Primul pas pentru salvarea Castrului Roman

Primul pas pentru salvarea Castrului Roman
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 1 octombrie, reprezentanţii tuturor instituţiilor de cultură din Galaţi se adună pe promontoriul de la Tirighina-Barboşi pentru a semna un memorandum intitulat „SOS – TIRIGHINA - BARBOŞI”.

Acţiunea încearcă să coalizeze toate instituţiile publice din Galaţi şi nu numai pentru salvarea unuia dintre cele mai importante monumente istorice din zonă, Castrul Roman. Despre acest subiect, „Viaţa liberă” a scris în nenumărate rânduri, fără ca autorităţile să ia vreo măsură. Acesta pare a fi primul pas făcut de instituţiile publice pentru salvarea unui obiect de patrimoniu inestimabil.

Despre istoria locului

Săpăturile arheologice de la castrul roman arată că în acest loc a existat mai întâi o cetate dacică, întărită cu un val de pământ. Datată undeva între sfârşitul secolului al II-lea, începutul primului secol înainte de Hristos, cetatea dacică a sfârşit în urma unui incendiu puternic.

Pe acelaşi loc, imediat sau după o anumită perioadă de timp, a fost construit un castellum roman, din care încă se mai păstrează ziduri de piatră (cu şi fără mortar), ţigle, cărămizi, olane şi fragmente ceramice. Unele dovezi arheologice, în special monede descoperite la faţa locului, arată că această aşezare ar data dinainte de războaiele daco-romane (101 – 102 şi 105 - 106 după Hristos).

Există, de asemenea, indicii că fortăreaţa ar fi fost ridicată în timpul domniei lui Traian cu scopul de a apăra graniţa. Castellum-ul făcea parte din sistemul militar de protecţie construit de romani la marginea imperiului, unde se reunea flota romană pe Dunăre.

Explicaţie foto: Trecutul aşteaptă să fie descoperit la Barboşi

Citit 448 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.