Planul Guvernului de a face economii de 20 de miliarde de lei pentru a respecta ținta de deficit bugetar nu va genera rezultatele dorite, cred economiștii consultați de Economedia.ro. Aceștia spun că trebuie luate alte măsuri, precum o mai bună colectare a taxelor, un sistem eficientizat de achiziții publice sau eliminarea scutirilor de taxe pentru anumite categorii de lucrători - pentru a avea bani mai mulți la buget și a ajunge să se încadreze în țintele stabilite în proiectul de buget.
La finele săptămânii trecute, un proiect de ordonanță de urgență pentru economii la buget, obținut de G4Media, arăta că, printre alte, vor fi oprite angajările la stat, vor fi înghețate salariile, achizițiile de mașini și mobilă vor fi interzise, team-buildingurile vor fi oprite, iar cumulul pensie - salariu va dispărea. Motivul tăierilor de bugete este faptul că veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 4,7 miliarde de lei față de program doar în primul trimestru, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei.
În același timp, conform Economedia.ro, românii de rând abia duc povara inflației de două cifre și a dobânzilor care le-au dublat ratele la bănci, iar statul român risipește bani acordând prime de milioane de lei fără a le condiționa de performanță, venituri lunare de mii de euro pentru oficiali care participă la două ședințe pe lună și sute de milioane de euro pentru achiziția de mașini. Parcă pentru a justifica aceste cheltuieli, premierul Nicolae Ciucă vorbește de investiții-record și de cea mai mare creștere economică dintre statele membre ale Uniunii Europene.
În ceea ce îl privește, analistul economic Dragoș Cabat este de părere că înghețarea angajărilor la stat se va produce doar pe hârtie. Adică, guvernul va tăia cheltuieli cu posturile încă neocupate din ministere, agenții și alte instituții publice și crede că aceste măsuri, gen oprirea angajărilor la stat, interzicerea cumulului pensie - salariu, stoparea achizițiilor de mobilier și mașini, sau oprirea organizării de team-buildinguri sunt doar de imagine.
În plus, Ionuț Dumitru (foto - Digi24.ro), fost președinte al Consiliului Fiscal, atrage atenția că ar fi nevoie, mai degrabă, de un sistem public mai eficient al achizițiilor publice, pentru a vedea cum sunt cheltuiți banii. El crede că o altă problemă ține, de fapt, de incapacitatea statului de a încasa mai mulți bani la buget, în condițiile în care veniturile bugetare sunt de 27% din PIB, iar media europeană e de 41%.