Cum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţări

Cum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţări
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Moş Nicolae este sărbătorit atât în România, cât şi în alte zeci de ţări occidentale. Mai mult, în Europa secolului XXI, 6 decembrie a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

În Polonia, personalitate divinizată

Moş Nicolae este considerat de copii polonezi o personalitate divină. Îmbrăcat în haine episcopale şi purtând bastonul episcopal, el coboară din ceruri cu ajutorul unui înger şi colindă întreaga ţară. Odată intrat în casă, Moş Nicolae ascultă rugăciunile copiilor, după care îi laudă sau, pe cei neascultători, îi ceartă. Moşul le dăruieşte icoane, mere roşii, portocale şi „pierniki” (prăjituri sfinte, făcute cu miere şi mirodenii). Dacă nu-şi face apariţia în persoană, el îşi lasă darurile sub pernele copiilor care dorm sau în pantofii bine lustruiţi.

În Olanda, moşul călătoreşte pe vapor

Copiii olandezi ştiu că Moş Nicolae va ajunge la ei din Spania, după un drum lung pe mare. În viziunea lor, moşul are la el o carte mare, din care află cum s-au purtat în timpul anului. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar copiii obraznici se tem de asistentul său Zwarte Piet (Petru cel Negru). 

În Germania se scriu scrisori

Moş Nicolae este văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Pe lângă ghetuţe, copii pregătesc în ajun o scrisoare în care le sunt înşirate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului. Dacă nu au fost cuminţi, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se deghizează în Moş Nicolae şi colindă la casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Un pahar de vin francez pentru Moş

Copiii din Franţa, în ajun, îi lasă moşului un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui, morcovi şi puţin zahăr. În ziua de 6 decembrie, micuţii primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori apropiaţilor cu urări de sărbători. Îndeosebi în estul Franţei, copiii ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Moş Nueluşă.

În Italia, dulciuri contra scrisorilor

Copiii italieni aşează pe o farfurie, în ajun, scrisorile în care îşi notează dorinţele, promiţându-i moşului că vor fi cuminţi în anul care va veni. Dimineaţa, în locul scrisorilor găsesc dulciurile preferate. Tot în Italia, există tradiţia numită „Rito delle nubili” (ritualul celor necăsătoriţi). Tinerele fete care vor să se mărite primesc daruri în amintirea sfântului care a ajutat trei fete sărace să se căsătorească, oferindu-le câte o punguţă cu galbeni.

Citit 1899 ori Ultima modificare Vineri, 04 Decembrie 2015 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.