Alţi patru români au intrat în rândul SFINȚILOR

Alţi patru români au intrat în rândul SFINȚILOR
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Patriarhia Română informează că Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea cuvioşilor Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara (sărbătoriţi de acum încolo pe 3 septembrie) şi a cuvioşilor Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu (care vor fi prăznuiţi pe 5 octombrie).

Neofit a trăit în secolul al XVI-lea şi, de tânăr, a fost călugărit la Cozia. A devenit apoi pustnic. A murit în peştera în care a trăit. Un călugăr i-a găsit trupul şi la adus la Cozia, ca să-l îngroape. Se spune că Neofit i s-a arătat în vis călugărului, dar şi stareţului de la Cozia, cerând ca trupul să-i fie redepus în peşteră. Astăzi, moaştele sale sunt depuse spre închinare la mănăstirea Stânişoara din Vâlcea.

Meletie a trăit tot prin părţile Stânişoarei şi s-a retras în pustnicie pe acelaşi munte ca şi Neofit. Aveau chiar şi acelaşi duhovnic. Se spune că, 40 de ani, Meletie a cărat apă cu ulciorul de cât mai departe, ca să se poată ruga mai mult. La bătrâneţe, însă, când nu mai putea pleca departe, l-a rugat pe Dumnezeu să-l ajute, aşa că în preajma peşterii ar fi izvorât un pârâu care există şi astăzi şi pe care oamenii îl ştiu ca fiind “al lui Meletie”.

Cuvioşii Daniil şi Misail au intrat în monahism împreună. Daniil ajunge preot şi duhovnic. Împreună cu Misail, care îi devine fiu duhovnicesc, se retrage în pustiu şi clădeşte o biserică în care va sluji ca duhovnic al pustnicilor (inclusiv pentru Neofit şi Meletie). Sursa foto: arhiva basilica.ro

CITEȘTE ȘI: Maica Tereza, sanctificată în septembrie

Citit 2157 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Martie 2016 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.