Prima zi a Galei Naţionale a Comediei, cu emoţii şi surprize

Prima zi a Galei Naţionale a Comediei, cu emoţii şi surprize
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La ediţia cu numărul 30 a unicului festival de comedie românesc de repertoriu internaţional, s-a creat un arc peste timp: în foaierul teatrului, la deschidere, s-a aflat, joi seara, profesorul Florin Vlădicescu, un urmaş al întemeietoarei teatrului gălăţean, actriţa, regizoarea, traducătoarea şi managerul Fani Tardini.

"Un eveniment unic la Galaţi, Festivalul Naţional de Comedie îmbracă anul acesta haine de sărbătoare şi devine Gala Naţională a Comediei", sunt cuvinte cu care a deschis festivalul directorul general al Teatrului Dramatic "Fani Tardini", actorul Florin Toma, înainte de a urca el însuşi pe scenă, în primul spectacol al galei. Managerul a vorbit despre cele 30 de teatre din întreaga ţară care vor evolua în 32 de spectacole pe scena gălăţeană, le-a mulţumit finanţatorilor - Primăria, Consiliul Local şi UNITER, actorilor din mediul privat, sponsorilor şi colaboratorilor. Festivalul va omagia, în secvenţe speciale, nume actoriceşti de marcă, de la întemeietoarea Fani Tardini la Gina Patrichi - prezentă în anii ´50 pe scena noastră.

"Am deosebita onoare să am alături de mine un invitat special" - l-a introdus pe oaspetele-surpriză managerul teatrului: prof. dr. Florin Popenţiu Vlădicescu, strănepot al lui Fani Tardini, ale cărei urme le cercetează de câţiva ani şi în oraşul nostru. "Sunt foarte emoţionat să păşesc în acest loc", şi-a început discursul strănepotul actorului Ion Vlădicescu - frate cu soţul lui Fani Tardini, actorul Alexandru Vlădicescu - toţi trei rămânând la Galaţi ca să pună aici bazele primului nostru teatru. Oaspetele a fost şef al Catedrei de Informatică şi Inginerie a Comunicării a UNESCO din Londra şi profesor-invitat la mai multe instituţii de învăţământ superior din Franţa, Olanda, Danemarca, Oman şi India. Numai aceste câteva repere ne arată că orice gălăţean poate câştiga cunoscând o astfel de "rudă" a oraşului nostru.

Profesorul a vorbit despre prestigioasa organizaţie culturală pe care a fondat-o la Londra şi pe care o conduce, Fundaţia "Elena Teodorini": "Cine credeţi că a fost preşedinte de onoare? Sir Paul Getty, al treilea om ca bogăţie în lume, atunci când l-am întâlnit eu. Când eram adolesecent, tatăl său era cel mai bogat om din lume", a dezvăluit profesorul, care a amintit şi de episodul în care fiul lui Paul Getty a fost răpit şi ucis de Mafia italiană. Din fundaţie fac parte "oameni renumiţi, iubitori de operă, din întreaga lume" Celebra soprană Elena Teodorini, prima artistă româncă pe scena "Scalei" din Milano, fiică a marii actriţe Aristizza Romanescu - Aristizza a fost descoperită la Galaţi de Alexandru Vlădicescu - "a dus faima României în Europa şi în cele două Americi", a mai spus profesorul.

Managerul teatrului le-a oferit apoi buchete de flori doamnelor criticii teatrale, Doina Papp - selecţionerul ediţiei, Raluca Tudose, Maria Zărnescu şi Gabi Lupu - o gălăţeancă.

Festivalul, care se anunţă lung şi ofertant, a început cu emoţii: la deschiderea oficială, unui băieţel i s-a făcut rău, iar pe scenă, încăpând un număr restrâns de scaune, şi la deschidere au fost prezenţi în foaier cei cu bilete şi cei de-ai casei. De remarcat că, deşi prezent la conferinţa de presă care a precedat festivalul, primarul municipiului nu a ajuns şi în foaier. De asemenea, nu am remarcat personalităţi din zona politicului, absente de altfel mai mereu la evenimentele culturale sau îngrămădindu-se, ca pe vremea lui Fani Tardini, doar la spectacolele trupelor străine. Una peste alta, gongul - aşa se zice - a bătut.

Citit 1157 ori Ultima modificare Duminică, 07 Octombrie 2018 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.