Măsuri pentru a-i stimula să muncească pe asistaţii social (PROIECT)

Măsuri pentru a-i stimula să muncească pe asistaţii social (PROIECT)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministerul Muncii dorește să-i stimuleze să muncească pe cei care primesc ajutoare sociale. Astfel, a pregătit un proiect de OUG care modifică Legea 416 privind venitul minim garantat. Printre altele, acesta prevede faptul că persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din șase în șase luni și vor trebui să se înscrie în programul de cursuri „A doua șansă”, potrivit Hotnews.ro.

Proiectul mai prevede menținerea acordării ajutorului social pentru o perioadă de șase luni de la data încadrării în muncă a unei persoane apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social, cu condiția încheierii unui raport de muncă/raport de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni. Propunerea are ca motivație stimularea participării pe piața muncii a persoanelor beneficiare de ajutor social și prevenirea dependenței de acest beneficiu.

În prezent, nivelul venitului minim garantat este 142 de lei pentru persoana singură, neschimbat din 2014. De asemenea, este 255 de lei pentru familia formată din două persoane, 375 de lei pentru cea formată din trei persoane, 442 de lei pentru cea formată din patru, 572 de lei pentru cea formată din cinci, iar pentru fiecare persoană din familiile cu mai mult de cinci persoane se adaugă câte 37 de lei la fiecare persoană.

În plus, proiectul mai prevede și modificarea Legii 76/2002. Este vorba despre modificarea definiției tinerilor NEETs în sensul modificării limitei de vârstă. Dacă acum este vorba despre persoanele de 16-25 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare, după modificări grupa de vârstă va fi 16-30 de ani.

Citit 631 ori Ultima modificare Luni, 13 Septembrie 2021 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.