Facultatea-vedetă!

Facultatea-vedetă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galaţiul se poate lăuda cu o instituţie de învăţământ tot mai vânată, în ciuda faptului că fiinţează într-un oraş în care disciplina de bază, sportul, îi este ignorată * Cu baze sportive în paragină sau deloc, urbea de la malul Dunării are mai mulţi candidaţi la Educaţie Fizică, decât la Drept, Litere sau Istorie *

Personalităţi care au absolvit FEFS Galaţi

-    Florin Balaiş – fost voleibalist şi antrenor al lotului masculin de volei al României care a obţinut medalia de bronz la Olimpiada de la Moscova (1980);

-    Lucian Bute – pugilist, campion mondial la profesionişti;

-    Valeriu Calancea – halterofil, medaliat olimpic, mondial şi european;

-    Fiţa Lovin – fostă atletă, medaliată cu bronz la Olimpiada de la Los Angeles (1984);

-    Vasile Şeicaru – cantautor, fost component al Cenaclului „Flacăra”;

-    Alina Tecuţă – atletă de o longevitate deosebită, participantă la multe competiţii de anvergură.

O sală şi nişte terenuri de bitum

Baze sportive puţine, spre deloc, dar candidaţi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) cu sutele. Se întâmplă în Galaţi, şi nu de azi, de ieri, ci de ani buni, căruţa pusă înaintea boilor devenind axiomă.

Cetăţeanul avid de informaţie are tot dreptul să întrebe de ce mai există o instituţie superioară de învăţământ care pune educaţia fizică pe primul plan în condiţiile în care studenţii transpiră într-o sală înghesuită („Florin Balaiş”, fostă „Puşkin”) şi pe câteva terenuri de bitum dimprejurul acesteia.

Ei bine, FEFS Galaţi rezistă poate şi pentru că este la mare căutare, numărul candidaţilor crescând de la un an la altul: unii chiar îşi doresc să evolueze în domeniu, alţii, eventual sportivi în activitate, consideră că astfel îşi pot obţine mai uşor o diplomă.

Doar Economicul şi Medicina sunt peste

Dacă multe dintre facultăţile de la „Dunărea de Jos” nu reuşesc să-şi ocupe locurile la taxă nici după cea de-a doua sesiune, FEFS se blindează din start cu admişi: toate locurile la buget ocupate şi doar câteva rămase la taxă, care în toamnă sunt foarte disputate.

În acest an, de pildă, concurenţa la Litere, Drept şi Istorie a roşit în faţa celei de la Educaţie Fizică şi Sport, situaţie nemaiîntâlnită la Galaţi. În vara lui 2007 existau 2,68 de candidaţi pentru un loc bugetat la instituţia pe care campionul mondial la box profesionist Lucian Bute o vizitează de fiecare dată când revine în România.

Anul trecut, se putea vorbi despre 2,40 pretendenţi la un carnet de student FEFS, pentru ca în 2009 concurenţa să sporească la 3,05!

Numai Facultatea de Ştiinţe Economice (6,44) şi Facultatea de Medicină şi Farmacie (5,30) au depăşit avântul oamenilor care vor să se educe în spiritul sportului.

40 de ani de FEFS Galaţi

Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, una dintre cele 16 ale Universităţii „Dunărea de Jos”, funcţionează din anul 1969 şi până în ’74 a fiinţat în cadrul Institutului Pedagogic, după cum informează site-ul oficial al instituţiei.

În perioada 1974-1983, unitatea şi-a restrâns activitatea la nivelul unei simple secţii de educaţie fizică în cadrul Facultăţii de Învăţământ Pedagogic, iar din ’83 şi-a întrerupt-o din cauza regimului politic din acea vreme (n.r. – n-a primit cifra de şcolarizare pentru a putea organiza concurs de admitere).

După Revoluţie, secţia a înviat şi a activat până în anul 1997 în cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe, pentru ca apoi să redevină instituţie de sine stătătoare sub denumirea de Facultate de Educaţie Fizică şi Sport.

Citit 1444 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.