, să fie duşi boschetarii de aici. Multe lucruri ar fi de spus, dar cui îi pasă? Primarul stă la căldură, în birou, şi zice că face, dar nu a făcut nimic...".


CITEŞTE ŞI: Cartierul Spicu - CÂNDVA carte de vizită a oraşului Galaţi (FOTO)

Citit 5469 ori Ultima modificare Luni, 16 Februarie 2015 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.