Promovarea egalității de gen, în dezbatere la București

Promovarea egalității de gen, în dezbatere la București
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Republica Moldova şi România "îşi croiesc" împreună soarta, ca parte a lumii libere, Chişinăul în drum spre Uniunea Europeană, iar Bucureştiul "mai puternic" în UE, a afirmat, marţi, preşedintele ţării vecine, Maia Sandu, la Conferinţa "Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional", organizată la Palatul Parlamentului. Ea a subliniat rolul important pe care femeile moldovene îl joacă în politică, adăugând că acestea se bucură de sprijinul societăţii, care apreciază, înainte de toate, caracterul unui om. 

"Societatea noastră sprijină implicarea femeilor în viaţa politică, pentru că suntem europeni şi avem valori europene. Cetăţenii noştri au demonstrat că apreciază, înainte de toate, caracterul unui om. Îl măsoară pe celălalt după merite, indiferent dacă este femeie sau bărbat. Acum doi ani, unii bărbaţi din spaţiul politic de la noi spuneau că o femeie nu poate câştiga alegerile prezidenţiale şi că, în general, femeile nu au ce căuta în politică. (...) Chiar dacă este o provocare să reuşeşti într-un domeniu dominat tradiţional de bărbaţi, tot mai multe femei din Moldova s-au implicat şi au ajuns să fie respectate pentru abilităţile lor. În Republica Moldova, femeile sunt lidere în mai multe sfere de activitate, ele conduc astăzi importante instituţii: Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura anticorupţie, Curtea Constituţională. Femeile noastre creează şi conduc afaceri de succes, devin campioane mondiale în sporturi de performanţă", a afirmat Maia Sandu. Ea a precizat că 40% dintre parlamentarii de la Chişinău sunt femei, iar aproximativ 200 de primării sunt conduse de femei, ceea ce reprezintă 22% din numărul total.

La rândul său, președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a transmis că România are de recuperat în ceea ce priveşte accesul egal la funcţiile publice şi pe piaţa muncii, lansând un apel către Camera Deputaţilor să adopte, ca for decizional, legea care introducere o cotă de o treime pentru genul mai puţin reprezentat pentru alegerile parlamentare.

”Dacă reuşim asta, am convingerea că ziua de 1 noiembrie va fi ţinută minte ca un moment de referinţă pentru societatea românească!”, a spus Alina Gorghiu și a adăugat că, în opinia sa, când decidenţii sunt 90% bărbaţi, pe liste vor fi, "cu siguranţă, 90% bărbaţi", iar fără cote de gen nu se va ieşi din această situaţie.

Citit 485 ori Ultima modificare Marți, 01 Noiembrie 2022 15:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.