La Baia Comunală, curăţenia este doar de faţadă. Autorităţile gălățene, ACUZATE că ascund ”gunoiul sub preş”
Foto: ”Viața liberă”, Florin Răvdan

La Baia Comunală, curăţenia este doar de faţadă. Autorităţile gălățene, ACUZATE că ascund ”gunoiul sub preş”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Au trecut aproape 12 luni de la ultima vizită a reporterilor "Vieţii libere" în zona Băii Comunale, însă lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Oamenii ne-au spus din nou că "gunoiul este măturat sub preş" şi că, dacă de la stradă, cartierul pare unul curat, în spatele blocurilor situaţia se schimbă.

Buruieni înalte, gunoaie aruncate pe marginea spaţiului verde, toalete ecologice urât mirositoare, gropi, pisici abandonate, câini comunitari şi maşini lăsate de izbelişte în parcările blocurilor. Toate astea, înghesuite într-un amalgam de garaje şi trotuare deformate. Aşa arată, în spatele blocurilor, cartierul de la Baia Comunală.

Oamenii care au venit să stea de vorbă cu reporterii "Vieţii libere" spun că s-au săturat ca autorităţile competente să nu îşi facă treaba. "Nu înţeleg cum trec măturătorii de la Ecosal prin cartier, dacă la fiecare colţ de spaţiu verde este dâră de gunoaie. Au ochelari de cal sau cum? Mizeria este aici la ea acasă. Nu zic, sunt mulţi oameni nesimţiţi, care aruncă gunoiul aiurea, dar dacă tot eşti societate de salubrizare, măcar fă curăţenie. Nu aşa e normal?", ne-a spus Ion Cucu.

Un alt cetăţean, pe numele de familie Buliga, ne-a povestit că i-a atras atenţia unei tinere legat de gunoiul de pe stradă, dar nu a rezolvat nimic. "Săptămâna trecută, am văzut, la nici doi metri de mine, o fetişoară care şi-a desfăcut un pachet de biscuiţi, a mâncat şi a dat drumul ambalajului pe jos. Am oprit-o şi am întrebat-o dacă pot să arunc eu gunoiul ei la coş. S-a uitat strâmb la mine şi a plecat. Nu mai există spirit civic, asta e problema. Şi fără amenzi nu se poate face nimic", ne-a explicat bărbatul.

Strada, în antiteză cu ghena

Dacă pe stradă am găsit gunoaie cu carul, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre ghenele de gunoi din cartier, pentru că acestea abia fuseseră curăţate. Oamenii spun, însă, că ar fi nevoie de mai multe ghene şi, dacă se poate, mai depărtate de blocuri. "Nu ştiu dacă e vreun paragraf de lege, dar ar trebui să se interzică ghena la mai puţin de 10 metri de bloc. Miroase foarte urât. Şi aici vin şi cei de pe Basarabiei, care stau la curte, au animale, vin şi aruncă mizeria la container. Pe căldura asta pute rău! Îţi mută nasul din loc!", ne-a mai spus un cetăţean.

Vegetaţia cartierului, între locatari şi Gospodărire Urbană

Buruienile înalte şi copacii netoaletaţi i-au dus în pragul disperării pe locuitorii din zona Băii Comunale, care spun că au făcut zeci de sesizări la Primărie, Ecosal şi Gospodărire Urbană, însă răspunsurile au fost mereu vagi. "De doi ani mă chinui să îi conving pe cei de la Primărie să trimită pe cineva de la Ecosal sau Gospodărire Urbană să toaleteze copacii uscaţi din cartier. Atenţie, să îi toaleteze, nu să îi taie aproape de tot, ca în alte cartiere. Mereu mi se spune acelaşi lucru: momentan sunt alte priorităţi. Dar noi ce suntem? Prioritate avem doar când e vorba de strâns voturi?", ne-a transmis Ion Cucu.

Iarba creşte şi în piatră 

Dacă trotuarele de pe strada Traian nu au nici buruieni crescute, nici crengi căzute pe caldarâm, nu acelaşi lucru se poate spune despre străduţele şi aleile din spatele blocurilor. "Vedeţi trotuarul ăsta de pe Serei? Practic, nici nu înţeleg de ce mai este beton pe el, că oricum creşte iarba. Şi, dacă tot e iarbă, măcar să ni se dea voie să facem şi grătar, să ne simţim bine. Nu mai batem atâta drum până la pădure", ne-a mai spus un cetăţean, zâmbind ironic.

Lipsa de personal, scuza principală

Încă de la începutul verii, buruienile din oraş au reprezentat unul dintre subiectele principale de discuţie, însă directorul societăţii Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean, a găsit de fiecare dată vinovatul: angajatul fără chef de muncă. "Ne confruntăm cu lipsa interesului pentru muncă. Căutăm să angajăm personal şi nu reuşim să găsim suficienţi oameni. Lenea şi pasiunea pentru alcool sunt mai importante pentru mulţi şomeri decât să aibă un loc de muncă. Altfel nu-mi explic cum de programul începe la ora 6,00, iar unii angajaţi sunt deja băuţi la 7,30", ne-a explicat, de mai multe ori, Bogdan Ardean.

Oamenii, însă, nu sunt interesaţi de acest aspect. "Domnule, pe mine prea puţin mă interesează dacă are sau nu oameni. Eu ştiu că îmi plătesc taxele la timp şi că vreau să fie cartierul îngrijit de cine trebuie. Sunt oameni la ajutorul social, să îi muncească pe ăia. Şomeri nu se găsesc?", a conchis Ion Cucu.

Câteva străzi au fost uitate

Străzile din zona Băii Comunale nu sunt în cea mai bună, dar nici în cea mai rea stare posibilă, dacă le comparăm cu cele din cartierele mărginaşe ale oraşului. Totuşi, potrivit oamenilor, străzile Vegetalelor, Mineralelor şi Serei sunt primele care necesită reabilitare de ceva timp, însă autorităţile par a fi surde la doleanţele locatarilor din zonă.

Prea multe garaje

O altă problemă a cetăţenilor cu care am vorbit este legată de locurile de parcare din zonă. Din cauza numărului mare de garaje, fiecare parchează, practic, unde găseşte loc. "Sunt unii care ar vrea, parcă, să parcheze chiar în apartament. Urcă cu maşina pe spaţiul verde... Trebuie făcute parcări, chiar dacă trebuie dărâmate garajele din cartier. Nu se mai poate aşa", a conchis Ion Cucu.

Pe timp de noapte, gălăgia atinge cote alarmante

Una dintre marile probleme ale cetăţenilor din cartier este legată de gălăgia produsă pe timp de noapte de găştile din zonă. Deşi recunosc că s-au mai rărit în ultima vreme, oamenii spun că încă mai sunt "golani care fac scandal". "Nu înţeleg cum de poliţia nu îi vede pe ăştia. Sau, dacă îi vede, nu le face nimic. De ce? Îi este frică cuiva? Ajung la vorbele politicienilor, mângâie golanii ăştia ghipsul justiţiei? Ne dorim linişte, pentru că e vară, dormim cu geamurile deschise şi auzim doar înjurături toată seara. Nu e normal", ne-a explicat şi Ioan Profir, un bărbat din cartier. "Poliţia Locală unde este? Că eu prin cartier nu îi văd decât ziua, stând la umbră. Noaptea unde dispar? Sunt găşti care se adună la intrarea în blocuri, sparg seminţe, beau bere, fac scandal. Am sunat la 112 şi nu s-a rezolvat nimic. Ce trebuie să facem? Trăim cu frică de ei...", a conchis un alt bărbat.

Animalele fără stăpân, prinse între ciocan şi nicovală

În ceea ce priveşte animalele străzii din zona Băii Comunale, oamenii sunt împărţiţi în două tabere: cei care le doresc aproape şi cei care şi-ar dori să nu le mai vadă prin preajmă. Dacă populaţia câinilor din cartier a fost redusă simţitor în ultimii ani, nu acelaşi lucru se poate spune despre pisici, iar unii cetăţeni ne-au transmis că sunt extrem de nemulţumiţi de acest lucru. "Pe la blocuri au mai rămas vreo doi câini, hrăniţi de noi. Nu sunt agresivi, nu muşcă. Dar sunt foarte multe pisici. Şi anual se nasc şi mai multe. Avem oameni care le dau de mâncare şi, nu zic nu, foarte bine fac, dar dacă le iubesc aşa tare, de ce nu le iau în casă? De ce nu le duc la sterilizat, să nu se mai înmulţească aşa tare? Sigur, pisicile nu sunt agresive, dar sunt zgomotoase. Mai ales când intră motanii în călduri, e concert în cartier", ne-a relatat Ion Cucu.

Riveranii continuă "războiul" cu taximetriştii

De ani buni, taximetriştii care se adună vizavi de Baia Comunală îi deranjează, în fiecare noapte, pe cei din zonă. Ei fac gălăgie, aruncă gunoaie la întâmplare, PET-uri, coji de seminţe. Ba mai mult, oamenii îi acuză pe şoferii de taxi că îşi fac nevoile pe unde apucă şi că, în caz de li se reproşează direct ceva, devin agresivi. În fiecare seară, se adună în jur de 15 taxiuri în cartier, după spusele oamenilor.

Strada Carnabel trebuie cosmetizată

Cândva o stradă de referinţă în cartier, strada Alexandru Carnabel arată acum jalnic. Pe linia de tramvai nu mai trece niciun mijloc de transport, trotuarele sunt vechi şi crăpate, iar oamenii au renunţat să mai spere la lucruri noi. "Ar avea nevoie de o cosmetizare strada asta. E frumoasă, sunt tei, e o stradă umbroasă. Păcat că nu avem asfalt, locuri de parcare, nimic...", ne povesteşte un bătrân.

Joi, venim la "Sf. Mina"

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 20 iulie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din apropierea Bisericii "Sf. Mina", pentru a ne spune cu ce neplăceri vă confruntaţi în cartier şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

Citit 4150 ori Ultima modificare Duminică, 16 Iulie 2017 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.