Zece zile pline-ochi de teatru şi o burtă de râs. FESTIVAL

Zece zile pline-ochi de teatru şi o burtă de râs. FESTIVAL
Vine comedia peste noi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Nouă zile cu câte un spectacol în concurs şi una cu o piesă în afara concursului, a Teatrului de Comedie Bucureşti, menit să încheie seara Galei decernării premiilor, pe 12 octombrie, am notat ieri la conferinţa de presă în care actorul Florin Toma, directorul teatrului (care ne-a promis râs cât „să ne ţinem de burtă, dar şi cu o lacrimă în colţul buzelor”, ca în teatrul actual), Radu Nichifor, director artistic al instituţiei, Mona Sandu, secretar literar, Rodica Mişcalencu Ajder, PR, ne-au făcut poftă de teatru.

Secţiunea teoretică, în fiecare zi, este neobişnuit de ofertantă, conferinţe, lansări de carte, ateliere, cu acces liber, ocazie pentru fani, pentru actori şi pentru studenţii la Teatru. Complet gratuită, în fiecare zi, intrarea la ateliere susţinute de invitaţi, nume cunoscute ale scenei şi criticii teatrale româneşti.

Ediţia a XXXI-a a Festivalului naţional de comedie al Teatrului Dramatic "Fani Tardini" va începe în seara de 4 octombrie, de la ora 19,00, şi va însemna revenirea la caracterul de competiţie - după ce anul trecut, la ediţia jubiliară, oferta a însemnat un regal de teatru, fără juriu, cu mai multe spectacole decât în acest an, dar cu o secţiune teoretică mai mică decât acum.

Spectacolele, mare parte pe texte ale unor dramaturgi români, sunt realizate de regizori consacraţi, precum Alexandru Dabija sau Vlad Masaci, dar şi de unii foarte tineri, specializaţi în spectacole de comedie. Vom avea şi comedie muzicală, piese bulevardiere, un repertoriu divers, cu teatre din Galaţi, Piteşti, Turda, Suceava, Brăila, Constanţa, Braşov, Chişinău, Arad şi Bucureşti. Totul va începe agresiv, cu afişe enorme, de trei-patru metri, care vor putea fi văzute şi în trecere, de pe Domnească, o arteră pe care troleele şi automobilele sunt mai dese decât pietonii.

Am aflat astfel că ieri trei spectacole erau deja „sold out”, iar restul, cu biletele vândute în proporţie de 80-90 la sută. „Spectacole importante, actori foarte buni”. Se estima o prezenţă de peste 3.000 de spectatori, după ediţia jubiliară, cu mai multe spectacole, de anul trecut, care a atras mai mult de 10.000. Acum vor urca peste 50 de artişti pe scenă. Selecţia spectacolelor a fost realizată, pentru al treilea an, de criticul de artă Doina Papp. Doar cinci premii vor fi oferite anul acesta, deci mai greu de obţinut, de la juriul format din prof. univ. dr. Mircea Morariu, „unul dintre cei mai prolifici critici de teatru”, Nicu Mihoc, director artistic la compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Tg. Mureş, Catrinel Dumitrrescu, actriţă la „Nottara” - născută la Brăila, cu vechi stagii în jurii naţionale. Astfel, va fi acordat Premiul pentru cel mai bun actor sau actriţă în rol principal, acelaşi trofeu pentru rol secundar, Premiul pentru regie, pentru cel pentru cel mai bun spectacol şi cel pentru scenografie.

Citit 5397 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2019 08:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.