Spectacole pentru toate vârstele şi toate gusturile. Festivalul ”Gulliver” se vinde bine şi „ne cumpără” fain. PROGRAM prima zi

Spectacole pentru toate vârstele şi toate gusturile. Festivalul ”Gulliver” se vinde bine şi „ne cumpără” fain. PROGRAM prima zi
În foto, Carmen Bucur, secretar literar, alături de actorul Eduard Şişu, managerul teatrului, în conferinţa de presă de ieri
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Multe dintre spectacolele celei de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului internaţional de animaţie Gulliver, care începe astăzi şi oferă, până sâmbătă inclusiv, mai multe poveşti pe zi de (primă)vară până-n seară, pentru spectatori de la trei ani până la bunici, sunt deja complet vândute! 

Spectacolele din Grădina Publică (magie, statui vivante, uriaşi) vor fi gratuite, ca şi cel susţinut de Teatrul „Ţăndărică” la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, care îl aduce pe Enescu drept personaj. Repertoriul festivalului se adresează întregii familii. Acesta va fi mai exotic şi mai internaţional ca niciodată – declara managerul teatrului într-o conferinţă de presă. Va veni la Galaţi şi trupa teatrului „Bonecos”, din Portugalia, care nu reuşise să ajungă la ediţia trecută. Partea cea mai exotică vine din Vietnam – cu teatrul „Viet Lotus”. Vin şi Teatrul „Sevincer” din Turcia, teatrele „Train” şi „Bubbling”, din Israel, cu „o relaţie foarte bună” cu teatrul nostru, marionetista Nadia Imperio din Italia, Teatrul Republican de Păpuşi Licurici din Chişinău. Ada Milea regizează un spectacol-concert cu trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ. Teatrul Imaginario Ploieşti vine cu un spectacol 3 D, regizat de Radu Dinulescu. Din Capitală, vor fi prezente Teatrul „Ţăndărică”, „Ion Creangă”, Teatrul de Artă, Teatrul de Comedie.  „Arlechino” vine din Braşov, Trupa de marionete a Teatrului „Ion Slavici” va sosi tocmai de la Arad, vin teatrul „Ariel” din Târgu Mureş, „Merlin” – Timişoara, cu superba creaţie a lui Naum, „Cartea lui Apolodor”.

Cireaşa de pe tort va fi un spectacol de la Opera Comică pentru Copii din Bucureşti, iar Teatrul de Comedie îşi aduce „Filarmonica de Comedie” – „două ore de râs!” „Linotip” – Centru Independent Coregrafic din Bucureşti - oferă o seară de teatru-dans. Şi Teatrul Naţional de Operetă şi Operă „Nae Leonard” aduce în festival un spectacol pe muzica maestrului Eugen Dan Drăgoi, regizat de Radu Horghidan, de la Dramaticul gălăţean. „Magic Puppet” din Cluj vine chiar cu experimente ştiinţifice. „Fata Norgana”, comedie a regretatului  ramaturg gălăţean Dumitru Solomon, vine din Capitală, cu „Teatrul Dramaturgilor Români” şi regia maestrului Frunză. Teatrul gălăţean va susţine două spectacole. Printre puţinele festivaluri competitive, cel gălăţean a devenit un brand gălăţean, spune managerul teatrului şi director al festivalului, anunţând o mulţime de noutăţi şi preţuri modeste la bilete.

Spectacolele zilei inaugurale

Gălăţeanul Peter Pan. Cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului internaţional de animaţie Gulliver, se deschide astăzi, 13 mai, de la ora 10,00,  cu un spectacol al teatrului-gazdă, cu care intră în competiţie alături de celelalte: „Peter Pan”, delicatul basm al lui J. M. Barie, dramatizat de regizorul Ioan Brancu, cu scenografie de Cilem Turkoz.  În Sala Mare a Teatrului Dramatic „Fani Rardini”, 70 de minute pentru pici de peste şase ani, dar şi pentru părinţi.

Marionetist din Turcia. De la 11,30, în Sala Studio a teatrului dramatic, Teatrul „Sevincer” din Istanbul cu piesa „Insomniacul”, de Rolf Parker şi Caglayan Sevincer, care semnează şi regia spectacolului, scenografia şi este unic actor. Subiectul: deşi ostenit, un pictor nu poate adormi, căci imaginaţia bogată îl face să scotocească printre obiecte. Spectacolul foloseşte marionete. Rolf Parker este un ziarist, istoric local şi prozator american contemporan.

Vişniec în 3D stereoscopic. De la ora 13,30, în Sala Mare, Teatrul de Animaţie pentru Copii şi Tineret Imaginario din Ploieşti piesa extraordinarului dramaturg Matei Vişniec, „Poveste de adormit între gradul IV şi 3D (sau Extraterestrul care îşi dorea ca amintire o pijama)”. Regia aparţine versatului Radu Dinulescu, „regizor de teatru, film, TV, scenarist, traducător, director de teatru, coordonator de proiecte europene, profesor de teatru, creator şi inventator al unor păpuşi - personaje gigant şi care alegorice, coordonatorul şi iniţiatorul primelor spectacole de teatru 3 D din lume” (wikipedia), bucureştean cu o copilărie brăileană şi liceul la „Alecsandri”, la Galaţi. Cu piesa „Hymnus”, montată la Dramaticul gălăţean, smulgea Premiul Coup du cœur de la presse la Festivalul Avignon Off 2007. Acum, vine cu o poveste despre teama de necunoscut a copiilor şi ai copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate. 45 de min. de „umor, candoare şi poezie”, pentru copii de peste cinci ani.

Chiar pentru bebeluşi. Se la 18,00, în Sala Studio, spectacolul Teatrului „Ion Creangă” Bucureşti prezintă spectacolul „ÎmpreLună”, scris de actriţa Cristina Giurgea. 35 de minute cu două artiste, spectacol pentru copii de 1- 3 ani pentru care s-a apelat şi la ajutorul unui psiholog consultant. Frumoasa poveste a unei călătorii fabuloase, din centrul Pământului până la o Lună moale. 

Urs, vulpe, Prâslea, pe dans contemporan. De la 19,00, în Sala Mare, „Basma curată”, un spectacol de teatru dans, al Centrului Independent Coregrafic Bucureşti LINOTIP, regia şi coregrafia de Arcadie Rusu, cu o distribuţie numeroasă. Pornind de la „Ursul păcălit de vulpe” şi „Prâslea cel voinic şi merele de aur”, cu trimiteri contemporane şi 60 de minute de coregrafie excelentă.

La Grădina Publică. Gratuit. Activităţile outdoor încep astăzi, în Grădină, cu spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită”, al Companiei CREAS din Ploieşti. 45 de min. pentru copii de peste patru ani. „Teatrul pe roţi” din Arad oferă animaţie cu "Dragon şi Înger pe picioroange”. Teatrul va desfăşura şi un atelier de mânuire păpuşi. Compania de Teatru, Animaţie şi Evenimente MAG din Bucureşti desfăşoară un atelier de construcţie păpuşi din materiale reciclabile. Statui vivante, animaţie interactivă vor avea loc pe toată durata Festivalului.

Citit 1966 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2019 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.