Marius Irinoiu şi puterea de a schimba destinul

Marius Irinoiu şi puterea de a schimba destinul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La 18 ani, tinerii fără griji visează la distracţie şi părinţi care să nu-i cicălească. La 18 ani, Marius Irinoiu, olimpic pe judeţ la mecanică auto, îşi plăteşte singur rata la laptop şi interentul din bursă, învaţă foarte bine şi nu absentează, iar în timpul liber munceşte într-un service auto sau în gospodărie.

Din bănuţii câştigaţi îşi ajută mama, şi pune deoparte pentru zile negre. Marius ştie ce înseamnă să nu ai o familie pentru că de la doi şi până la 11 ani a trăit într-un cămin de copii. Visează să urmeze liceul şi facultatea, iar cândva, să aibă propriul lui service auto.

Două tragedii i-au schimbat viaţa

Marius Irinoiu este unul dintre tinerii cu care Fundaţia „Inimă de Copil” se mândreşte, motiv pentru care a fost şi premiat la categoria „Copii anului”. Marius mai are o soră în clasa a VIII-a şi un frate plecat la muncă peste hotare. Mama lor, divorţată, se chinuieşte cu puţinii bani câştigaţi ca femeie de serviciu.

La doi ani, Marius a ajuns la casa de copii. Mama lor a luat această decizie după ce unul dintre copii i-a murit. „S-a jucat cu o pisică şi s-a ascuns în frigider. S-a blocat înăuntru şi s-a sufocat. Ca să nu păţim la fel, mama ne-a dat la cămin. Aveam doi ani atunci. Mama mai venea să ne vadă. Când am fost mutaţi de la Centrul Iorgovan la Radu Negru mama nu ne-a mai găsit timp de cinci ani”, povesteşte Marius.

O altă tragedie - moartea accidentală a unui copil din centru - a făcut ca fraţii Irinoiu să fie reintegraţi în familie. „Am fost ultimul dintre fraţi pe care l-a luat acasă”, povesteşte Marius.

„M-au învăţat cum să învăţ”

„În clasa a V-a am luat premiul II. Asistenţii sociali, văzând că îmi merge mintea, m-au dat la Fundaţia „Inimă de Copil” care mă ajută. Când nu am avut trening, mi-au luat ei, au ajutat-o pe sora mea la teme, ne-au dat alimente, şi tot cu ei am fost la mare şi la munte, în tabără”, ne-a mărturisit Marius.

Anul acesta a luat locul doi pe judeţ la Olimpiada de arte şi meserii şi a trecut cu brio examenul de calificare în meseria de mecanic auto. Oamenii de la „Inimă de Copil” i-au arătat cum să înveţe. Marius i-a impresionat pe mecanicii din service-ul în care a făcut practică, şi a devenit omul lor de nădejde.

Singur îşi plăteşte rata la laptop şi internetul. „Nu era comod să mă tot duc la prieteni la calculator. Mama a făcut rată pentru calculator şi eu o plătesc din bursă. Nu am întârziat o zi! Plătesc 46 de lei rată şi 52 de lei internetul din cei 180 de lei bursă. Mi-am luat şi imprimantă, o mai ajut pe mama cu bani de chirie, de întreţinere. Acum, în vacanţă, o să fie mai greu, pentru că nu iau bursă”.

„Dar o să mă mai duc pe la service. Am un vecin pe care îl consider bunicul meu. El are prieteni pe care îi ajut: văruiesc, şterg un geam, fac mâncare. Cum să nu ştiu să fac treburi în casă, când am venit de la cămin o ajutam pe mama la mâncare, spălat, călcatul rufelor”.

Visuri de om mare

Marius vrea să urmeze liceul şi apoi facultatea de inginerie, dar trebuie să strângă bani. Cum se vede peste 20 de ani? „Cu familia mea, la casa mea şi cu propria mea afacere, un service. Dacă voi avea copii, nu-i voi lăsa niciodată la cămin”, ne-a spus tânărul.

L-am întrebat cum poate fi diferit de tovarăşii lui de generaţie. „Dacă acum mă distrez, mai târziu din ce trăiesc? Trebuie să muncesc cât sunt tânăr şi am putere”, ne-a spus Marius Irinoiu. Îi dorim ca toate visele să i se împlinească! O merită!

Citit 2069 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.