PREMIERĂ | Gălăţeanul "exportat” în Capitală dă din nou lovitura. Petre Barbu ”se joacă” azi şi mâine la Radio România

PREMIERĂ | Gălăţeanul "exportat” în Capitală dă din nou lovitura. Petre Barbu ”se joacă” azi şi mâine la Radio România
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Astăzi, la ora 19,00, la Radio România Cultural, şi mâine, 22 decembrie, ora 13,30, la Radio România Internaţional, în premieră absolută la Teatrul Naţional Radiofonic, al Societăţii Române de Radiodifuziune, vom putea audia un spectacol de excepţie, pe textul unui gălăţean din Capitală, scriitorul Petre Barbu: piesa "Masa puterilor noastre", în regia regizoarei cu premii UNITER Cezarina Udrescu. Este vorba despre textul dramatic cu care scriitorul a câştigat Premiul pentru "Cea mai bună piesă românească" a anului 2016, la concursul organizat de UNITER. "Este o dramă de familie, inspirată din actualitatea românească", "un spectacol care propune fotograme, fie ale realităţii imediate, fie ale unui imaginar fantastic, cu puternice accente de culoare, chiar crude, la fel ca umorul ce le însoţeşte" - aflăm din comunicatul Radiodifuziunii: doi părinţi se confruntă cu realitatea dură a "capitalismului sălbatic românesc" şi  certurile lor o fac pe fiica lor, afectată şi de tarele sistemului de învăţământ, să plece, scriind într-un bilet că se va sinucide. "Părinţii, împreună cu jucăriile însufleţite, o găsesc pe Măriuca, ascunsă pe YouTube(!), şi o conving să revină acasă."

"Pierre" - pentru prieteni - este gălăţean, iar oraşul natal apare în proza şi dramaturgia sa. E absolvent al Facultăţii de Mecanică şi, din ´92, redactor la revista "Capital", senior editor la "Adevărul", apoi la revista "Forbes România". A publicat romane şi povestiri - a primit bursa Soros pentru scrierea romanului "Dumnezeu binecuvânteaza America", cu care a câştigat concursul de debut la "Nemira"; dramatizarea romanului a câştigat Premiul I la concursul de dramaturgie "Camil Petrescu", organizat de Ministerul Culturii, iar regizorul gălăţean Attila Vizauer i-a montat-o la Theatrum Mundi.

Piesa "La stânga tatălui" este nominalizată la UNITER, la categoria "Cea mai bună piesă a anului 1999", iar "Tatăl nostru care eşti în supermarket", în care acţiunea se petrece într-un Galaţi postcomunist suprarealist, a fost "cea mai bună piesă a anului 2003" la UNITER, unde şi piesa din această seară a primit acelaşi premiu, în 2016. În 2006, "Duelistul" a fost montat de Cătălin Vasiliu la Teatrul Dramatic "Fani Tardini".

În distribuţie: Ioana Flora, Vasile Toma, Ana-Maria Bălescu, Marcello Cobzariu, Daniel Badale, Raluca Jugănaru, Alin Potop. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia de montaj: Dana Lupu, Monica Wilhelm, Florin Bădic, Robert Vasiliţă. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Coordonator de proiect şi redactor: Crenguţa Manea.

Citit 1237 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2018 23:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.