Oţelul 2010 - Regimentul „11 Şiret”

Oţelul 2010 - Regimentul „11 Şiret”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fără competenţa jucătorilor roş-alb-albaştri, disciplina cazonă impusă de „neamţul” Dorinel Munteanu şi rafinamentul lui Marius Stan, care pe alocuri, se poate traduce şi printr-o abilitate soră cu şiretenia, formaţia fanion a Galaţiului n-ar fi putut ajunge să domine atât de clar ediţia 2010-2011 a Ligii I *

Nume predestinat

Regiment 11 Siret. Aceasta-i strada pe care se află birourile clubului de fotbal care conduce campionatul Ligii I de vreo şapte etape. Parcă şi soarta a vrut ca Oţelul să împrumute din numele bulevardului înainte de a deveni călăul entităţilor din eşalonul superior şi nu este nicio exagerare.

Tot pe Regiment 11 Siret suna telefonul grupării roş-alb-albastre şi când antrenau aici Vasile Simionaş, Ţiţi Dumitriu, Ilie Dumitrescu, Aurică Ţicleanu, Marius Lăcătuş, Sorin Cârţu şi Petre Grigoraş, ca să-i enumerăm doar pe unii dintre ei, dar parcă niciodată n-au fost întrunite toate condiţiile, aşa cum se întâmplă la echipa sezonului 2010-2011 a oraşului dunărean.  

Regimentul

Am mai scris despre regimul milităresc impus de Munti, unul care nu copiază însă absurdităţile din armata care până nu demult era obligatorie.

De pildă, nu se pune problema ca pifanii să fie umiliţi de veterani sau ca şeful suprem să pedepsească întregul pluton pentru greşeala unuia dintre „soldaţi”.

În schimb, domnesc ordinea şi disciplina în vestiar, la antrenamente şi în timpul meciurilor oficiale. În timpul mandatului lui Dorinel va fi greu de găsit episodul în care un jucător schimbat de pe teren, indiferent de încărcătura partidei, să trântească şi să buşească în jurul lui pentru a-şi calma nervii.

Şi dacă era nevoie de un slogan cazon pentru evidenţierea performanţelor de la Oţelul acela este „Muncim toţi pentru unul şi unul pentru toţi”.

„Unsprezecele”…

Cu toate că de când au arestat poziţia numărul 1 în ierarhia Ligii I, senzaţia este că cele mai multe laude le-au încasat tehnicianul şi directorul general (aşa se întâmplă când o echipă nu se remarcă prin individualităţi, ci numai prin forţa grupului), toţi jucătorii care apar pe gazon cu sigla clubului local pe piept demonstrează o valoare peste media campionatului.

Absenţele ivite din cauza accidentărilor sau suspendărilor – şi au fost câteva importante – n-au ştirbit din competenţa primului „unsprezece”. Oricine a intrat din primul minut pe teren (ultimul exemplu, debutantul Ioan Filip, din meciul de la Craiova) a fost absorbit de grup şi, fiind parcă în strânsă legătură cu tehnologia, liderul a lăsat mereu impresia de monolit care-şi umple inteligent găurile din sistem.

Şiretul

Poate fi vorba de bucata de aţă care fixează gheata fotbalistului, dar am stabilit că „oţelarii” sunt tari doar ca tot unitar. Deci este altceva, şi anume - şiretenia, ca termen cu conotaţii majoritar negative, care în situaţia de faţă se traduce prin abilitate.

Marius Stan a făcut dintr-un buget de transferuri care pentru patroni precum Gigi Becali sau Arpad Paszkany ridiculizează până şi noţiunea de bani de buzunar un veritabil bici fermecat.

Astfel, jucători de ligi inferioare, precum Jula, Antal, Giurgiu, Szekely sau Sălăgeanu, au devenit piese căutate pe piaţa transferurilor imediat ce au ajuns la Galaţi.

O probă de isteţime din partea oficialului dunărean a venit şi înaintea meciului de la Craiova. „Ar fi extraordinar dacă am scoate un punct de acolo”, spunea Stan, iar teamul său a luptat cu îndârjire pentru încă trei puncte uluitoare!

Foto: Ilie Stan

Citit 2074 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.