Restaurantele vor afișa meniuri detaliate, inclusiv numărul de E-uri

Restaurantele vor afișa meniuri detaliate, inclusiv numărul de E-uri
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Meniurile restaurantelor, fast-foodurilor și cantinelor vor trebui să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncării, cantitatea acestora, numărul de E-uri, dar și valorile nutriționale, începând cu data de 15 martie, a anunțat joi președintele Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu. Acesta a spus că ordinul care stabilește detalierea informaţiilor din meniurile unităților de alimentație publică - restaurante, cantine sau fast-fooduri - a fost emis după ce a fost stabilită abordarea la nivel european și în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor.

Astfel, alături de numele produsului va trebui pus în meniu, într-o paranteză, şi numărul de E-uri „ca să ştii că, la momentul acela, ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii”, a afirmat șeful ANPC, în stilul său caracteristic. ”Consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând, pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru. De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier. Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul carpato-danubiano-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a susţinut Constantinescu, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

„Ordinul a fost în dezbatere publică, este deja semnat, emis şi publicat în Monitorul Oficial. A fost inclusiv comunicat Comisiei Europene, pentru că, având impact din perspectiva unor acte normative europene, cum ar fi Regulamentul 1169, legat de etichetare şi transmitere de informaţii, era nevoie de acordul Comisiei. Aceasta nu s-a opus emiterii unui astfel de Ordin (...) Ordinul trebuia pus în operă pe 20 sau 21 decembrie (2022 - n.r.). La rugămintea reprezentanţilor mai multor asociaţii patronale şi federaţii am stabilit întâlniri şi s-a hotărât intrarea în vigoare pe data de 15 martie - Ziua Consumatorului, la nivel mondial”, a mai spus Constantinescu.

Citit 475 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 17:10

1 comentariu

  • postat de Ion
    Joi, 26 Ianuarie 2023 20:29
    37.251.222.***
    Și de unde știu că e corect ce au scris?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.