Legendarii din anii ’70, din nou pe ”Portu Roşu”

Legendarii din anii ’70, din nou pe ”Portu Roşu”
Reîntâlnirea generaţiei care a jucat în Cupa Cupelor
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Fotbalul studenţesc gălăţean are o frumoasă şi îndelungată tradiţie, cu cele mai mari performanţe înregistrate în urmă cu patru decenii. Mulţi dintre jucătorii care reuşeau atunci istorica participare în Cupa Cupelor au fost acum invitaţi speciali ai continuatoarei CS Universitatea "Dunărea de Jos".

Vârful istoric al echipei studenţeşti gălăţene, care s-a numit de-a lungul anilor Ştiinţa, Politehnica şi CSU, a fost în 1976, când din postura de divizionară secundă a ajuns până în finala "Cupei României" - 0-1 cu Steaua, gol marcat de Iordănescu - şi în competiţia europeană Cupa Cupelor.

O parte dintre fotbaliştii care atunci desfătau publicul gălăţean pe "Portu Roşu" s-au reîntâlnit, zilele trecute, la tradiţionala reunire anuală "Memorialul Ion Zaharia", ajunsă la a 17-a ediţie.

Iniţiatori au fost Liviu Seceanu şi Petre Marinescu. "La început, am fost aproape 140 de foști jucători de la Siderurgistul, Știința, Politehnica sau CSU şi iată că la întâlnirea din acest an abia ne-am adunat vreo patruzeci. După tradiție, ne-am întâlnit în Aula Magna a Universității "Dunărea de Jos" cu prorectorul instituției, conf. dr. ing. Ștefan Baltă. Am depănat amintiri legate de mediul studențesc și, evident, de viața fotbalistică", a povestit Petre Marinescu, căpitanul echipei din acea generaţie, care a jucat cu Boavista Porto în Cupa Cupelor. Printre cei pe care i-a îmbrăţişat s-au aflat: Teodor Adan, orădeanul Mureşan, Trofin, Gh. Tănase, Gh. Dobre, Pascu, Pisău, Filip Dinu şi Nicu Boghici.

La eveniment s-au raliat şi cei de la noua echipă CSU "Dunărea de Jos", care a invitat grupul "legendelor" la meciul cu Ştiinţa Miroslava, din Liga a III-a, disputat pe "Portu Roşu", ca pe vremuri, lovitura de începere fiind dată de Petre Marinescu.

A urmat o masă prietenească, unde s-a discutat despre situaţia actuală a fotbalului gălăţean, printre amintiri din istoria fotbalului studenţesc gălăţean, despre începuturi, până la vârful piramidei, jocurile cu portughezii de la Boavista. În Cupa Cupelor s-a ajuns din postura de finalistă a "Cupei României", jucată cu Steaua, echipă ce a mers în Cupa Campionilor Europeni.

Cu mare plăcere rememorând acele timpuri, reamitim o parte dintre fotbaliştii care au făcut istorie la Galaţi: Zgardan, Venturino, Decebal Neagu, verişorii Ion şi Voicu Ricu, Buculei, Pac, Lehăduş, Dima, Georgescu, Enache, Cramer (alis "Bigudiu"), Lala, Diaconescu şi mulţi alţii.

Fotbalul studenţesc a avut parte şi de câţiva antrenori de renume: Ion Zaharia, Guţă Tănase, Miti Comşa, Dragoş Cojocaru, Alexandru Miron...

Citit 5111 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 02:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.