Varicele - simptome şi tratament

Varicele - simptome şi tratament
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din păcate, prezenţa varicelor vă poate cauza nu doar un disconfort accentuat la nivelul membrelor inferioare ci şi probleme mult mai grave de sănătate, cum ar fi apariţia leziunilor ulcerate deschise, care se vindecă greu şi se suprainfectează frecvent.

Atunci când venele afectate de varice sunt situate superficial, ele devin vizibile, iar bolnavul ajunge să se plângă de senzaţia de greutate la mers şi chiar de durere în membrul respectiv. Acestea sunt primele semne ce ar trebui să vă determine să solicitaţi un consult al medicului specialist, care, în urma investigaţiilor specifice, vă va putea spune cu precizie la ce tratamente trebuie să apelaţi.

În mod normal, valvele sistemului venos împiedică revenirea sângelui în picioare. Totuşi, când aceste valve nu mai funcţionează aşa cum trebuie, iar circulaţia sângelui spre inimă are de suferit, la nivelul venelor se pot produce dilatări segmentare, din pricina presiunii. Varicele sunt localizate, în mod frecvent, la nivelul gambelor şi coapselor.

Se pare că factorul genetic joacă şi el un rol important în apariţia afecţiunii. De asemenea, deşi boala afectează atât bărbaţii cât şi femeile, se pare că acesea din urmă sunt mai expuse, mai ales în periaoda sarcinii.

Stilul de viaţă este foarte important pentru o persoană care suferă de pe urma varicelor. Dacă aţi remarcat deja primele semne ale prezenţei acestora, indicat ar fi, spun specialiştii, să nu staţi foarte mult timp în picioare, să purtaţi ciorapi elastici care să susţină piciorul şi să renunţaţi la eventuala dietă dezechilibrată, bazată pe alimente bogate în grăsimi sau gătite în baie de ulei, care sunt oricum nocive pentru organism şi al căror consum în exces favorizează apariţia bolilor cardiovasculare.

Este foarte important să faceţi mişcare regulat, atât cât să vă menţineţi tonusul şi să nu câştigaţi foarte mult în greutate, pentru a nu pune o şi mai mare presiune pe zona afectată şi a îngreuna şi mai mult circulaţia sângelui.

În cazurile nefericite, varicele se pot sparge şi atunci când sunt situate la nivelul venelor superficiale, pot cauza ulceraţii externe, la nivelul pielii, sau difuzii de sânge la nivelul ţesutului subcutanat. În plus, porţiunii ale dermului pot căpăta un colorit maroniu, în special în jurul gleznelor, înainte de apariţia ulceraţiilor care, odată produse, se vindecă destul de greu şi se suprainfectează frecvent.

Deşi există mai multe tratamente naturiste, pe bază de produse obţinute  din argilă şi decocturi din diverse plante, cel mai bine ar fi să apelaţi la un consult medical, imediat ce simptomele apar. Astfel, medicul vă va putea recomanda, dacă situaţia o cere şi o eventuală intervenţie chirugicală.

Citit 1175 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.