Nu mai sunt bani nici pentru Interferon

Nu mai sunt bani nici pentru Interferon
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Boala nu are răbdare, doar bolnavii înscrişi pe liste * Hepaticii, pe liste de aşteptare pentru Interferon * Liste tot mai lungi * Riscul imens al cirozei sau cancerului hepatic * Bolnavii peste 65 de ani sunt lăsaţi în voia sorţii *

În condiţiile în care, potrivit statisticilor oficiale, 10 la sută din populaţia României este infectată cu virus hepatic de tip C (cu sau fără boală în evoluţie) şi 16 la sută cu virus de tip B, din cauza crizei economice (dar şi sub pretextul acesteia), bolnavii care au dreptul la tratament gratuit îşi aşteaptă rândul la medicaţie pe liste tot mai mari.

Tratamentul pentru hepatita C se face în special cu Interferon, un medicament foarte scump. Întrucât nu-şi pot permite să suporte costurile acestuia deoarece le depăşesc cu mult veniturile, bolnavii depind de tratamentul oferit gratuit prin programul naţional destinat lor.

Pentru a beneficia de terapia cu Interferon, ei au nevoie de aprobarea unei comisii de specialitate constituite la nivelul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS). Aprobările se acordă, încă, în funcţie de punctajul obţinut de fiecare persoană în parte pe baza anumitor criterii de ordin medical, cu toate că din mai ar trebui să se ţină cont de criteriul unic al vechimii cererii.

Aşteptarea agravează boala

Dr. Dan Botezatu (foto), şeful secţiei Gastroenterologie, medicul primar specialist care stabileşte diagnosticul de hepatită, ne-a explicat: „Bolnavul este trimis pentru efectuarea analizelor (puncţie hepatică şi determinarea viremiei) într-o clinică specializată. Apoi, dacă sunt îndepliniţi anumiţi parametri, eu controlez dosarul şi avizez necesitatea instituirii tratamentului cu Interferon. Depus apoi la CJAS, dosarul este vizat şi de medicul şef al instituţiei, după care este înscris pe lista de aşteptare urmând ca, în funcţie de finanţarea disponibilă şi de scor (punctaj), să se acorde tratamentul”.

„Sunt bolnavi care au aşteptat şi câte un an de zile. Sigur că în perioada de aşteptare starea lor este monitorizată periodic şi dacă boala se agravează, pacienţii primesc mai multe puncte şi implicit prioritate la tratament. Riscul este ca, aşteptând, hepatita să se complice cu ciroză sau chiar cancer hepatic”.

„În actuala situaţie de criză financiară, care afectează şi Fondul asigurărilor de sănătate, sigur că situaţia bolnavilor de hepatită care au nevoie de tratamente costisitoare a devenit problematică. Tratamentul unui singur bolnav costă anual în jur de 10.000 de euro”.

242 de pacienţi pe lista gălăţeană

Bolnavii de hepatită neasiguraţi nu au acces la terapie gratuită cu toate că sunt contagioşi! De la implementarea Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, numărul persoanelor depistate cu hepatită B, C şi D a crescut. În setul de analize al programului au fost incluse şi transaminazele, iar în cazul bolnavilor depistaţi cu valori anormale, investigaţiile au fost aprofundate fiind descoperite noi cazuri.

Potrivit directorului CJAS, farm. Olimpia Buzia: „Anul acesta, pentru medicamente compensate şi gratuite, am primit fonduri cu 20 la sută mai mici comparativ cu anul trecut. În schimb, numărul bolnavilor a crescut cu 88 la sută. În atare situaţie, pe lista de aşteptare pentru Interferon se află înscrişi 242 de pacienţi. Dacă ar fi să le onorăm cererile fără perioadă de aşteptare ar însemna să cheltuim tot bugetul medicamentelor numai pentru hepatită, ceea ce evident nu e posibil”.

Şi asta în condiţiile în care bolnavii de hepatită cu vârsta de peste 65 de ani nu au dreptul la Interferon pe considerentul că nu mai răspund la tratament… O discriminare care aproape că îşi pierde sensul în actualele condiţii… vitrege pentru toţi bolnavii.

Citit 1901 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.