Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
1 comentariu

Mucalitul fotograf de artă Cornel Gingăraşu a fost amfitrionul serii la lansarea de la mansarda-galerie de artă a Librăriei "Alexandria" a volumului de versuri "apgar 10", al brăilencei Dianei Corcan - Editura Curtea Veche, una dintre cele mai importante din ţară. Medicul-artist i-a făcut "un prolog în stil victorian" autoarei cu şase volume ("Mai am un singur doors" era un titlu excelent).
Preşedintele Filialei S-E a Uniunii Scriitorilor din România, poetul Corneliu Antoniu, a prezentat "o poetă şi o poezie cu totul excepţionale", Diana Corcan fiind "o luptătoare în cuvinte". Vorbind despre Galaţiul şi Brăila literare, poetul adăuga: "Sunt convins că viitorul este al acestei zone, în ceea ce priveşte literatura, cultura". Dându-le exemplu pe autoarea lansată şi pe o altă poetă puternică, gălăţeanca Ruxandra Anton, Antoniu a spus că ele au viitor pentru istoria literară.
Criticul literar A. G. Secară, care a şi publicat o cronică la carte în suplimentul "Vieţii libere",  a evocat şi altă lansare la Galaţi a poetei.
În intervenţia sa, Corneliu Gingăraşu, care ilustrase cartea cu fotografii suprarealiste agăţate de stâlpii sălii, a comparat versurile cu "un haiku într-o cutie de fier, cu putere de tanc, dar şi o poezie care este ieşită din comun".
Poeţii Gabriel Gherbăluţă, Adi Secară şi, sosit special de la Slobozia, prozatorul Florin Ciocea, au recitat din volum.
Foarte emoţionată, poeta care pare să revendice acum azil politic în propria sa carte şi e dezamăgită uneori de oraşul natal pe care îl iubeşte, a mărturisit public impresia puternică în faţa spiritului local pe care i-au făcut-o scriitorii gălăţeni prezenţi, atât cei din filiala USR, cât şi cei de la Cenaclul literar "Noduri şi Semne". Autoarea le-a mulţumit gălăţenilor pentru ajutorul constant, implicare remarcată şi de editori. Ea a amintit că, pe vremea când nu era recunoscută la Brăila, s-a bucurat de sprijinul poetului Antoniu, care a publicat-o la Galaţi.
Prof. Gherbăluţă, care tocmai prezentase cartea la emisiunea sa radio on-line, a anunţat 1.200 de accesări, inclusiv din Noua Zeelandă!
Poeta prezentă pe baricadele Revoluţiei scrie acum, dezamăgită: "în această ţară/ mi-am nenorocit până şi umbra/ târăşte un picior pe asfalt/ umbra mea a început să şchiopăteze". Ea a ţinut la final să dedice un poem scriitorilor, cu titlul… "Locul de frunte al poetului", care continuă cu versul: "e undeva la margine".
I-am mai văzut în sală pe prof. Onuţ Atanasiu, directorul adjunct al Colegiului Naţional "V. Alecsandri", pe lidera comunităţii turce gălăţene, publicista Gulten Abdula Nazare, pe alţi prieteni şi admiratori ai stilului poetei.

Citit 429 ori Ultima modificare Duminică, 10 Februarie 2019 17:13

1 comentariu

  • postat de MIHAIL Luni, 11 Februarie 2019 12:29 79.116.109.*** Link la comentariu
    1
    2

    BINE CA DUPA ASA UN EVENIMENT TERIBIL NU S-AU INREGISTRAT VICTIME!!!

    Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro