Biblioteca ”V. A. Urechia” s-a deschis şi la Răsăritul României Mari!

Biblioteca ”V. A. Urechia” s-a deschis şi la Răsăritul României Mari!
Primarul din Speia (dreapta), lângă managerul bibliotecii gălăţene (foto: blogul bibliotecii)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Printr-o donaţie iniţială de peste 600 de cărţi de beletristică, cultura picturii, filosofie etc., Biblioteca noastră şi-a deschis încă o filială pentru cititorii români de peste graniţele actuale: în Republica Moldova,  în satul Speia, din raionul Anenii Noi – cam la jumătatea distanţei între nordul şi sudul basarabean.

Acolo este încă mare nevoie de slovă latină pentru populaţia românească, în procent de 94,82 la sută în localitate! Miercuri, 20 iunie, primarul comunei, Vitalie Coteţ, „alţi membri din administraţia locală precum şi cadre didactice, bibliotecari, copii, elevi şi părinţi, bunici” au primit delegaţia gălăţeană, formată din directorul bibliotecii, Zanfir Ilie, bibliotecari – Violeta Moraru, şef serviciu, şi Dorina Bălan, şef birou, precum şi Mihai Creţu, un inimos activist cultural, fost lider al Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi, aflăm din surse ale bibliotecii.

Astfel, a fost îndeplinită promisiunea făcută de managerul bibliotecii gălăţene chiar de Ziua Unirii cu Basarabia, 27 martie, când, însoţit de primarul Vitalie Coteţ şi de Mihai Creţu, la Salonul literar Axis Libri al Bibliotecii „V. A. Urechia”, în ediţie specială, a fost lansat volumul „Istoria satului Speia”, al venerabilului profesor basarabean de Matematică  Valentin Dumitru, monograf cu vechime.

În Republica Moldova, biblioteca noastră a deschis deja filiale la Chişinău (La Biblioteca Naţională pentru copii şi la Biblioteca  Naţională a Republicii Moldova), în oraşul Cahul, în municipiul Comrat, şi în satul Ghidigeni, de lângă noi. Biblioteca judeţeană gălăţeană are filiale şi pentru românii din Ucraina, în oraşele Reni şi Ismail. În anul Centenarului, iată, Cartea leagă cel mai frumos şi mai trainic malurile de suflet românesc!

Citit 1140 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2018 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.