Cunoscute sub denumirea de hallux valgus, monturile sunt, de fapt, proeminenţe ale osului de la baza degetului mare, adică ale capului metatarsian. Afecţiunea care poate cauza, în timp, dureri destul de greu de suportat, apare în 95 la sută din cazuri la femei.
În afara durerii ce începe să îl deranjeze pe pacient şi în stare de repaus, bolnavii se mai plâng de aspectul inestetic al piciorului şi, bineînţeles, de dificultăţi în alegerea sau portul încălţărilor. Se recomandă, deci, ca la apariţia durerilor locale sau a inflamaţiilor, să cereţi sfatul specialistului.
Boala poate debuta în adolescenţă - caz în care evoluează ceva mai lent, durerile apărând abia în jurul vârstei de 40 de ani - sau îşi poate face simţită prezenţa începând cu perioada menopauzei, însoţită de o evoluţie accelerată care poate duce la deformarea întregului picior.
Din păcate, nu există profilaxie pentru monturi. Deşi s-a considerat o bună perioadă de timp că exerciţiile fizice ar fi benefice, mai mulţi specialişti sunt de părere că nu există dovezi concludente în acest sens.
Mai mult chiar, se pare că exerciţiile fizice care solicită foarte mult zona afectată, cum ar fi joggingul sau fotbalul, nu fac decât să înrăutăţească starea pacientului. Nu este recomandat statul în picioare pe perioade îndelungate, dar mişcarea poate fi utilă în diminuarea durerilor locale.
Persoanele care suferă de pe urma monturilor ar trebui, în primul rând, să scadă standardele eleganţei atunci când vine vorba de pantofi şi să opteze pentru încălţări largi, comode, care să pună cât mai puţină presiune pe zona dureroasă. Se pot folosi, de asemenea, ortezele siliconice (susţinătoare plantare) sau pansamente speciale de protecţie aplicate local, pentru a evita contactul repetat al porţiunii afectate cu pantoful.
Cel mai bine ar fi să vă cumpăraţi pantofii seara, când foarte mulţi pacienţi acuză „umflarea” picioarelor.
În cazul în care durerile sunt foarte mari, medicul dumneavoastră este cel care va decide la ce analgezice ar trebui să recurgeţi şi pentru ce perioade. Tot medicul este cel care vă poate recomanda şi o eventuală intervenţie chirurgicală - singura în măsură să reducă deformarea osului şi, deci, să scadă durerile.
Deşi nu este urgentă, în cazul în care medicul o recomandă, intervenţia nu trebuie amânată foarte mult timp pentru a nu se ajunge într-un stadiu al bolii mai greu e tratat. Deşi ar fi de dorit, prin intervenţia chirurgicală nu se poate reveni la piciorul sănătos, ci doar se reduc deformaţiile cauzate de boală şi, odată cu ele, durerile.
Ţineţi cont de faptul că întotdeauna aspectul funcţional al piciorului trebuie să primeze în faţa celui estetic.
De regulă, tratamentul este mai dificil atunci când zona este afectată şi de o poliartrită reumatoidă sau când pacientul câştigă brusc şi foarte mult în greutate.