Cum pot românii să facă economie la energie

Cum pot românii să facă economie la energie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat miercuri un exemplu cu privire la modul în care poți face economii la energie, spunând că el și-a redus consumul de gaze cu aproape 30% după ce și-a schimbat centrala cu una eficientă, cu recuperarea condensului.

Ministrul a mai spus că un alt mod de a economisi este schimbarea becurilor cu unele eficiente și schimbarea electrocasnicelor cu unele eficiente energetic. El a precizat și că statul ar trebui să-i ajute pe cetățeni să facă aceste schimbări.

"Consumul de energie cel mai vizibil este iluminatul. Evident, este loc suficient în România, nu numai în instituțiile publice, să schimbăm becurile, corpurile de iluminat cu corpuri de iluminat eficiente. Ăsta este primul lucru pe care ar trebui să îl facem, nu să stingem lumina şi să stăm în beznă. Sunt corpuri de iluminat cu eficiență mare, care reduc chiar cu peste 50% consumul. Pentru persoanele fizice, acasă, am recomandat - și aici trebuie să venim în sprijinul lor - schimbarea electrocasnicelor cu electrocasnice eficiente, care au clasă de energie A+, A++, să fie cu A în față. Evident și acolo oamenii trebuie ajutați, pentru că nu este ușor, trebuie să ai bani să schimbi. Apoi, la consumul de gaze, pentru cei care au centrală individuală. Eu, personal, mi-am schimbat (centrala - n.r.) înainte de iarna trecută și fac economie cu aproape 30% la consumul de gaz, schimbând doar centrala cu una eficientă, nouă, cu recuperarea condensului", a declarat Virgil Popescu, după ședința de Guvern.

"Pentru a face economie, primul lucru pe care l-am recomandat este schimbarea becurilor. Ar trebui ca guvernul, prin fondul de mediu, să ajute populația să facă aceste minime investiții", a spus el și a precizat că Ministerul Energiei lucrează cu asociații din energie pentru a face un clip ce va fi promovat pe televiziuni, pentru a învăța populația despre eficiența energetică și reducerea costurilor.

Ministrul a mai spus că el și-a instalat și panouri fotovoltaice. "Am și panouri fotovoltaice. Dacă cineva poate să îşi monteze panouri fotovoltaice, îi recomand cu căldură să facă acest lucru, va vedea o scădere uluitoare a facturii, cel puțin pe perioada de primăvară-toamnă", a precizat Virgil Popescu.

Citit 526 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2022 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.