Alţi patru români au intrat în rândul SFINȚILOR

Alţi patru români au intrat în rândul SFINȚILOR
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Patriarhia Română informează că Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea cuvioşilor Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara (sărbătoriţi de acum încolo pe 3 septembrie) şi a cuvioşilor Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu (care vor fi prăznuiţi pe 5 octombrie).

Neofit a trăit în secolul al XVI-lea şi, de tânăr, a fost călugărit la Cozia. A devenit apoi pustnic. A murit în peştera în care a trăit. Un călugăr i-a găsit trupul şi la adus la Cozia, ca să-l îngroape. Se spune că Neofit i s-a arătat în vis călugărului, dar şi stareţului de la Cozia, cerând ca trupul să-i fie redepus în peşteră. Astăzi, moaştele sale sunt depuse spre închinare la mănăstirea Stânişoara din Vâlcea.

Meletie a trăit tot prin părţile Stânişoarei şi s-a retras în pustnicie pe acelaşi munte ca şi Neofit. Aveau chiar şi acelaşi duhovnic. Se spune că, 40 de ani, Meletie a cărat apă cu ulciorul de cât mai departe, ca să se poată ruga mai mult. La bătrâneţe, însă, când nu mai putea pleca departe, l-a rugat pe Dumnezeu să-l ajute, aşa că în preajma peşterii ar fi izvorât un pârâu care există şi astăzi şi pe care oamenii îl ştiu ca fiind “al lui Meletie”.

Cuvioşii Daniil şi Misail au intrat în monahism împreună. Daniil ajunge preot şi duhovnic. Împreună cu Misail, care îi devine fiu duhovnicesc, se retrage în pustiu şi clădeşte o biserică în care va sluji ca duhovnic al pustnicilor (inclusiv pentru Neofit şi Meletie). Sursa foto: arhiva basilica.ro

CITEȘTE ȘI: Maica Tereza, sanctificată în septembrie

Citit 2026 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Martie 2016 00:40

3 comentarii

 • postat de Nina
  Vineri, 11 Martie 2016 07:08
  5.13.232.***
  În câțiva ani pupatul de oase(moaște) devine sport național.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Ati uitat de sfintii locali
  Vineri, 11 Martie 2016 04:55
  78.96.253.***
  Da sfintii de toate zilele, in carne si oase ,
  pe toate gardurile in ultimul timp, genul,

  Durbaca, Paslaru, Dobre, Stan, Nica, Bacalbasa,

  astia locali, ca aia de la centru deja sunt caterisiti de mult si canta prohodul natiunii romane.

  Sf.Stan a trimis prostimii, intro grafica de invidiat, din activitatea duhovniceasca de patru ani, realizari de care nici el nu isi aduce aminte.

  Pe langa acesti sfinti, doar o parte amintiti, sunt si sfintisori, aia care le poarta trenele sfintilor barosani, ba chiar si sambetele.

  Si acum vorbind la fel de serios, daca acesti sfinti locali vor fi pusi pe buletinul de vot pentru asezarea lor in calendarul prea iubitilor, prostimea voteaza, iar in ziua urmatoare votului, in locul prea sfintiei sale Cassian, o sa fie sf. Durbaca, batand si moneda locala, durbacelul.

  Da, bre, sa te minunezi, nu alta!

  Si asa Galatiul va prospera intru sfintii alesi!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Sfintisor naiv
  Joi, 10 Martie 2016 16:45
  5.13.154.***
  Iertat sa-mi fie ,dar in ritmul acesta ,in scurt timp,MULT LAUDATUL RAI VA FI PLIN DE SFINTII SI SFINTISORII ROMANI,UNDE VOR MAI INCAPE SI ALTII, DE ALTE SEMINTII,MACAR LA FEL DE MERITUOSI???!!!mai sa fie ,sa vezi iar plerinaje si mai numeroase ,cu atatia sfinti.....!!!!
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.