La șapte ani de la tragedia din Clubul Colectiv, România este incapabilă să își trateze supraviețuitorii incendiilor

La șapte ani de la tragedia din Clubul Colectiv, România este incapabilă să își trateze supraviețuitorii incendiilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pe 30 octombrie este comemorată una dintre cele mai mari tragedii petrecute în România în ultimii 50 de ani, a precizat preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu.

"Ziua de 30 Octombrie a devenit de 7 ani o zi a comemorării uneia dintre cele mai mari tragedii din ultimii 50 de ani petrecute în România şi în acelaşi timp o zi în care ne reamintim an de an de corupţia şi de impotenţa statului român. De 7 ani părinţii, rudele celor decedaţi şi supravieţuitorii incendiului vorbesc în această zi despre viaţa lor şi a celor plecaţi, despre speranţe şi dezamăgiri, despre curajul asumării, despre schimbare, despre justiţie şi nevoia de adevăr", a scris Eugen Iancu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, ceea ce este "cu adevărat important în această zi" este reacţia societăţii şi dacă oamenii îşi doresc ca viaţa lor să fie trăită în siguranţă. "Ce a fost şi rămâne însă cu adevărat important în această zi este reacţia societăţii, reacţia străzii. Important nu este cum ne ducem noi durerile, cicatricile. Important este dacă voi aţi uitat sau nu, dacă voi vă doriţi ca viaţa voastră, a copiilor voştri să fie una trăită în siguranţă sau nu. Noi, victimele, ne vom spune an de an povestea cu speranţa că ea nu se va repeta. Noi am cunoscut efectul focului, al corupţiei, al laşităţii, al orgoliilor şi al prostiei unor decidenţi şi ne-am călit. Am rămas doar cu dezamăgirile. Dar voi, voi, cei care credeţi că istoria nu se repetă? Voi, cei care credeţi că «merge şi aşa»? Voi ce spuneţi şi mai ales ce faceţi?", a scris preşedintele Asociaţiei Colectiv.

Pe 30 octombrie 2015 a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti, cel mai mare incendiu produs într-un club din ţară şi cel mai mare accident după anul 1989, soldat cu 64 de morţi şi 163 de răniţi. România a rămas țara europeană cu cele mai multe cazuri de pacienți cu arsuri critice (mari arși), incapabilă să îi trateze. La 7 ani de la Colectiv, România nu are nici măcar un singur centru pentru tratarea marilor arși, cu toate că autoritățile promit construirea a patru astfel de centre încă din anul 2014. Transferul în străinătate al cazurilor grave ține în continuare de noroc sau de presiunile care se fac - de către presă sau de către supraviețuitorii incendiilor - cu toate că un mecanism de transfer cu criterii clare a fost aprobat prin ordin al ministrului Sănătății. În plus, infecțiile nosocomiale rămân în continuare o bombă cu ceas, fiind subraportate în majoritatea spitalelor din țară.

Sursa foto: unitischimbam.ro

Citit 472 ori Ultima modificare Duminică, 30 Octombrie 2022 15:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.