Portugalia participă la misiunile NATO de pe Flancul Estic

Portugalia participă la misiunile NATO de pe Flancul Estic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Forţele armate portugheze sunt pregătite să răspundă misiunilor încredinţate de Comandamentul NATO, a declarat, joi, premierul Antonio Costa, aflat în vizită de lucru la Bucureşti, adăugând că, dacă se va considera necesar, este posibil ca prezenţa acestora în România să se prelungească.

"Portugalia are un angajament amplu cu Naţiunile Unite, cu Uniunea Europeană şi cu NATO de a-şi folosi forţele armate detaşate în diverse locuri. Avem misiuni în mai multe ţări africane şi este foarte important să nu ignorăm provocarea globală generată de Rusia la graniţa de est. Portugalia a ţinut întotdeauna să participe la misiunile NATO, la apărarea ţărilor baltice şi pe Flancul Estic al alianţei. De mai mulţi ani, am cooperat intens cu forţele armate din România, avem o experienţă comună în proiecte de dezvoltare şi de pregătire a ofiţerilor din forţele armate din România şi Portugalia, pentru a facilita cunoaşterea şi pentru a dezvolta o capacitate comună de acţiune - unitatea de la Caracal, forţele detaşate de Comandamentul NATO în România - şi avem alte forţe pregătite şi gata de acţiune pentru misiunile care ne sunt încredinţate", a afirmat Costa, la o conferinţă de presă comună cu premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Guvernului de la Lisabona a menţionat că forţele portugheze şi române colaborează foarte bine, adăugând că militarii ţării sale au fost primiţi şi instalaţi în condiţii foarte bune şi îşi desfăşoară activitatea foarte bine.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ciucă şi Antonio Costa au ajuns la Caracal, în judeţul Olt, unde au efectuat o vizită la Batalionul 1 Instrucţie "Olt". Aproximativ 200 de militari din Portugalia au fost dislocaţi anul acesta în România şi se instruiesc în comun cu militarii Batalionului 22 Infanterie Romanaţi, în cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. Militarii portughezi au ajuns în România în luna aprilie şi vor rămâne în ţara noastră timp de şase luni, acțiunea făcând parte din Iniţiativa NATO tfp (tailored forward presence). Anul trecut au fost prezenţi în România aproximativ 100 de militari din Portugalia, care au participat la acţiune de instruire în comun cu militari români, tot la Caracal, timp de trei luni, în perioada septembrie - decembrie.

Cu ocazia vizitei premierului Antonio Costa, a fost semnat, la Bucureşti, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Portugheze privind cooperarea în domeniul apărării.

Citit 358 ori Ultima modificare Joi, 19 Mai 2022 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.