Atenţie la înţepăturile de insecte!

Atenţie la înţepăturile de insecte!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De cele mai multe ori, organismul uman tolerează bine înţepăturile de insectă. Excepţie fac situaţiile în care fie persoana ce tocmai a suferit înţepătura are de o alergie specifică - de existenţa căreia ştie sau nu - fie insecta a transferat o cantitate mare de venin în organismul uman.

În cursul săptămânii trecute, compartimentul de Promovare a Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a strâns laolaltă o serie de recomandări care v-ar putea fi de mare folos.

„Simptomele unei alergii la înţepături de insecte apar la câteva minute după producerea înţepăturii. Pe lângă durere şi mâncărime puternică în zona înţepăturii, o reacţie uşoară mai poate include urticarie şi prurit ocular. Persoanele foarte sensibile pot avea semne şi simptome mai serioase cum ar fi urticaria severă şi şocul anafilactic. Reacţii severe la înţepătura de insecte pot apărea în 2-3 minute. În general, cu cât reacţia apare mai devreme cu atât va fi mai severă”.

„Atenţie! La apariţia primelor simptome în urma unor înţepături de insecte prezentaţi-vă de urgenţă la medicul de familie sau la cea mai apropiată Unitate de Primiri Urgenţe” averitizează specialiştii din cadrul DJSP.

Dacă aţi observat că sunteţi mai sensibil decât ceilalţi la înţepăturile de insectă, ideal ar fi să solicitaţi ajutorul medicului. DJSP că recomandă:

„Cereţi o investigare medicală pentru orice înţepătură. Multe persoane nu ştiu că sunt foarte sensibile şi experienţele trecute nu prezintă importanţă totdeauna, deoarece sensibilitatea lor se dezvoltă doar uneori. O dată ce alergia la înţepătură de insecte a fost confirmată prin test, se poate folosi imunoterapia pentru creşterea toleranţei la veninul agresor. În fiecare săptămână se administrează injecţii cu mici cantităţi de venin pentru ca să se ajungă la a tolera cantitatea de venin dintr-o înţepătură. După aceea, se vor administra injecţii de menţinere la fiecare 4-6 săptămâni, timp de 3-5 ani”.

Ce altceva mai puteţi face? „Este important să evitaţi expunerea la insecte. De exemplu,dacă sunteţi afară, evitaţi să purtaţi haine cu imprimeuri florale sau în culori vii, care atrag anumite insecte. Nu folosiţi parfumuri dulci, săpunuri puternic mirositoare, loţiuni şi cosmetice pentru bronzare”.

„Purtaţi, pe cât posibil, pantofi şi cămăşi cu mânecă lungă. Încercaţi să staţi departe de locuri în care se găsesc insecte înţepătoare (livezi, grădini, câmpii şi pajişti). Dacă sunteţi în pericol de a fi înţepat, staţi liniştiţi, îndepărtaţi uşor insecta, fără a face mişcări bruşte. Datul din mâini grăbit agită insectele, crescând riscul de înţepătură”.

„Persoanele care sunt foarte sensibile la înţepături de insecte pot să se protejeze purtând cu ele o trusă de prim ajutor, la recomandarea medicului, care să conţină medicaţia antihistaminică. Purtarea unui lanţ, a unei brăţări de avertizare sau a unui card medical de identificare ar putea oferi informaţii utile în caz de urgenţă”, a mai comunicat Direcţia de Sănătate Publică.

Citit 935 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.