Echipa de fotbal SC Oţelul a promovat în Liga a III-a, în primul sezon de la reorganizarea iniţiată de suporteri în noul club, ce are la bază membri socios. Din cotizaţiile acestora, s-a putut acoperi finanţarea activităţii celor patru echipe din club (seniori, juniori A1, A şi B) doar pentru un sfert de sezon.
Proiectul Suporter Club Oţelul Galaţi, pornit în urmă cu un an, de un grup de suporteri care au refuzat resemnarea după falimentul FC Oţelul SA, s-a dorit de la bun început a fi cu totul altceva faţă de ce se întâlneşte în fotbalul românesc. A pornit pe modelul socios FC Barcelona, cu un statut care îl are la bază pe cel al celebrului club catalan, pe principii care să evite dependenţa din punct de vedere decizional şi chiar financiar de un acţionar sau om politic, aspect care să asigure că nu se mai poate repeta durerosul episod trăit la FC Oţelul SA.
"Fotbalul fără patron", principiu de bază care se mai regăseşte la un singur alt club din România, Ripensia Timişoara, înseamnă conducere aleasă democratic de membrii socios, cu transparenţă a activităţii generale şi în special a modului de gestionare a banilor, ce se regăseşte în rapoarte ce sunt transmise periodic fiecărui membru socios.
În acest moment, numărul membrilor clubului este mic, 246, iar din cotizaţiilor lor s-a putut acoperi doar un sfert din costurile sezonului în Liga a IV-a.
Cum s-a rezistat şi s-a reuşit promovarea, în aceste condiţii, a explicat Cornel Romeo Moisescu, preşedintele ales al SC Oţelul. "Aştept gălăţenii să se înscrie membri asociaţi, numai aşa vom fi complet independenţi, în rest doar visăm. Suntem 246 de socios, cu o medie a cotizaţiei de 300 de lei/an, ceea ce înseamnă aproximativ 73.800 lei/an. Clubul a cheltuit în medie 7.000 de lei pe săptămână, pentru a asigura activitatea echipei de seniori şi a celorlalte trei echipe de juniori, A1, A, B, deci socios au asigurat cheltuielile pentru 11 săptămâni. Au trecut 46 de săptămâni, oare cum am rezistat? Din donaţiile spectatorilor de la meciurile de acasă, din sponsorizări de la câteva firme gălăţene, dar asta doar în tur, din donaţiile unor oameni care iubesc sportul şi au încredere în conducători, mulţi sunt din Bucureşti, foarte puţini gălăţeni. Plus veniturile obţinute de echipa noastră de marketing, cred că nu greşesc când spun că este cea mai bună din România. Cât de curând o să prezentăm public raportul de venituri şi cheltuieli", a spus preşedintele Moisescu.
Susţinere şi de la municipalitate
Parteneri importanţi pentru susţinerea financiară a SC Oţelul pot fi autorităţile locale, Consiliul Local (CL) şi cel Judeţean.
De la municipalitate s-a alocat clubului, în primăvară, suma de 200.000 de lei, în perspectiva promovării în Liga a III-a, pentru că, legal, Consiliul Local nu poate subvenţiona echipe de Liga a IV-a. Astfel, aceşti bani pot fi accesaţi abia acum, după câştigarea barajului. Totodată, un sprijin foarte important pentru a se ajunge la un buget care să permită în sezonul următor o nouă promovare, cea în Liga a II-a, este posibil să-l reprezinte suplimentarea acestei finanţări de la muncipalitate, la rectificarea bugetară din a doua parte a anului. Speranţe sunt, mai ales că promovarea obţinută sâmbătă, cu 9.000 de gălăţeni alături, a fost apreciată de aleşii locali. "Felicitări echipei Oţelul pentru victoria din partida retur a barajului de promovare în Liga a III-a. Felicitări şi suporterilor echipei, care în această seară (n.r.- sâmbătă) au fost alături de jucători", a fost mesajul de felicitare transmis de primarul Ionuţ Pucheanu.
Şi consilierul local Paul Găvănescu a fost impresionat de atmosfera din stadion, acesta promiţând sprijin printr-un mesaj pe Facebook: "Bravo, Oţelul! Îmi pare rău că nu am fost în Galaţi, să fiu prezent la meci. Ceea ce au făcut suporterii, până acum, pentru susţinerea acestei echipe, denotă pasiune în forma cea mai pură, dar şi o lecţie morală pentru Administraţie. Poate că ăsta e momentul potrivit să se facă primii paşi reali pentru sprijinirea echipei. Voi susţine orice demers în acest sens şi am de gând se ridic subiectul în discuţie la comisia de sport a CL, din care fac parte. Printre puţinele bucurii pe care le avem la nivel de comunitate, asta poate fi una la superlativ. De ce să n-o ajutăm să devină una şi mai şi?!".
Baza, mai mulţi membri socios
Preşedintele Cornel Moisescu a mai spus care ar fi varianta ideală pentru revenirea cât mai rapidă în Liga I: "Echipa nu a trăit doar din cotizaţiile socios, nu avea cum. Ce trebuie să facem? Să fim 20.000 de socios. Cu câte 150 de lei pe an, am ajunge la 3.000.000 lei, cu aceşti bani ajungem la pas în Liga I. Cum facem rost de cei 150 lei? Simplu, cred ca fiecare poate pune la puşculiţă 50 de bani pe zi şi când se adună 365 de zile o sparge şi rămâne şi de o bere. Aşa este acolo, la ei, la Barcelona, Real şi alţii. Până atunci, rămâne efortul celor care sunt implicaţi direct şi voluntar în activitatea clubului".
Practic, este vorba şi de sumele care pot veni de la firme partenere, iar pentru asta este foarte important ca numărul de membri şi de spectatori la meciuri să fie mare, pentru a avea cum să le fie oferită vizibilitate publică însemnată de către club. "Firmele din Galaţi vor veni alături, pentru că avem ce oferi, iar afacerea lor va avea de câștigat, dar pentru asta avem nevoie să construim baza, care nu va fi decât a membrilor socios! De la 1 iulie, începe Campania Socios pentru promovare în Liga 2, vă aştept", a mai spus preşedintele SC Oţelul.