Europarlamentarii, îngrijorați de situația statului de drept din România

Europarlamentarii, îngrijorați de situația statului de drept din România
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Parlamentarii europeni le-au bătut din nou obrazul politicienilor de la Bucureşti. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi şefa de la Interne, Carmen Dan, au fost audiaţi în comisia de drepturi şi libertăţi a Parlamentului European, anunță Pro TV. Oficialii români au fost întrebaţi direct de ce în România sunt eliberaţi criminali şi violatori, în loc să fie construite închisori pentru ei. Europarlamentarii i-au cerut lui Tudorel Toader să renunţe la ordonanţa prin care s-ar revizui sute de decizii ale instanțelor din 2014 şi până acum. "Nu ne vom abate de la statul de drept", au răspuns miniştrii cabinetului Dăncilă, ocolind acuzaţiile directe. Potrivit Pro TV, europarlamentarii au atras atenția României că, cel puţin cât deţine preşedinţia Consiliului, ar trebui să fie un exemplu pentru celelalte state şi l-au criticat fără menajamente pe Tudorel Toader pentru modificările aduse legilor Justiţiei.

După ce miniștrii români au terminat de prezentat obiectivele pe care le au în vedere în timpul acestei președinții, la sesiunea de întrebări, reprezentanții grupurilor parlamentare europene s-au arătat foarte îngrijorați de situația statului de drept din România, în contextul ordonanței de urgență care a fost anunțată recent de ministrul Tudorel Toader. Astfel, grupul PPE i-a asigurat pe români că nu vor fi lăsați de izbeliște și i-a cerut socoteală ministrului Justiției pentru efectele negative ale legii recursului compensatoriu. "Am văzut cum cetățenii europeni au fluturat cu pasiune stindardul european într-un frig cumplit, am văzut însă și cum Guvernul dvs. s-a lansat împotriva cetățenilor care protestau pașnic. Românii sunt mândri să fie cetățeni români, dar sunt și europeni pasionați. Asta pentru că Uniunea Europeană înseamnă protecție și garanția valorilor. Prin urmare, aici spun foarte clar că nimeni nu-i va lăsa de izbeliște. Și trec la întrebarea mea, pentru că am văzut cum mii de deținuți au fost eliberați în ultimele luni. Și în repetate rânduri ați spus că aceste măsuri reprezintă rezultatul faptului că centrele de detenție sunt supraaglomerate. Prima mea întrebare este, ce părere aveți, considerați că închisorile supraaglomerate n-ar trebui să însemne să se creeze noi facilități sau să fie îmbunătățite condițiile, în loc să fie eliberate aceste persoane?", a spus europarlamentarul Roberta Metsola, în Parlamentul European, de față cu Tudorel Toader și Carmen Dan.

Potrivit Pro TV, ministrului Tudorel Toader i s-au cerut asigurări că Guvernul român va respecta recomandările Comisiei de la Veneția și că violențele din 10 august 2018 nu se vor mai repeta.

De asemenea, eurodeputata Helga Stevens, reprezentantă a grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), a spus că "situaţia din România ne îngrijorează cel mai mult în prezent". "Vă cerem să nu luaţi nicio măsură care ar legaliza de fapt corupţia", a insistat eurodeputata belgiană.

Citit 1148 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Ianuarie 2019 16:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.