* Sportul românesc şi mai ales cel gălăţean îşi trag seva din talentele care au nevoie de numai câţiva ani pentru a fi şlefuite * Condiţiile jalnice de pregătire din oraş nu l-au împiedicat însă pe un ghem de om de clasa a II-a să iasă numărul 1 pe ţară *
Se demonstrează încă o dată că gurile de canal de pe pista de alergare a stadionului „Dunărea” pot face minuni. Aşa cum sunt ele „semănate” acolo – mai rar găseşti în România o asemenea golănie inginerească! – n-au cerut nimănui de mâncare, sportivii le-au ocolit mereu şi, o dată la câţiva ani, a mai apărut câte un posesor de medalie. Dan Sîrbu, un copil care ţine computerul mai mult închis, şi-a învins în weekend timiditatea, dar în primul rând i-a lăsat în spate pe toţi pretendenţii la medalia de aur după ce s-a pregătit printre canalizările menţionate.
Gălăţeanul de nouă ani (îi împlineşte la finele lunii aprilie) a câştigat biatlonul din cadrul Campionatului Naţional pentru Copii 3 (n.r. – este vorba despre cei născuţi în anii 2003 şi 2004), probele în care piciul a uimit asistenţa fiind 40 de metri plat şi 200 de metri plat. În cea de-a doua cursă a stabilit şi un record naţional, demonstrând că poate fi un mare atlet. „Venea cu părinţii săi la alergat pe stadion şi l-am chemat la un antrenament, să-l văd. Are calităţi fantastice, are o voinţă de fier”, îl laudă antrenorul Sorin Grecu de la CSM Dunărea Galaţi, club la care este legitimat Sîrbu. Micul atlet aleargă în cadru organizat de la vârsta de şase ani după ce a refuzat să meargă la fotbal. „Îmi place şi fotbalul, dar mai bine este la atletism”, spune Dan. Iată un pici pe care părinţii nu l-au obligat să aleagă cea mai mediatizată mişcare sportivă din România!
Era vicecampion din 2011
Până să câştige competiţia desfăşurată zilele trecute la sala de atletism din cadrul complexului „Lia Manoliu” din Bucureşti, gălăţeanul de la CSM Dunărea avea în vitrină titlul de vicecampion naţional, distincţie cucerită în 2011. „Anul trecut concurase la aceeaşi categorie de vârstă, deşi era cu un an mai mic, şi acum ştiam că poate să învingă”, susţine antrenorul Sorin Grecu.
Primul titlu după mulţi ani
„Este primul titlu naţional care vine la Galaţi după ani buni, la această categorie de vârstă. Aceşti copii trebuie cultivaţi, sunt reale talente care au nevoie de condiţii propice de antrenament”, mai spune părintele de pe pistă al proaspătului medaliat cu aur. Galaţiul scoate aşadar profit şi din piatră seacă, mai exact din ciment, doar nu credeaţi că gurile de canal de pe „Dunărea” sunt făcute de azi pe mâine. Ele trebuie să reziste ca să mai avem campioni!