Mihai a cerut ajutor şi acum vrea să îl ofere şi altora. ”Cum am scăpat de depedenţa de jocuri de noroc”

Mihai a cerut ajutor şi acum vrea să îl ofere şi altora. ”Cum am scăpat de depedenţa de jocuri de noroc”
În imagine, Mihai Munteanu
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Dependenţa, de oricare fel ar fi ea, nu duce niciodată la ceva bun. De cele mai multe ori, deznodământul, în astfel de cazuri, e trist. Cu toate acestea, există oameni care, conştienţi de problema pe care o au, aleg să ceară ajutor.

Un astfel de om e Mihai Munteanu, în vârstă de 25 de ani, care şi-a dorit să spună tuturor prin ce a trecut, cum a reuşit să scape de dependenţa sa şi cum, în spatele unui persoane aparent fără probleme, se pot ascunde lucruri nebănuite.

Povestea lui Mihai a început, de fapt, acum cinci ani, când dependenţa de jocuri de noroc i-a acaparat viaţa. La început, nimic nu părea să fie în neregulă, jocul de noroc era o distracţie ca oricare alta, cu toate că problemele începuseră deja să apară. Astfel, s-a afundat în  împrumuturi de bani, de pe la diferiţi prieteni, cunoscuţi sau colegi, Mihai spunând că nu a cerut însă de la persoane „dubioase”. Între timp, "gambling-ul", cum mai este cunoscută această dependenţă, începuse să îi afecteze şi viaţa personală. Mihai locuia în Bucureşti şi lucra ca programator, însă a pierdut acel loc de muncă din cauza problemei sale. De cealaltă parte, familia lui era dezamăgită de ceea ce se întâmpla.

"Cred că mai cumplită decât orice durere fizică e durerea pe care am simţit-o când am realizat cât de tare mi-am rănit familia şi prietenii", povesteşte el.

Abia după doi ani de jocuri de noroc, Mihai a început să conştientizeze că ceea ce i se întâmpla nu era normal, că trebuia să facă ceva să iasă din starea în care se afla. El a reuşit să facă trei luni de terapie, timp în care a înţeles ce i se întâmplă şi cum să se ajute. 

De aproape 10 luni, mai exact de pe 1 decembrie 2016, Mihai nu a mai fost la nicio sală de jocuri, însă recunoaşte că nu i-a fost uşor să se lase, primele şase luni fiind foarte grele. "Existau tentaţii peste tot şi nu mi-a fost uşor să mă abţin de la a mă duce să joc, însă mi-am dorit prea mult să las în urmă acea perioadă a vieţii mele şi momentan am reuşit acest lucru."

Acum, Mihai are două joburi şi spune că se simte împăcat cu alegerile făcute şi cu modul în care se desfăşoară viaţa lui. Îşi doreşte foarte mult să îi ajute şi pe alţii care se luptă cu o dependenţă şi poate nu ştiu unde şi la cine să ceară ajutor. Întrebat dacă ar putea spune de unde a început propria dependenţă, acesta a recunoscut că e greu de spus, dar că probabil a fost un cumul de factori negativi, care l-au adus în acel punct. Vrea să îşi asume întru totul decizia de a se fi apucat de jocuri de noroc, considerând nedrept să învinuiască pe altcineva pentru acţiunile sale. 

Motivul pentru care Mihai a dorit să-şi împartă povestea este simplu: în spatele unei aparente normalităţi, a unei vieţi cotidiene obişnuite, a unui job şi a unui zâmbet, se poate ascunde o problemă, de cele mai multe ori mare. Mulţi aleg să se ascundă, să se ruşineze, mai ales dacă au o dependenţă despre care ştiu că nu va fi înţeleasă dacă vor vorbi despre ea, însă Mihai a ales să vorbească. 

"Mi-am dorit mult să pot să spun prin ce am trecut eu şi cum m-a schimbat experienţa asta, dar şi să arăt oamenilor că ar trebui să se deschidă mai mult. Dependenţa, de oricare fel ar fi ea, este o boală şi poate să se întâmple oricui."

Ca un sfat, pentru cei ce ştiu că au o problemă Mihai le recomandă să lase ruşinea la o parte şi să ceară ajutor de specialitate pentru a putea reintra pe un făgaş normal. 

Cei care vor să îl contacteze pe Mihai îl pot găsi activând în cadrul proiectului Prosalvita, unde, alături de psihoterapeutul Florian Miu, încearcă să întindă o mână de ajutor persoanelor care trec prin situaţii similare.

Citit 6207 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.