Ambiţii mari, actori grozavi, regizori remarcaţi, texte ofertante

Ambiţii mari, actori grozavi, regizori remarcaţi, texte ofertante
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

După „un moment de bilanţ” al anului trecut, am aflat, de la managerul  teatrului, actorul Florin Toma, amănunte interesante despre producţiile teatrale ale anului 2018 la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”: patru premiere în ianuarie şi februarie! „Ne-am propus să diversificăm cât mai mult repertoriul teatrului, pentru o paletă cât mai largă de spectatori”, a punctat directorul.

Pe 6 ianuarie, Radu Nichifor, directorul artistic al Dramaticului, Radu Nichifor, dar şi regizor la Teatrul „Maria Filotti” Brăila, are, la Brăila, premieră cu piesa „Demonstraţia”, care se va juca ulterior şi la Galaţi – „un proiect foarte interesant, care scurtează distanţa dintre cele două oraşe”. În distribuţie, doi actori brăileni şi doi gălăţeni, „un proiect care ar trebui să deschidă uşile între cele două instituţii” teatrale, pentru o colaborare şi mai bună. Urmează „Cele trei graţii” – în  regia gălăţeanului Eugen Făt, la sala Studio. Regizorul craiovean  Dragoş Alexandru Muşoiu montează „The Edward Gant´s Amazing Feats Of Loneliness” (aş traduce prin „Uimitoarele poveşti ale singurătăţii spuse de Edward Gant”),  de Anthony Neilson, un text incredibil de imaginativ! Cristian Gheorghe, Vlad Volf, Ionuţ Moldoveanu şi Oana Mogoş joacă într-o lume ciudată a circului. Regizorul Andi Gherghe, din Tg. Mureş, vine pentru prima oară la Galaţi, cu „Monstrul nisipurilor”, a mureşanului Csaba Szekely  (regizor prezent cu suculenta piesă „MaRó”, al aceluiaş dramaturg, în festivalul de teatru independent „Butterfly effect” şi în Festivalul de comedie, atacând cu umor şi curaj tema relaţiilor etnicilor români şi maghiari). Spărgând gheaţa montărilor, Universitatea „Dunărea de Jos” va prezenta spectacolul de licenţă a studenţilor la Teatru: tulburătoarea piesă „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian. Mari speranţe: în funcţie de fondurile avute la dispoziţie, se doreşte montarea  superbei piese „Titanic vals”, de Muşatescu – regia Radu Nichifor şi „D´ale carnavalului”, de Caragiale, „o provocare” – regia Adrian Iclenzan, cel care a montat aici şi „Metoda”. Regizorul Cătălin Vasiliu a propus extraordinarul text al lui Peter Shaffer, „Amadeus”! „Unul dintre evenimentele mari pe care ni le dorim implică pe unul dintre cei mai importanţi regizori din ţară – Mihai Mănunţiu”, care ne-a propus „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintali”, de Vişniec. Vor fi şi două premiere pentru adolescenţi. Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” – Chişinău va juca, câteva spectacole, la Galaţi, iar gălăţenii, peste Prut.

Turneele Teatrului Dramatic

Teatrul „Fani Tardini” a fost prezent la Festivalul de teatru Baia Bare (cu „Trilogia belgrădeană”), la Festivalul „Miturile Cetăţii” – Constanţa („Visul unei nopţi de vară”), Festivalul „Zile şi nopţi” – Brăila („Fat Pig”), Festivalul Tragos – Tulcea („Metoda”) Festivalul de teatru Oradea (acelaşi spectacol) şi Festivalul internaţional al teatrelor de studio – Piteşti. Ciprian Braşoveanu câştiga acolo premiul pentru cel mai bun actor în rol masculin în „Fat Pig”, spectacolul adjudecându-şi şi premiul pentru scenografia lui Ioan Bocoş.

Au fost şi schimburi culturale: cu teatrele din  Bârlad, din Focşani, din Giurgiu, din Sfântu Gheorghe, Sibiu,  companii precum Teatrul ArtfelAct, asociaţia Cuibul Artiştilor, Casa de Cultură Ianca. 

Ce-am văzut anul trecut

Prima montare: „Visul unei nopţi de vară”, de Shakespeare, cu regizorul Eugen Eugen Gyemant, de la Teatrul de Comedie – Bucureşti, pentru prima oară pe scena gălăţeană, un spectacol „extrem de valoros şi extrem de benefic şi pentru teatru şi pentru publicul gălăţean”, un joc „mai rafinat”, mai altfel, cu distribuţie combinată – tineri şi „veterani”. A urmat „Cabinierul”, de sir Ronald Harwood, în care regizorul Cătălin Vasiliu a pus în valoare echipa veteranilor cu ani de glorie teatrală în spate. Apoi, „Metoda”, piesa catalanului Jordi Galceran Ferrer – „un text arhicunoscut în zona teatrală europeană” şi „cam ce se întâmplă în zona teatrală vestică”, piesă regizată de Adrian Iclenzan, regizor premiat în Festivalul naţional de comedie gălăţean pentru „Cel mai bun spectacol”, pentru o montare la Braşov. În dialog cu publicul, „extrem de avizat”, de după spectacol. Şi  „Cursa de şoareci”, celebra piesă poliţistă a Agathei Christie, în regia lui Radu Nichifor, piesă jucată cu succes la Londra de 65 de ani, necontenit!

 

Citit 1461 ori Ultima modificare Marți, 02 Ianuarie 2018 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.