Lacăt pe sport!

Lacăt pe sport!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Într-un oraş în care sportul se târâie din cauza lipsei bazelor sportive, cineva îşi permite să alunge echipele de volei şi baschet ale CSU şi Phoenix din Sala „Universităţii” * Cine? Tocmai decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport * Contactat de „Viaţa liberă”, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” promite că se va ocupa de caz, iar astăzi este posibil să ia decizia cuvenită *

Păcuraru a jucat volei la „Puşkin”

Alexandru Păcuraru a făcut volei de performanţă, ajungând şi în naţionala României în urmă cu trei-patru decenii. Unde juca atunci actualul decan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport? Chiar la „Puşkin” (actuala „Florin Balaiş”), sală care era deschisă sportului de performanţă. Nu cumva măsura domniei sale îl descurajează pe elevul de la Phoenix, de pildă, să urmeze FEFS Galaţi?

O poveste absurdă

Iniţial părea o glumă, o joacă de copii, dar cu oameni mari în distribuţie, însă până la urmă s-a dovedit a fi realitatea cruntă. Sala de sport a Universităţii, denumită „Florin Balaiş”, a devenit muzeu pentru sportul de performanţă din Galaţi – nicio echipă de baschet sau volei nu mai are acces la baza sportivă de pe strada Mihai Bravu, situaţie cu care sportul de la Dunăre nu s-a mai întâlnit niciodată!

Echipele Clubului Sportiv Universitatea şi cele ale Clubului Phoenix Galaţi sunt obligate să-şi desfăşoare activitatea pe unde apucă, prin sălile şcolilor generale, prin parcuri şi, efectiv, pe stradă, deoarece…

Aici se blochează povestea! Prin ordinul decanului Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS), Alexandru Păcuraru, performanţa a fost aruncată dincolo de gard, fără nicio explicaţie. 

Motivul este „niciun motiv”

Formaţiile CSU – adică ale Universităţii „Dunărea de Jos”, însuşi proprietarul sălii! – nu mai au voie, de la 1 august 2008, în clădirea cunoscută şi ca Sala „Puşkin”, înainte ca obiectivul să intre în reparaţii capitale. Scriam atunci că este anapoda să faci şantier dintr-o sală de sport în toiul anului competiţional, însă până la urmă era vorba de o modernizare, şi nu de demolarea construcţiei.

De la 1 mai 2009 şi baschetbaliştii de la Phoenix şi-au schimbat itinerariul la ora antrenamentelor şi a jocurilor oficiale. Scrie clar în avizierul sălii, subliniat cu o linie roşie, uşor tendenţioasă!

Trecută în administrarea FEFS, sala pare să fi devenit stăpânirea decanului Păcuraru, de vreme ce domnia, sa a refuzat să justifice această măsură aberantă. Solicitat în această chestiune de CSU şi Phoenix, şeful facultăţii a dezvoltat un dialog al surzilor.  

„Domnul rector Mânzu poate rezolva problema”

L-am sunat şi noi, marţi la prânz, pentru a afla motivul boicotului şi ne-am trezit cu o reacţie uşor iritată. „Nu pot vorbi acum. Căutaţi-mă vineri, la Facultate, dar nu ştiu ora la care mă veţi găsi”, s-a scuzat Alexandru Păcuraru, ştiind despre ce este vorba.

Insistând pentru a obţine măcar un cuvânt despre abuzul la care sunt supuse câteva ramuri ale sportului gălăţean, decanul a tăiat discuţia: „Bună ziua, la revedere!” Şi-a închis telefonul, respingând apelurile ulterioare.

„Nu se poate discuta cu domnia-sa! Mi-a trântit uşa în nas fără să dea vreo explicaţie. În schimb, l-a sunat pe sponsorul nostru să-şi ridice pancartele din sală. Este strigător la cer şi numai domnul rector Viorel Mânzu mai poate rezolva problema!”, spune Florin Nini, managerul Clubului Phoenix, care are contract cu Universitatea şi plătea pentru orele în care ocupa sala. 

Conflictele personale, la baza acestei decizii?

Ion Mandache, directorul CSU Galaţi, confirmă faptul că mai uşor ajungi la NASA decât la o discuţie cu decanul FEFS: „Am trimis multe solicitări în scris şi n-am primit niciun răspuns. Nu ştiu ce să cred şi chiar nu m-ar fi deranjat să mi se spună că interesul Universităţii este scoaterea sportului de performanţă din sală. Nici măcar nu sunt băgat în seamă”,

Se aude că decanul FEFS nu i-ar avea la inimă pe Mandache şi Nini, or extinderea unui război personal la o ditamai criza în sportul dunărean este contrară logicii şi bunului simţ. Galaţiul şi-aşa stă prost la capitolul baze sportive – e oaia neagră a ţării! – tichie de mărgăritar îi mai trebuia.

Explicaţie foto: Sala „Florin Balaiş” aşteaptă intervenţia rectorului Universităţii „Dunărea de Jos” pentru a redeveni loc de pelerinaj pentru amatorii de volei şi baschet

Citit 2936 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.