România va beneficia de gaze din Marea Neagră

România va beneficia de gaze din Marea Neagră
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta de compania Black Sea Oil&Gas din perimetrul Aurora, iar din zăcământul Neptun Deep probabil că acest lucru se va întâmpla în anul 2025, a declarat, luni seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la B1TV. Acesta a menţionat că România se află printre puţinii producători de gaze din Europa, iar dacă va avea surplus de gaze acestea vor trebui vândute.

"(...) până când va ieşi gazul din Marea Neagră, avem timp să construim mai multe centrale de energie electrică cu producţie de gaze. Și aici le-aş vedea în interiorul arcului carpatic, pentru că zona aceea a Transilvaniei nu este o zonă unde se produce. De aceea, Mintia şi Paroşeni sunt acolo, sunt foarte importante de ţinut şi de tehnologizat, parţial pe gaze. Avem proiectul de la Halânga, unde a fost o termocentrală, s-a închis, deci trebuie pusă în loc o nouă unitate. Evident, gazul trebuie procesat pe o valoare adăugată mai mare şi vorbim de dezvoltarea petrochimiei, iar Romgaz are un prim proiect de producţie a metanolului, primul pas spre petrochimie", a susţinut ministrul.

"Avem perimetrul Neptun Deep, care este cea mai bogată descoperire, unde jumătate este deţinut de Petrom, companie românească deţinută la rândul ei 51% de OMV, statul român mai are 20% în Petrom, şi de către Exxon. Compania americană doreşte să vândă. Eu doresc şi suntem în negocieri ca, dacă Exxon doreşte să iasă, compania Romgaz, deţinută 80% de statul român, să preia acest 50% al Exxon", a explicat Virgil Popescu.

Citit 642 ori Ultima modificare Marți, 23 Februarie 2021 23:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.