Ieftinirea laptelui nu mulțumește pe toată lumea

Ieftinirea laptelui nu mulțumește pe toată lumea
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Anunțul Consiliului Concurenței de vineri, 28 aprilie, potrivit căruia retailerii și procesatorii au fost de acord să suporte reducerea prețului la lapte cu 20 la sută, în următoarele șase luni, începând de luni, 1 mai, nu a fost bine primit în piață.

Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a atras atenția că există mai multe probleme ale modului în care autoritățile vor să pună în practică această măsură. Astfel, Cojocaru a spus pentru Economedia că prețul la raft e politica fiecărui comerciant și nu este nevoie de intervenția statului. El atrage atenția că marja de profit a multor procesatori este de 2-5 la sută, așa că le este greu să mai reducă prețul cu încă 10 la sută. Se ajunge astfel în situația de a tăia din nou de la fermier, care oricum vinde litrul de lapte la un preț foarte mic către marii procesatori, adaugă el. Un alt aspect asupra căruia a atras atenția Dorin Cojocaru este concurența neloială care va fi făcută altor produse lactate, pentru că reducerea de preț ar viza doar laptele românesc de consum. "E concurență neloială față de laptele fără lactoză sau față de laptele intracomunitar, întrucât s-a pus condiția ca laptele să fie românesc".

Președintele APRIL crede că e vorba mai degrabă de un exercițiu de imagine și este de părere că stabilirea nivelului de reducere a prețului pare făcută arbitrar. "A făcut cineva un studiu de impact? De ce 10% la mine și 10% la tine? De ce nu 15%, de ce nu 19%? A fost ANAF și a făcut vreun calcul? Poate 10 la sută îi duce pe unii sub costurile de producție", a adăugat Cojocaru.

Pe de altă parte, pe rafturile marilor magazine există lapte ieftin și acum, fără să fie nevoie de intervenția guvernului. Este vorba de cel vândut de aceste rețele comerciale sub mărcile proprii.

La rândul lor, fermierii spun că nu mai au de unde să mai ofere alte scăderi de preț, în condițiile în care, spune Ionuț Lupu, directorul executiv al Asociației Holstein RO, de la prima întâlnire de la Guvern din această lună pe tema ieftinirii laptelui, ei au scăzut deja prețul de două ori. Lupu a explicat că în piața achizițiilor sunt practicate acum următoarele prețuri: 1-1,2 lei pentru laptele spot, 1,5-1,85 lei pentru laptele cu contract și 2-2,2 lei pentru laptele cu contracte în derulare. "Noi lucrăm deja mult sub costurile de producție, producem laptele cu 2,5-2,7 lei pe litru în cele mai bune situații. Absolut toți fermierii sunt pe pierdere. Nu mai putem duce prețul în jos, doar să îl dăm pe gratis!", a mai spus Ionuț Lupu, pentru Economedia.

Citit 534 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2023 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.