UPDATE | Dosarul lui Tăriceanu, la studiu în Senat

UPDATE | Dosarul lui Tăriceanu, la studiu în Senat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

UPDATE, marți, 13 noiembrie 2018 | Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat, marți, 13 noiembrie 2018, că fiecare membru al comisiei a primit o copie a referatului procurorilor anticorupție în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, iar de miercuri, 14 noiembrie 2018, se va putea studia şi dosarul propriu-zis. Termenul de studiere a dosarului este până luni inclusiv, 19 noiembrie 2018, iar ulterior va fi propus un calendar privind data la care să aibă loc audierea, a spus Cazanciuc, citat de News.ro.


UPDATE, luni, 12 noiembrie 2018. Solicitarea DNA în cazul lui Tăriceanu, discutată la Senat | Biroul permanent al Senatului va discuta, luni, 12 noiembrie 2018, solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul preşedintelui Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat de luare de mită, a confirmat, pentru Agerpres, social-democratul Claudiu Manda.

Potrivit Digi 24, Biroul permanent va înainta apoi cererea Comisiei juridice în vederea formulării unui punct de vedere, care va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviinţeze sau nu solicitarea.

Reamintim că Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Acesta respinge însă acuzațiile. Claudiu Manda, care deține și funcția de vicepreședinte al Senatului, a spus că dosarul de la DNA are 73 de volume, fiecare cuprinzând între 190 şi 300 de pagini.


DNA cere Senatului urmărirea penală a lui Tăriceanu. Parlamentarul este suspectat de fapte de corupție | Procurorii anticorupție au trimis camerei superioare a Parlamentului o cerere de încuviințare a urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu.

Al doilea om în stat este bănuit că ar fi luat mită în perioada în care era șeful Guvernului, acuzație pe care o respinge, însă, categoric. Direcția Națională Anticorupție a publicat joi dimineață, 8 noiembrie 2018, un comunicat în care dă detalii cu privire la cererea de urmărire penală adresată Parlamentului, pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, transmite G4Media. Procurorii spun că dosarul a fost deschis la solicitarea autorităților judiciare austriece și vizează obținerea de către Călin Popescu Tăriceanu a 800.000 de dolari ce reprezintă foloase necuvenite, bani care ar fi fost folosiți în campanie electorală.

„Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român.

În dosar sunt urmărite penal şi alte persoane

Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autorităților judiciare austriece.

Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de zece la sută din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl privește pe demnitar, actualmente senator, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului. În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide. Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale și pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să își formuleze apărările într-un cadru procesual legal. În această etapă a procesului penal, toate persoanele vizate beneficiază de prezumția de nevinovăție”, a transmis Direcția Națională Anticorupție.

Ce spune șeful Senatului

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că informațiile privind un nou dosar în ceea ce-l privește pare un scenariu „ce s-ar putea intitula Salvati-l pe Lazăr”. Tăriceanu afirmă că, după scandalul privindu-l pe Dragnea, la câteva zile distantă „se reîncălzește o ciorbă de mai bine zece ani și este aruncată presei știrea că aș urma să fiu anchetat în cazul Microsoft”, potrivit Hotnews.

„În timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licențelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăți s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licențelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft amenința că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulți bani. În fața acestor evidențe, să vorbești despre acuzații de mită, este lipsit de sens”, a scris el pe Facebook. Tăriceanu comentează că „sunt unii ”la butoane” care se gândesc că își pot păstra funcțiile sau oameni politici care mai cred că așa se câștigă alegeri și se pun guverne”. „Istoria recentă ne arată efectele unor astfel de acțiuni anti-democratice, anti-constituționale și chiar nelegale. În plan electoral, cei care se credeau viitori beneficiari au pierdut la vot. Iar când România a fost condusă de un guvern pus printr-o lovitură de stat mascată, toată țara a avut de pierdut. De aici și denumirea de guvern zero care va rămâne în cărțile de istorie. Nu în ultimul rând, aceste acțiuni au contribuit la crearea unei societăți divizate, măcinată de conflicte și rămasă fără certitudinea unui drum înainte, spre mai bine. În România care se pregătește să își asume președinția Consiliului U.E., aceste tactici nu mai pot funcționa, nici măcar cât au putut să funcționeze până acum. Adevărul despre protocoale și abuzuri a fost scos la iveală, iar drumul legislativ al modificărilor pentru reformarea justiției și ruperea legăturii bolnave cu serviciile este ireversibil. România nu se mai poate întoarce la vremurile în care președintele Băsescu intervenea pentru numirea anumitor procurori și îi asmuțea către adversarii politici”, a mai scris Tăriceanu.

Citit 2432 ori Ultima modificare Marți, 13 Noiembrie 2018 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.