Cum prevenim accidentul-vascular cerebral?

Cum prevenim accidentul-vascular cerebral?
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În cursul anului 2008, în secţia de Neurologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi au fost internate circa 3.000 de persoane care suferiseră un atac-vascular cerebral. Am considerat că cifra este cel puţin îngrijorătoare, aşa că i-am solicitat dr. Honoriu Duţoiu (foto 2), medic specialist neurolog şi şeful secţiei de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean, câteva detalii privind cauzele care pot duce la apariţia bolii şi, totododată, o serie de sfaturi pentru a preveni afecţiunea ce poate avea urmări dintre cele mai grave.

Principalii factorii de risc

“Dintre cele circa 3.000 de cazuri, 20 la sută - deci cam 600 - au fost accidente-vasculare cerebrale (AVC) hemoragice - cu ruperea vasului de sânge, iar restul, cam 2.400, ischiemice”, a precizat dr. Duţoiu.

“Pe lângă factorii genetici care pot cauza apariţia bolii, mai pot determina AVC-ul: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, bolile de inimă (fibrilaţia trială, infarctul de miocard şi bolile valvulare), obezitatea, sedentarismul, fumatul şi stresul. La stres se mai adaugă şi factorii climaterici - căldura şi frigul. Nu este niciodată sigur că un pacient va face accident vascular, dar riscul este cu atât mai mare cu cât acţionează mai mulţi dintre factorii pe care i-am enumerat. Fiecare dintre aceşti factori acţionează specific », ne-a spus dr. Druţoiu.

“Tensiunea maximă, la persoane nediabetice, este 14, indiferent de vârstă. A existat şi teoria potrivit căreia dacă ai 60 de ani, tensiunea maximă e 16, iar dacă ai 80 de ani, poate fi 18. Acea teoria nu mai este de actualitate, iar tensiunea maximă stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii e 14 cu 8. La persoanele diabetice, tensiunea maximă normală se consideră 13 cu 8. E bine, însă, ca această tensiune să fie puţin mai mică decât aceste limite maxime, pentru ca uzura vasului să fie şi ea mai mică”, a explicat medicul specialist.

Şi cei care ar putea avea dibet sunt expuşi riscului de a face AVC.

„Valorile normale ale glicemiei sunt între 70 şi 110, dar aş menţiona că atunci când avem diabet în familie, e bine ca pacientul să facă o investigaţie suplimentară - glicemia provocată. Pentru că riscul la persoane care au avut diabetici în familie şi care mai suferă şi de obezitate este mai mare”.

„În ceea ce priveşte greutate corporală, se consideră că bărbatul ar trebui să aibă aproximativ atâtea kilograme câţi centrimetri peste metru, iar la femei cu câteva kilograme mai puţin. Aproximativ, pentru că acum se fac o serie de indicatori de masă corporală se măsoară circumferinţa taliei şi procedeul este mai complex”.

„Şi sedentarismul este un factor de risc. În Occident s-a încetăţenit deja practicarea joggingului, măcar 20 - 30 de minute pe zi. Ar fi un mod de a preveni, într-un fel, apariţia precoce a AVC-ului”, a conchis dr. Duţoiu.

Citit 8203 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.