Guvernul a plafonat piața energiei electrice până în 2025

Guvernul a plafonat piața energiei electrice până în 2025
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, să revină la o reglementare a pieței de energie electrică, au anunțat vineri, într-un briefing de presă, secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Producătorii vor fi obligați să vândă la un preț reglementat de 450 lei/MWh, iar preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici rămâne de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de Kwh pe lună, 0,8 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună, urmând ca acei consumatori care depăşesc pragul de 255 Kwh consum lunar să plătească 1,3 lei pe Kwh.

Piața energiei va fi reglementată până în martie 2025, a declarat Virgil Popescu, după finalul anului electoral 2024, când vor fi organizate alegeri prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare. ”E un sistem ingenios, e aplicat în Franța un sistem similar, doar că acolo vorbim doar de energia nucleară”, a mai spus, vineri, ministrul Energiei. „Pentru 2023, estimăm că o treime din piața de energie se va găsi în acest sistem. Acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată durata de aplicare a acestui mecanism”, a adăugat Virgil Popescu. În calitate de achizitor unic este desemnată societatea Operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze naturale "OPCOM" SA.

Acest preț maxim la care producătorii de energie vor putea vinde energia electrică, de 450 de lei/MWh, este, tot potrivit lui Virgil Popescu, ”un preț care asigură dezvoltarea investițiilor companiilor, dezvoltarea de noi capacități. Vor participa doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea Ordonanței 27”.

„Mecanismul reglementează o parte din piața de energie. Face posibilă susținerea compensărilor de preț din OUG 119. Ne-am dovedit în Europa pionieri în a adopta o serie de măsuri ce au fost adoptate ulterior de alte state”, a spus și Marian Neacșu.

Este a doua încercare de reglementare de către guvern a unei piețe, după cea a lemnului de foc. Reglementarea unui preț maxim de vânzare a lemnului de foc a provocat o penurie de lemn, dat fiind că cei mai mulți producători au refuzat să mai vândă la un preț considerat prea mic, conform Economedia.ro.

Până în acest moment, reprezentanții sectorului de producție a energiei electrice nu au avut o poziție publică față de revenirea la piața reglementată. România a renunțat treptat la reglementarea pieței de energie, ca efect al integrării în piața unică a UE.

Citit 773 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2022 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.