Klaus Iohannis: „Optimal, ar fi un nou Guvern instalat pe 30 mai”

Klaus Iohannis: „Optimal, ar fi un nou Guvern instalat pe 30 mai”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Președintele Klaus Iohannis spune că „varianta optimală” ar fi ca noul Guvern să se instaleze până pe 30 mai. „Calendarul inițial al rotației poate fi respectat. Vineri ar începe procedura și în varianta optimală s-ar putea încheia pe 30 mai.

Aceste chestiuni le-am spus celor din PNL, i-am rugat să trateze negocierile cu toată seriozitatea. Numai de instabilitate și certuri politice nu avem nevoie”, a declarat, miercuri, șeful statului.

Întrebat dacă vineri, 26 mai, după demisia actualului premier, va chema partidele la consultări și-l va desemna pe Marcel Ciolacu premier, Klaus Iohannis a răspuns că va face toți pașii ca lucrurile să se desfășoare repede. „Știți că nu am obiceiul să spun înainte ce va fi. Imediat ce premierul își depune mandatul, voi iniția primii pași. Nu am niciun interes să trag de timp. Această rotație trebuie să se desfășoare rapid, corect, cum se spune «sticlă»”, a adăugat președintele.

În ceea ce privește greva din Educație, șeful statului a spus că speranța sa este ca aceasta „să se termine amiabil”. „Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea premierului, a guvernului, a ministrului Educației, de a sprijini aceste solicitări. S-au găsit soluții pentru o serie de puncte revendicate de sindicate. Acestea - și am avut o discuție cu conducerea coaliției pe această temă - vor fi onorate indiferent cum se duc negocierile, ce a promis Guvernul că este posibil, se va face. Pe de altă parte, și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine, dar chestiunea rămâne în atenția coaliției și există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice”, a menționat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că solicitările profesorilor sunt, în mare parte, legitime și ușor de înțeles. „Acum, coaliția este în situația să negocieze ceva și mă bucură că aceste negocieri se poartă real în format de coaliție, au existat mai multe întâlniri și speranța mea este să se termine amiabil”, a adăugat Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă nu va merge la discuțiile la care sindicatele din Educație l-au invitat, ci doar „o echipă ministerială” formată din secretarul general al Guvernului, ministrul Muncii, ministrul Educației, ministrul Finanțelor și ministrul Fondurilor Europene, însă, potrivit hotnews.ro, oferta va fi aceeași: bonusuri pentru debutanți și profesorii din zone defavorizate. În rest, creșterile salariale se vor face prin noua lege a salarizării.

Citit 313 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Mai 2023 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.