Când bem prea mult?

Când bem prea mult?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reperele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind consumul de alcool *

Fiecare organism tolerează alcoolul în mod diferit, motiv pentru care unele persoanele îl consumă în cantităţi mai mari, fără a da semne că sunt afectate, în vreme ce în cazul altora ameţeala şi senzaţia de greaţă pot apărea chiar şi după primul pahar. În ambele situaţii, însă, abuzul cauzează probleme grave de sănătate.

În aceste condiţii,  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit câteva repere de care ar trebui să ţineţi seama, dacă nu vreţi să dezvoltaţi, în timp, patologii care au la bază consumul excesiv de băuturi alcoolice.

Recomandările specialiştilor au fost făcute ţinând seama de consumul în unităţi de alcool (o astfel de unitate echivalând cu 20g alcool pur  -  fie o bere de 500 ml, fie 1 pahar de vin de 200 ml sau un shot de tărie de 40 ml).

Potrivit OMS, un consum de până la două unităţi de alcool pe zi - deci cel mult două beri, un pahar de vin sau un shot de tărie - poate fi considerat moderat, în cazul bărbaţilor. Acest fapt nu înseamnă însă că nu vă poate fi dăunător, mai ales dacă suferiţi de boli cronice sau dacă aveţi antecedente în familie privind dependenţa de alcool.

Riscurile sunt cu mult mai mari dacă vârsta consumatorului este fragedă. De fapt, medicul dumneavoastră curant este cel mai în măsură să vă ofere indicaţii precise privind cantitatea de alcool pe care o puteţi consuma.

La femei, mai spun specialiştii OMS, cantitatea maximă de alcool consumată zilnic n-ar trebui să depăşească o unitate pe zi, la fel ca în cazul tuturor persoanelor care au trecut de vârsta de 65 de ani.

Orice depăşire a acestor limite maxime ar putea să vă coste destul de scump, avertizează OMS. Astfel, un consum mai mare de 14 unităţi de alcool pe săptămână în cazul bărbaţilor şi de 7 unităţi în şapte zile, în cazul femeilor, vă plasează în zona de risc a consumatorului. Fără să vă daţi seama, oricând aţi putea dezvolta o dependenţă sau o altă problemă de sănătate cauzată de consumul mult prea mare al acestor băuturi.

Potrivit statisticilor, între 10 şi 15 la sută dintre adulţi au avut la un moment dat o problemă legată de consumul de alcool, în vreme ce nu mai puţin de 20 la sută au dezvoltat o patologie care are la bază abuzul de băuturi alcoolice.

Statistici similare evidenţiază faptul că 3 persoane din 10 consumă alcool în mod iraţional, mai ales la ocazii, când bărbaţii n-ar trebui să depăşească 4 unităţi de alcool, iar femeile, 3 unităţi.

Citit 1347 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.