A ajuns gripa porcină şi la Galaţi?

A ajuns gripa porcină şi la Galaţi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Au venit din ţări diferite, cu infecţii respiratorii * Un bărbat de 40 de ani şi o tânără de 22 de ani * Bărbatul a fost externat şi este supravegheat la domiciliu * Tânăra, în schimb, este internată la Spitalul de Boli Infecţioase şi are pneumonie * Se aşteaptă rezultatele analizelor pentru A (H1N1), efectuate la Bucureşti * De ce spitalul gălăţean nu a primit teste rapide? *

Era doar o chestiune de timp până la înregistrarea primelor suspiciuni de gripă cu virusul A (H1N1) şi la Galaţi. La ora actuală, sunt considerate suspiciuni de gripă „porcină” două cazuri:  o tânără de 22 de ani, care a venit din Marea Britanie şi un bărbat de 41 de ani, revenit în ţară din Statele Unite ale Americii. A existat  şi un al treilea, un copil de un an şi 7 luni, reîntors din Spania, în cazul căruia Institutul Cantacuzino a infirmat  diagnosticul.

„Suflând şi în iaurt?”

„Întrucât provin din zone cu focare de gripă A (H1N1) şi au prezentat simptome de infecţii respiratorii, chiar dacă nu cele tipice pentru gripă, cele trei persoane au fost transportate la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a fi menţinute sub supraveghere de specialitate.

Starea lor nu ridică niciun fel de probleme, afecţiunile evoluând în forme uşoare. Din acest motiv, două dintre ele au fost externate, supravegherea continuând la domiciliu. În cazul uneia,  analizele au infirmat joi după-amiază prezenţa virusului A (H1N1). De altfel, până nu primim şi celelalte rezultate de la Institutul Cantacuzino, nici nu cred că mediatizarea acestor cazuri de infecţii respiratorii este justificată”, afirmă directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Costinela Georgescu, singura persoană de la care pot fi obţinute informaţii legate de cazurile de gripă A (H1N1).

Un „caz uşor” şi nu prea

Din alte surse, am reuşit să aflăm că tânăra în vârstă de 22 de ani, revenită în ţară luni, de la Londra, a ajuns joi dimineaţă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean cu febră, dureri musculare, dureri de cap, greaţă şi tuse productivă (cu expectoraţie). Ea a relatat asistentei de la triaj că, în avion, fiind în perfectă stare de sănătate, a călătorit lângă o femeie care a tuşit pe tot parcursul călătoriei.

Ajunsă acasă, în Galaţi, a doua zi a început să se simtă rău, dar a sperat că e o banală răceală şi că îi va trece cu Paracetamol şi cam atât. Deoarece starea ei s-a înrăutăţit şi a început să tuşească la fel ca şi persoana care i-a fost vecină de scaun în avion, după încă o zi a mers la Urgenţe.

Bine instruită, asistenta de la Triaj -UPU a realizat că poate fi un posibil caz de gripă A (H1N1) aşa că a dat alarma. Personalul UPU şi-a pus măşti,  restul pacienţilor şi aparţinătorii au fost îndepărtaţi, iar pacienta a fost dusă în camera de izolare. După ce tânăra a fost consultată, s-a suspicionat o pneumonie interstiţială, diagnostic confirmat ulterior prin examenul radiologic care a pus în evidenţă un focar congestiv la plămânul drept. Ulterior a fost solicitată o ambulanţă cu care a fost transportată la Spitalul de Boli Infecţioase.

Tulpina A (H1N1) a provocat până joi 77.200 de cazuri de gripă „porcină”, cu 332 de decese. Agresivitatea bolii în cazul tinerei revenite din Marea Britanie ar putea fi un indiciu că nu suferă de gripa A (H1N1), dar numai analizele pot infirma sau confirma infectarea cu această tulpină.

„În provincie” nu se testează gripa porcină !

La Galaţi, ministrul Sănătăţii,  Ion Bazac, a afirmat că România dispune de  11.000 de teste rapide (pentru punerea în evidenţă a virusului A (H1N1), o parte  fiind repartizate spitalelor de boli infecţioase. Spitalul nostru, de la Galaţi, nu dispune de niciun asemenea test, aşa că trebuie aşteptat rezultatul analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino.

N-am reuşit să aflăm nici dacă s-au efectuat anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor persoanelor care au venit în contact cu presupusele cazuri de gripă sau dacă bărbatul externat a fost carantinizat până la o eventuală infirmare a prezenţei virusului A (H1N1). Şi este regretabil, pentru că, de regulă, lipsa unei informări coerente şi complete în probleme de interes public lasă loc speculaţiilor.

Aşadar, aşteptăm rezultatul testelor pentru celelalte două cazuri. Nu sunt motive reale de îngrijorare, ci doar pentru a nu mai face abstracţie de măsurile de profilaxie difuzate obsedant de mass-media. Poate că măcar de astăzi cei care strănută vor pune mâna la gură!

Citit 835 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.