Candidaţii la titularizare, luaţi la puricat

Candidaţii la titularizare, luaţi la puricat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Absolvenţii facultăţilor fără acreditare sau fără autorizaţie provizorie de funcţionare nu intră la examenul de săptămâna viitoare * Profesorii fără acte în regulă şi-ar putea pierde posturile *

Vânătoarea universităţilor particulare cu facultăţi neacreditate sau nici măcar autorizate, care acordă, însă, diplome pe bandă rulantă. Aşa s-ar putea traduce decizia Ministerului Educaţiei care, în acest an, a cerut verificarea la sânge a diplomelor participanţilor la titularizare. O iniţiativă de pe urma căreia absolvenţi înşişi ar putea avea neplăcuta surpriză să afle că au studiat degeaba ani la rând.

Liste cu sute de pagini

Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Mitică Dudău, în acest an, ministerul a solicitat corelarea datelor de pe diplomele de absolvire ale candidaţilor cu listele specializărilor autorizate sau acreditate. Comisiile de înscriere la titularizare aveau obligaţia să verifice dacă diplomele sunt emise de o instituţie autorizată sau acreditată, dar nu aveau instrumentele de a  valida documentele.

În acest an, ministerul a trimis inspectoratelor şcolare liste de sute de pagini cu toate facultăţile autorizate sau acreditate, din 1995 încoace. „E vorba de un proces extrem de minuţios, să iei cele 1800 de dosare, să corelezi datele de pe diplome cu cele din lista de peste 1700 de pagini”.

„Se întâmplă ca diploma absolventului să te inducă în eroare, pentru că pe ea scrie «Acreditat», dar documentul să nu fie valabil căci îi lipseşte o ştanţă de la Ministerul Educaţiei, care dă girul. Vorbim de unele universităţi particulare, dar e posibil să existe şi universităţi de stat cu specializări încă neautorizate, noi nu le putem şti pe toate”, ne-a spus reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, fără a putea aprecia numărul candidaţilor la titularizare vizaţi de verificarea la sânge.

Alternativa: suplinitori necalificaţi

Absolvenţii acestor forme de învăţământ pot ocupa un post în sistem doar ca suplinitori necalificaţi. Ceea ce înseamnă din start că vor fi plătiţi mai puţin, dar şi că vor avea şanse foarte mici să prindă un post în mediul urban. Întrebarea e ce se întâmplă cu cei care au ajuns deja în învăţământ, dar care nu au terminat o facultate cu toate actele în regulă.

„Ministerul a pus serios chestiunea, dar urmează să se decidă ulterior. Dacă se merge până la capăt, consecinţa ar fi că îşi pierd locul de muncă cei care au prezentat la înscriere, chiar în necunoştinţă de cauză, o diplomă de absolvire emisă la data la care facultatea sau specializarea respectivă nu era acreditată sau nu avea autorizaţie de funcţionare”, a mai spus inspectorul şcolar general-adjunct.

Ce vină au oamenii respectivi şi cine răspunde pentru situaţia în care sunt puşi, asta nu spune nimeni.

Două centre de examen

La concurs scris de pe 15 iulie sunt scoase la bătaie doar 249 de posturi titularizabile. Între 10 şi 13 iulie de desfăşoară probele practice sau orale specifice profilul postului. Probele scrise se desfăşoară în două centre de examen, la Colegiul Naţional „C. Negri” (cu o subcomisie la Şcoala nr. 7 din apropiere) şi la Grupul Şcolar Industrial de Marină.

Citit 1558 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.