Comemorarea victimelor fascismului și comunismului

Comemorarea victimelor fascismului și comunismului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Regimurile totalitare au schimbat fața umanității, lăsând în urmă moarte, suferință și răni adânci, iar uitarea și prezentarea trunchiată sau deformată a faptelor istorice pot face oricând posibilă repetarea greșelilor trecutului, a transmis președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului.

"Incontestabil, cunoașterea, asumarea și transmiterea adevărului istoric sunt singurele căi prin care națiunea română își menține adeziunea la platforma de idei și valori europene și occidentale. Evaluarea costurilor acțiunilor lipsite de sens ale totalitarismelor trebuie să fie lecții cu însemnătate pentru viitor", a transmis șeful statului.

În plus, pandemia de COVID-19 nu este doar o criză sanitară fără precedent, ci şi o piatră de încercare a solidarităţii şi unităţii, exploatată abil de lideri de opinie şi politicieni populişti, a adăugat președintele Klaus Iohannnis. El mai afirmă că ideologiile radicale, glorificarea călăilor, precum şi curentele extremiste şi tentativele de distorsionare a istoriei ameninţă societăţile democratice de la nivel global şi riscă să vulnerabilizeze progresele înregistrate până acum, iar "ignorarea acestor pericole va amplifica această hidră care se hrăneşte cu indiferenţă şi pasivitate".

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului.

Citit 634 ori Ultima modificare Luni, 23 August 2021 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.