ECOSAL şi PRIMĂRIA Galaţi, în contradictoriu: EUTANASIEREA este legală, dar nu se poate aplica!

ECOSAL şi PRIMĂRIA Galaţi, în contradictoriu: EUTANASIEREA este legală, dar nu se poate aplica!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cu toate că eutanasierea câinilor fără stăpân a devenit legală, de săptămâna trecută, prin respingerea suspendării normelor de aplicare a Legii 258/2013 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), iar Consiliul Local a aprobat în 2014 şi un regulament de aplicare, Primăria Galaţi şi Ecosal nu pot trece la aplicarea legii. Acest lucru se întâmplă pentru că nu există un împuternicit al primarului care să decidă eutanasierea fiecărui câine în parte.

Potrivit legii cu pricina, articolul 8: „Câinii nerevendicati sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin aceasta decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat”.

Întrebat în legătură cu acest subiect, şeful Ecosal, Ionuţ Pucheanu, a recunoscut că primarul Marius Stan nu a numit un astfel de împuternicit. "Noi nu avem un împuternicit, iar, potrivit legii, doar împuternicitul primarului hotărăşte eutanasierea pentru fiecare câine în parte", ne-a explicat şeful Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Cu toate acestea, Primăria spune că, în momentul în care a fost aprobat în Consiliul Local pachetul legislativ privind gestionarea problemei câinilor fără stăpân, s-au stabilit toate căile de acţiune.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, a precizat că "Serviciului Ecosal i-au fost delegate competenţele privind gestionarea problemei câinilor fără stăpân. Ei sunt cei care trebuie să elaboreze o strategie adaptată normelor legale privind această problemă. Există o hotărâre de CL ce nu s-a aplicat, din cauza suspendării aplicării legii. Acum se poate pune în aplicare hotărârea de CL în această privinţă".

În iunie 2014, a fost aprobat un regulament în Consiliul Local, prin care s-a stabilit cazarea a 150 de câini pe an, în padocul de pe strada Zimbrului, aleşi aleatoriu, pentru întreţinerea cărora urmau să fie cheltuiţi anual 135.000 de lei, restul bugetului alocat, de 1.208.000 de lei, fiind pentru cheltuieli legale de activităţile curente de capturare, sterilizare, identificare, asistenţă medicală şi eutanasiere. Totodată regulamentul mai stipula ca animalele care nu sunt adoptate sau care nu intră în cele 150 cazate vor fi eutanasiate.

Citit 2352 ori Ultima modificare Joi, 03 Decembrie 2015 10:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.