România a cheltuit 75 de milioane de euro cu refugiații ucraineni

România a cheltuit 75 de milioane de euro cu refugiații ucraineni
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Constanța a devenit al doilea pol, după București-Ilfov, unde s-au așezat ucrainenii fugiți din calea bombardamentelor, conform G4Media. Județul a decontat, în perioada martie-octombrie, 13 milioane de euro, neimpozabili, pentru cazarea și masa refugiaților, prin programul 50/20. În total, în aceeași perioadă, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici. Premierul Nicolae Ciucă anunța, în luna august, că UE a decontat o primă tranșă de 39 de milioane de euro din acești bani.  

Maramureș, Brașov, Suceava, Cluj, Sibiu și Iași sunt următoarele județe după Constanța, prin prisma sumelor de bani decontate pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni, cu peste două milioane de euro fiecare. La polul opus se află preponderent județe din sudul țării, cum ar fi Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Teleorman, dar și Harghita și Covasna, fiecare decontând sub 200.000 de euro de la începutul războiului. 

Circuitul banilor pentru refugiații ucraineni este relativ simplu și începe din fondul de rezervă al Statului român. De acolo sunt dislocate sumele necesare și transferate către Ministerul Afacerilor Interne. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (din cadrul MAI) trimite banii către Inspectoratele pentru Situații de Urgență subordonate din țară. Ulterior, banii sunt transferați de la inspectorate la primăriile care solicită sumele de ajutor, într-un cont deschis la Trezoreria Statului. Transferul banilor de la ISU la unitățile administrativ-teritoriale se face în maximum 10 zile de la solicitare. Ultimul pas este reprezentat de plata efectivă, în cont sau numerar, în baza facturilor sau a chitanțelor, către persoanele fizice care au cazat refugiați ucraineni. 

În privința persoanelor juridice, plata se face direct de la ISU, în baza protocolului existent (dacă respectivele persoane juridice se află în listele agreate ale Comisiei Județene pentru Situații de Urgență din cadrul Prefecturii). La final, statul român decontează banii de la Comisia Europeană. Conform Ordonanței de Urgență nr. 20 din 7 martie 2022, România plătește pentru cazarea unui refugiat ucrainean 50 lei/zi, iar pentru hrana acestuia 20 lei/zi. 

În plus, pe OLX, cel mai mare site de tranzacții, a apărut o categorie specială ”Help UA/Ajutor Ucraina” unde zilnic apar zeci de mesaje noi de ”închiriere gratuită” de apartamente, vile turistice sau case, în cadrul programului 50/20. De fapt, la final, închirierea nu este gratuită, ci decontată din bugetul statului.

Citit 865 ori Ultima modificare Duminică, 04 Decembrie 2022 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.