Se face pomenirea foştilor preoţi slujitori de la Biserica "Sfântul Dimitrie"

Se face pomenirea foştilor preoţi slujitori de la Biserica "Sfântul Dimitrie"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Consiliul Parohial al Bisericii "Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir" din Bădălan, împreună cu preotul paroh Costică Cimpoeşu pregătesc organizarea unei slujbe de pomenire pentru toţi preoţii care au fost mai înainte slujitori ai acestui sfânt altar. Întrucât această biserică a fost părăsită vreme de 20 de ani, până în 2007, când şi-a reluat slujirea cu binecuvântarea Î.P.S. Casian, arhiepsicopul Dunării de Jos, Consiliul Parhoial face un călduros apel de suflet către toate rudele preoţilor care au slujit aici să ia legătura cu domnul Şerban Robu, la telefon 0722.686.166, în vederea programării slujbei de pomenire.

Istoria celei mai mai mici biserici din oraş

Biserica a fost închsiă în anul 1988, după ce mare parte a locuitorilor din zonă au fost strămutaţi de regimul comunist în Valea oraşului. Potrivit scurtei istorii redate pe un panou din curtea bisericii, parohia în sine s-a format prin desprinderea de o parohie mai mare a locului, "Izvorul Maicii Domnului". Terenul era, iniţial, în administrarea Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iaşi, iar sprijin bănesc au dat şi enoriaşii, şi fabrica de cherestea Goetz. La acea vreme, slujitori ai altarului la biserica "Sfântul Dimitrie" erau preotul Constantin Verju şi preotul Ioan Caraman. Pe data de 13 noiembrie 1884, biserica a fost sfinţită de către episcopul vremii la Dunărea de Jos, Partenie Clinceni. Biserica funcţionează în deceniile care urmează, dar inundaţiile repetate o avariază grav. Probleme de acest fel au avut, de-a lungul vremii, şi alte biserici de pe Faleză, cum ar fi fosta Biserică a Pescarilor "Sfinţii Petru şi Pavel".

În anul 1921, odată cu reparaţiile pe care se fac, biserica va fi pictată la interior şi resfinţită, un an mai târziu. Potrivit textului monografiei bisericii - care poate fi consultată la biblioteca Arhiepiscopiei "Dunării de Jos" - în perioada de înflorire a cartierului Bădălan, parohia avea peste 260 de familii. Acum mai are 30, adică de peste opt ori mai puţin.

Problemele grave apar abia după anul 1970, când comuniştii risipiesc întreaga comunitate de creştini din Bădălan şi îi mută în Micro 38 şi Micro 39. Terenul ar fi trebuit eliberat, iar biserica dărâmată. Totul făcea parte dintr-un plan al comuniştilor care n-a mai fost niciodată dus la îndeplinire.

Foto Gabriel Kolbay

Citit 2028 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iulie 2015 15:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.