Oţelul, nici pupat, dar nici scuipat

Oţelul, nici pupat, dar nici scuipat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Discuţiile despre prestaţiile „fluieraşilor” din meciurile jucate de liderul Ligii I pot dura la nesfârşit câtă vreme se poate specula orice, subiectivismul fiind un aspect foarte important * Greşelile pro-Oţelul ale arbitrilor au fost acoperite perfect de cele luate, în mod nejustificat, împotriva roş-alb-albaştrilor * Diseară, de la ora 20.30, formaţia gălăţeană va juca pe terenul Universităţii Craiova *

UNIVERSITATEA – OŢELUL GALAŢI

Meci de fotbal programat astăzi în etapa a 14-a a Ligii I;

Stadionul „Ion Oblemenco” – ora 20.30 (în direct la Digi Sport);

Echipele probabile:

UNIVERSITATEA: Stanca – Dănănae, Găman, Ciucă, Bărboianu – Woobay, Stoica, Dilevski, Gargorov – Dina, Al. Piţurcă. Antrenor: Victor Piţurcă.

OŢELUL: Grahovac – Râpă, Perendija, Costin, Sălăgeanu – Neagu, Viglianti – Iorga, Paraschiv, Ilie – Borbely. Antrenor: Dorinel Munteanu.

Arbitri: Alexandru Tudor (Bucureşti) – Micloş Nagy (Cluj-Napoca) şi Adrian Vidan (Bucureşti). Rezervă: Adrian Comănescu (Rm. Vâlcea).

Doar patru meciuri fără discuţii

Din cele 13 jocuri susţinute de Oţelul în actualul campionat al Ligii I şi luate la puricat pentru descoperirea greşelilor de arbitraj le excludem, din start, pe cele cu Sportul Studenţesc (1-0), Pandurii (2-0), Rapid (0-0) şi FC Vaslui (0-4), meciuri în urma cărora n-a existat nici măcar o referire la adresa „cavalerilor fluierului”.

Urmărind încă o dată filmul evenimentelor din aceste dueluri, am identificat o singură fază discutabilă (n.r. – cu Pandurii, la 0-0, lui Râpă i se refuză un penalti cert în minutul 47), aşadar am putut trece la restul. Într-o nouă categorie ar intra partidele cu Urziceni (4-1), Steaua (1-0), Dinamo (2-1), Bistriţa (2-1) şi Gaz Metan (2-0), toate câştigate de roş-alb-albaştri fără niciun pic de sprijin din partea arbitrilor.

Au existat unele erori, iar acestea au fost, mai degrabă, îndreptate împotriva echipei lui Dorinel.

11 metri cu Steaua? Mai întâi e corner inventat!

Punctual, cu Urziceniul, centralul Chivulete jr. dictează 11 metri pentru oaspeţi într-o fază în care Rusescu este bruscat doar după ce faultează în atac (23’).

Apoi, acelaşi individ refuză să pună mingea pe punctul cu var la un fault produs asupra lui Giurgiu (29’) şi exagerează scoţând „roşu” direct pentru o imprudenţă a lui Iorga (37’).

Cu Steaua există o singură situaţie litigioasă. În prelungirile primei reprize, mingea iese din Bilaşco în afara terenului, dar „cavalerul” Kovacs trece peste semnalizarea asistentului şi acordă corner (până şi atacantul stelist este surprins de decizie!).

În urma loviturii de colţ, Viglianti îl faultează în careu pe Ricardo, iar arbitrul nu dictează nimic, gândind faza probabil în compensaţie. Corect era aut de poartă, deci nici în acest meci nu există o decizie majoră pro-Galaţi.

Şi dacă nu câştigau cu Bistriţa?

Cu Dinamo a existat un penalti contestat de gazde în minutul 22, Antal căzând în duel cu portarul Dolha. Să spunem că mijlocaşul „oţelar” n-a fost faultat, însă lovitura de pedeapsă a fost ratată, deci „n-a încăput” pe tabela de marcaj.

A mai fost eliminarea lui Andrei Cristea, care l-a lovit cu capul în gură pe Râpă, incident de pe urma căruia fundaşului lui Dorinel i s-a clătinat un dinte (88’) – deci nici vorbă de „hoţie”, cum au acuzat „câinii roşii”.

După partida cu Bistriţa nu s-a vorbit mai deloc – Oţelul ar fi avut voie s-o facă! – deoarece liderul a reuşit să câştige jucând şi în inferioritate numerică, dar momentul cu Giurgiu împins clar în suprafaţa de pedeapsă şi trecut cu vederea de Teo Crăciunescu nu poate fi omis (3’), mai ales că apoi a arătat un penalti în celălalt careu.

Egalitate şi la greşeli, cu CFR

La Mediaş, dunărenilor li s-a refuzat un 11 metri la scorul de 0-0 (henţ evident al lui Lazăr, minutul 21) şi rămâne de discutat doar momentul pasei pentru primul gol al lui Paraschiv, suspectat de ofsaid.

Să presupunem că s-ar fi ridicat fanionul de la margine, în condiţiile unei prestaţii perfecte de brigăzii – asta înseamnă că Oţelul ar fi avut 1-0 din prima repriză (evident, dacă nu s-ar fi ratat penaltiul). Ar mai rămâne încă patru meciuri de disecat.

Mai întâi, cu CFR-ul (1-1), s-a greşit în ambele sensuri (gol anulat şi eliminare greşită pentru oaspeţi, penalti neacordat localnicilor şi cartonaş roşu pe care l-ar fi meritat un alt ardelean), iar cu FCM Tg. Mureş (1-0) s-a remarcat o lovitură de la 11 metri, fluierată de vizitatori (66’) care, pe reluările TV se confirmă. Poate că n-ar fi fost necesară şi eliminarea târgmureşeanului!

Ce a luat pe mere a dat pe pere

Cu Braşovul (1-0) şi U Cluj (1-2) s-au comis cele mai clare greşeli în favoarea unei tabere. Cu trupa de sub Tâmpa, formaţia gălăţeană a beneficiat de o eliminare uşoară a lui Oros (72’) şi de faptul că propriul fundaş Sârghi n-a fost trimis mai devreme la duşuri pentru unele faulturi produse când deja avea un „galben”.

Penaltiul pentru henţ (irosit de Pena) şi, automat, al doilea „roşu” din tabăra transilvană au fost corecte, însă se poate da vina pe arbitru – cu doi oameni în minus era aproape imposibil de păstrat egalul (golul a picat în minutul 89).

În schimb, gălăţenii nu pot uita că într-o manieră asemănătoare li s-au luat punctele la Alba Iulia, cu „şepcile roşii”: 11 metri inventat de Drăgănescu pentru clujeni (51’), al doilea avertisment gratuit pentru Borbely (60’) şi lovitură de pedeapsă neacordată la un fault asupra lui Râpă (86’). Carevasăzică, e cam Tandea pe Mandea cu arbitrajele Oţelului în acest sezon…

Foto: Ilie Stan

Citit 1102 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.