Spitalul, cel mai scump hotel

Spitalul, cel mai scump hotel
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Asigurarea de sănătate este obligatorie * Cei care nu o plătesc, beneficiază doar de servicii medicale gratuite de urgenţă şi de ajutor dacă sunt înscrişi în cadrul programelor naţionale * Plata „din mână” a spitalizării şi medicamentelor este cvasi-imposibilă pentru majoritate gălăţenilor, fiind vorba, în anumite cazuri, chiar de mii de lei lunar *

În momentul de faţă, unui gălăţean fără asigurare de sănătate îi este practic imposibil să se trateze de o boală gravă, care necesită spitalizare, intervenţii chirurgicale şi medicamente scumpe.

Din păcate, în plină criză financiară, cu gândul la cei câţiva lei economisiţi, mulţi oameni săraci - unii chiar lipsiţi de orice sursă proprie de venit -  repetă inconştienţi, sloganul: „Decât să dau bani statului, mai bine mi-aş plăti tratamentul singur, din buzunar, dacă mă îmbolnăvesc. Dacă nu, abia fac economie”.

Detalii despre cât ar putea costa o asemenea ambiţie ne-a oferit preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi , farmacistul Olimpia Buzia.  

Peste 250 de lei, ziua de spitalizare

„Doar serviciile hoteliere, deci masa şi cazarea, atunci când vine vorba despre internarea în spital, depăşesc suma de 250 de lei pe zi, de persoană. Medicamente ar urma să fie plătite, deci, separat, la fel ca şi salariile medicilor. În cazul în care este nevoie de intervenţie chirurgicală, la suma reprezentată de serviciile hoteliere s-ar adăuga costurile specifice – materiale, aparatura performantă etc care ar trebui să fie suportate tot de pacient”, a precizat preşedintele CJAS.

Mii de lei pentru medicamente

„Îţi plăteşti din mână un medicament, dacă ai nevoie. Dar nimeni nu poate să îşi permită să suporte toate costurile. Spre exemplu, interferonul costă circa 47 de milioane. Maptera, medicament oncologic,  costă cam 100 de milioane de lei vechi pe lună, iar tratamentul în cadrul căruia trebuie administrat durează minim un an de zile”.

„La hepatită, de asemenea, tratamentul însemnă nouă luni şi e foarte scump. Şi la diabet tratamentul e scump, la HIV/SIDA asemenea. Ce să mai spunem de serviciul de dializă, fără de care pacienţii afectaţi de anumite boli renale chiar nu pot trăi”.

„Recuperarea post-transplat e circa 40-45 de milioane pe lună şi durează mai multe luni. Nimeni nu poate plăti aşa ceva din buzunar. În plus, este vorba despre principiul solidarităţii. Fără asigurare de sănătate, ar însemna să-i condamnăm la moarte pe toţi pensionarii, dar şi pe cei din categoriile sociale cu venituri mici”, a mai spus preşedintele CJAS.  

Dispensare şi neasiguraţi

Prin sondaj, am încercat să vedem care este situaţia în judeţ, atunci când vine vorba despre numărul de pacienţi neasiguraţi.

La dispensarul din Lieşti, detalii ne-a oferit dr. Ionica Popovici. „Avem şi mulţi locuitori neasiguraţi. Unii dintre ei sunt romii care pleacă, periodic, spre zona Ardealului. Nu e vorba, însă, numai de ei. Avem şi alţi localnici, plecaţi în Italia, spre exemplu. Avem circa 2000 de pacienţi asiguraţi şi probabil încă vreo 500 neasiguraţi, în zonă”.

Şi la Cosmeşti există localnici care nu şi-au făcut, încă, asigurări de sănătate. Date ne-a oferit asistentul Maria Epure. „Avem şi neasiguraţi, chiar destui, aş putea spune. N-avem cifre exacte acum, pentru că tocmai ne pregăteam, după ce am mai strâns nişte date, să mergem din casă în casă şi să vedem care sunt plecaţi în străinătate, care au rămas acasă şi nu au şi aşa mai departe.  

Ca să nu mai lungim discuţia, trageţi singuri concluziile şi, să fiţi sănătoşi!

Citit 1691 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.