Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
16 comentarii

Echipa de fotbal SC Oţelul a promovat în Liga a III-a, în primul sezon de la reorganizarea iniţiată de suporteri în noul club, ce are la bază membri socios. Din cotizaţiile acestora, s-a putut acoperi finanţarea activităţii celor patru echipe din club (seniori, juniori A1, A şi B) doar pentru un sfert de sezon.

Proiectul Suporter Club Oţelul Galaţi, pornit în urmă cu un an, de un grup de suporteri care au refuzat resemnarea după falimentul FC Oţelul SA, s-a dorit de la bun început a fi cu totul altceva faţă de ce se întâlneşte în fotbalul românesc. A pornit pe modelul socios FC Barcelona, cu un statut care îl are la bază pe cel al celebrului club catalan, pe principii care să evite dependenţa din punct de vedere decizional şi chiar financiar de un acţionar sau om politic, aspect care să asigure că nu se mai poate repeta durerosul episod trăit la FC Oţelul SA.
"Fotbalul fără patron", principiu de bază care se mai regăseşte la un singur alt club din România, Ripensia Timişoara, înseamnă conducere aleasă democratic de membrii socios, cu transparenţă a activităţii generale şi în special a modului de gestionare a banilor, ce se regăseşte în rapoarte ce sunt transmise periodic fiecărui membru socios.
În acest moment, numărul membrilor clubului este mic, 246, iar din cotizaţiilor lor s-a putut acoperi doar un sfert din costurile sezonului în Liga a IV-a.
Cum s-a rezistat şi s-a reuşit promovarea, în aceste condiţii, a explicat Cornel Romeo Moisescu, preşedintele ales al SC Oţelul. "Aştept gălăţenii să se înscrie membri asociaţi, numai aşa vom fi complet independenţi, în rest doar visăm. Suntem 246 de socios, cu o medie a cotizaţiei de 300 de lei/an, ceea ce înseamnă aproximativ 73.800 lei/an. Clubul a cheltuit în medie 7.000 de lei pe săptămână, pentru a asigura activitatea echipei de seniori şi a celorlalte trei echipe de juniori, A1, A, B, deci socios au asigurat cheltuielile pentru 11 săptămâni. Au trecut 46 de săptămâni, oare cum am rezistat? Din donaţiile spectatorilor de la meciurile de acasă, din sponsorizări de la câteva firme gălăţene, dar asta doar în tur, din donaţiile unor oameni care iubesc sportul şi au încredere în conducători, mulţi sunt din Bucureşti, foarte puţini gălăţeni. Plus veniturile obţinute de echipa noastră de marketing, cred că nu greşesc când spun că este cea mai bună din România. Cât de curând o să prezentăm public raportul de venituri şi cheltuieli", a spus preşedintele Moisescu.

Susţinere şi de la municipalitate

Parteneri importanţi pentru susţinerea financiară a SC Oţelul pot fi autorităţile locale, Consiliul Local (CL) şi cel Judeţean.
De la municipalitate s-a alocat clubului, în primăvară, suma de 200.000 de lei, în perspectiva promovării în Liga a III-a, pentru că, legal, Consiliul Local nu poate subvenţiona echipe de Liga a IV-a. Astfel, aceşti bani pot fi accesaţi abia acum, după câştigarea barajului. Totodată, un sprijin foarte important pentru a se ajunge la un buget care să permită în sezonul următor o nouă promovare, cea în Liga a II-a, este posibil să-l reprezinte suplimentarea acestei finanţări de la muncipalitate, la rectificarea bugetară din a doua parte a anului. Speranţe sunt, mai ales că promovarea obţinută sâmbătă, cu 9.000 de gălăţeni alături, a fost apreciată de aleşii locali. "Felicitări echipei Oţelul pentru victoria din partida retur a barajului de promovare în Liga a III-a. Felicitări şi suporterilor echipei, care în această seară (n.r.- sâmbătă) au fost alături de jucători", a fost mesajul de felicitare transmis de primarul Ionuţ Pucheanu.
Şi consilierul local Paul Găvănescu a fost impresionat de atmosfera din stadion, acesta promiţând sprijin printr-un mesaj pe Facebook: "Bravo, Oţelul! Îmi pare rău că nu am fost în Galaţi, să fiu prezent la meci. Ceea ce au făcut suporterii, până acum, pentru susţinerea acestei echipe, denotă pasiune în forma cea mai pură, dar şi o lecţie morală pentru Administraţie. Poate că ăsta e momentul potrivit să se facă primii paşi reali pentru sprijinirea echipei. Voi susţine orice demers în acest sens şi am de gând se ridic subiectul în discuţie la comisia de sport a CL, din care fac parte. Printre puţinele bucurii pe care le avem la nivel de comunitate, asta poate fi una la superlativ. De ce să n-o ajutăm să devină una şi mai şi?!".

Baza, mai mulţi membri socios

Preşedintele Cornel Moisescu a mai spus care ar fi varianta ideală pentru revenirea cât mai rapidă în Liga I: "Echipa nu a trăit doar din cotizaţiile socios, nu avea cum. Ce trebuie să facem? Să fim 20.000 de socios. Cu câte 150 de lei pe an, am ajunge la 3.000.000 lei, cu aceşti bani ajungem la pas în Liga I. Cum facem rost de cei 150 lei? Simplu, cred ca fiecare poate pune la puşculiţă 50 de bani pe zi şi când se adună 365 de zile o sparge şi rămâne şi de o bere. Aşa este acolo, la ei, la Barcelona, Real şi alţii. Până atunci, rămâne efortul celor care sunt implicaţi direct şi voluntar în activitatea clubului".
Practic, este vorba şi de sumele care pot veni de la firme partenere, iar pentru asta este foarte important ca numărul de membri şi de spectatori la meciuri să fie mare, pentru a avea cum să le fie oferită vizibilitate publică însemnată de către club. "Firmele din Galaţi vor veni alături, pentru că avem ce oferi, iar afacerea lor va avea de câștigat, dar pentru asta avem nevoie să construim baza, care nu va fi decât a membrilor socios! De la 1 iulie, începe Campania Socios pentru promovare în Liga 2, vă aştept", a mai spus preşedintele SC Oţelul.

 

Citit 14376 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Iunie 2017 12:28

16 comentarii

 • postat de Adi Sâmbătă, 01 Iulie 2017 07:46 Link la comentariu
  2
  0

  GALAŢI (12 jucători / 2 localităţi):

  Asanache 3/0, Bourceanu 18/0, Cernat 35/7, Cucu 23/0, Hodorogea 17/1, G. Miron 31/1, Val. Munteanu 28/4, Sârghi 1/0, Tudorie 7/1, Tudose 7/0, Vînă 15/0 (Galaţi); V. Mihai 1/1 (Tecuci)
  Cei ce au jucat sezonul trecut in prima liga.

  Raportează
 • postat de banda Vineri, 30 Iunie 2017 09:53 Link la comentariu
  4
  1

  "Simplu", ce ne faceam noi fara o uscatura ca tine?

  Raportează
 • postat de suporter Joi, 29 Iunie 2017 22:32 Link la comentariu
  3
  1

  Conducerea trebuie sa convinga firmele cu donatii, atit cit pot , si sint multe firme ,odata convinse vor veni si banii necesari ,cine face lobi???? la OTELUL??? cine se ocupa cu imaginea??? Cocalarii care stau prin baruri cu masini de 50000 de euroi, nu pot cotiza? cei di combinat daca dau un leu pe luna dar toti si femei si barbati si tot se sringe ceva lunar o cotizatie infima.

  Raportează
 • postat de Simplu Joi, 29 Iunie 2017 16:50 Link la comentariu
  7
  5

  Pai...daca sunt atat de buni de ce nu castiga bani cu ,,talentul'' lor ?!
  In tot articolul nu poti sa citesti altceva decat ... CERSEALA !!!
  Echipa asta trebuie desfiintata fara prea multe discutii (pentru ca nici nu merita atatea discutii !!)
  ESTI BUN...TRAIESTI !
  NU ESTI BUN...DISPARI !!!

  Raportează
 • postat de Mihai Tz Joi, 29 Iunie 2017 11:30 Link la comentariu
  4
  4

  Pentru Petrisor Timofti, detalii socios https://ascotelul.ro/inscrieri/ si onomastica frumoasa! Te asteptam cu drag in sanul familiei Otelul!

  Raportează
 • postat de Ionut Miercuri, 28 Iunie 2017 21:52 Link la comentariu
  5
  5

  @suporter, te bagi?
  Cand spui luati, cu cine vorbesti? La Otelul in acest moment cine are idei trebuie sa le puna si in practica. E o echipa bazata pe comunitate. Nu mai sunt angajati platiti sa faca. Acum sunt doar oameni care isi pierd din timpul lor, benevol. Adica nu le iese nimic.
  Vorbesc foarte serios cand spun ca te asteptam la stadion cu firmele pe care le-ai convins.

  Raportează
 • postat de suporter Miercuri, 28 Iunie 2017 20:57 Link la comentariu
  4
  5

  Luati jalba in protap si mergeti la toate firmele din Galati si cereti sa va ajute cu cit pot pe luna , cite firme sint in oras??mergeti la Navrom bac, Damen ,Tancrad etc daca dau 1000 lei estimativ pe luna sitot e ceva ,cocalarii cu masini bengoase nu dau nimic??

  Raportează
 • postat de Tralala Miercuri, 28 Iunie 2017 20:27 Link la comentariu
  3
  6

  @Teo Sunt destui cu bani. Sunt destui cu masini scumpe. Sunt destui, adica mai toti care fumeaza. Ca sa dea milioane pe luna pe tigari pot? Mai usor cu saracia. Evident ca nu o ducem prea grozav, dar nici cand eram in liga 1 nu erau in stare sa dea 5-10 lei pe un bilet, decat atunci cand jucam cu Steaua. La noi e vorba de indolenta, nepasare etc.

  Raportează
 • postat de Timofti Petrisor Miercuri, 28 Iunie 2017 20:25 Link la comentariu
  2
  3

  Cum pot deveni membru socios?

  Raportează
 • postat de Lucian Miercuri, 28 Iunie 2017 15:06 Link la comentariu
  4
  11

  Toata lumea la STADION!
  Aceasta e singura solutie si singura sansa ca OTELUL sa nu moara!
  Cand Otelul Galati era condusa de Patron si banii DE PE BILETE ajungeau in buzunarul lui Adamache si restul STADIONUL ERA PLIN SI NIMENI NU STIA UNDE AJUNG BANII ACEIA.
  Acum cand Echipa este doar si doar a SUPORTERILOR si a ORASULUI, SUNTEM DATORI SA FIM ALATURI.

  Raportează
 • postat de Teo Miercuri, 28 Iunie 2017 14:43 Link la comentariu
  3
  4

  @PATRIOTUL
  Mentalitatea??! Nu stiu daca realizezi ca Galati nu e nici Cluj, nici Bucuresti, nici macar Constanta sau Iasi. din 300k+ locuitori cati erau acum 10 ani, as fi optimist sa spun ca au ramas 250k, majoritatea tinerilor cu putere de cumparare carandu-se in alte orase. Majoritatea persoanelor din GL traiesc la limita subzistentei. De unde naiba vrei tu 20.000 abonati pentru care 100 RON platiti intr-o singura transa sa nu insemne absolut nimic?!

  Raportează
 • postat de Socios Miercuri, 28 Iunie 2017 13:45 Link la comentariu
  2
  5

  De ce spectatorii nu platesc bilet la meciurile de acasa
  sunt sume semnificative ce se pot strange odata la doua saptamani
  La Barcelona sau Real pana si acei socios isi platesc biletul de intrare
  aici totul este gratuit, oricine intra gratuit.

  Raportează
 • postat de Otelul Miercuri, 28 Iunie 2017 13:09 Link la comentariu
  3
  5

  In cel din urma, acestea vor ajunge la Suporter Club Otelul Galati.
  Asa este firesc si asa va fi!
  Luptam pentru intoarcerea acasa a ceea ce ne apartine, pas cu pas ne recastigam identitatea.

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Miercuri, 28 Iunie 2017 10:56 Link la comentariu
  5
  3

  FORŢA OŢELUL!
  Nu cred, la mentalitatea şi caracterul multora dintre gălăţeni, că se va ajunge chiar la 20.000 de cotizanţi în acest an, dar şi cu 5.000 de membri socios ar fi un pas mare, dacă se ţine cont de puterea exemplului şi de perpetuarea lui prin tehnici adecvate!
  Activitatea de marketing este foarte importantă acum, dar şi donaţiile şi sponsorizările pe care le pot face mulţi patroni din Galaţi, mai ales cei din topurile de afaceri care s-au afirmat cu ajutorul gălăţenilor (ex. MITTAL, DAMEN, ARABESQUE, etc), dar şi cei abonaţi la banul public (ex. VEGA-LEMACONS, TANCRAD, MEDIA-PAF, etc)!
  Deasemeni, se pot strânge mai mulţi bani şi la donaţiile meciurilor de acasă, dacă se vor face nişte urne mai serioase, sigilate şi care să fie prezente la intrare pe toată durata meciurilor!

  Raportează
 • postat de Ady Miercuri, 28 Iunie 2017 10:47 Link la comentariu
  0
  2

  Da de palmaresul si trofeele Otelului ce se mai stie ? Nu s-a aflat cine le-a castigat (cumparat) ? Ce face cu ele ?

  Raportează
 • postat de rodax Miercuri, 28 Iunie 2017 09:04 Link la comentariu
  8
  1

  majoritatea galatenilor nu merita o echipa ca otelul.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.